İLÇE SAĞLIK ASTIM HAKKINDA HALKI BİLGİLENDİRDİ

 İLÇE SAĞLIK ASTIM HAKKINDA HALKI BİLGİLENDİRDİ

Akhisar İlçe Sağlık müdürlüğü ekipleri sağlık konusunda vatandaşı bilgilendirmeye devam ediyor.

Akhisar İlçe Sağlık müdürlüğü ekipleri sağlık konusunda vatandaşı bilgilendirmeye devam ediyor.

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri Kaymakamlık önünde açtıkları standa vatandaşa Astım nedir, nasıl başlar tedavileri nelerdir, anlatarak bilgilendirirken broşürde vererek vatandaşın daha iyi bilgi sahibi olmasını sağladı. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin vatandaşa verdiği broşürlerde şu bilgiler yer alıyor.

ASTIM NEDİR?
Tedavi edilebilir mi?
Astım hastalığı günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Düzenli ilaç kullanımı ve hekim kontrolü bu tedavide en önemli faktörlerdir. Kendiliğinden düzelebildiği gibi uygun ve yeterli astım tedavisi şarttır.
HASTANIN ALABİLECEĞİ ÖNLEMLER VAR MI?
Hekim ve hastaaile arasındaki işbirliği ile belirtilerin tamamen kontrol altına alınması sağlanmaktadır. Bu nedenle hasta hekimle işbirliği yapmalıdır.
 Tetikleyicileri tanımalı ve onlardan kaçınmalıdır. Hastalar ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.
ASTIM NEDİR?
Hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar haline gelen bir hastalıktır. Hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur.
ASTIM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?
Toz, duman, koku, alerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum; artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir.  
ASTIM TANISI NASIL KONULUR?
Tanı için öykü önemlidir. Muayene bulguları, solunum fonksiyon testleri ve alerji deri testleri tanıyı destekler.
ASTIM, İKLİM VE HAVA KİRLİLİĞİ ARASINDA İLİŞKİ VAR MIDIR?
Ani nem ve ısı değişiklikleri, hatta rüzgar bile astım belirtilerini başlatabilir. Genellikle kışın ve yağışlı havalarda yakınmalar artar. Motorlu taşıtlardan, sanayi ve konutlarda kullanılan yakıtlardan kaynaklanan gaz ve tanecikler solunum yollarını tahriş eder. Dış ortamda hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde gereksiz aktivitelerden kaçınılmalı, evin pencereleri kapalı tutulmalı gerekmiyorsa dışarı çıkılmamalıdır. Astımlı hastalar kesinlikle tütün ve tütün ürünü kullanmamalı, kullanılan ortamlarda da bulunmamalıdır.
ASTIM HASTALAR SPOR YAPABİLİR Mİ?
Astım hastalığı spor yapılmasına engel değildir. Astımlı hastalar hekimlerine danışarak ve çevresel tetikleyicilere dikkat ederek yürüyebilirler. Düzenli fiziksel aktivite hastalığın seyrini olumlu etkiler.
ASTIMLI HASTALAR NASIL BESLENMELİDİR?
Astımlı hastaların doktor tanılı besin alerjileri olmadıkça özel bir diyet yapmalarına gerek yoktur. Sağlıklı beslenmenin temel ilkeleri astımlı hastalar içinde geçerlidir. Obezitesi olan astımlı hastalarda doktor ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeleri hastalıkların seyrini olumlu etkileyecektir.
Astımlı kişilerde solunum yolu enfeksiyonları astım ataklarını tetikleyebilir.


Haber Kaynak : erhan çelik


“HAMİLELİKTE KAFEİNDEN KAÇININ”

OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER