GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

58 YILLIK TECRÜBE

58 YILLIK TECRÜBE

?TAVSİYEM ÇALIŞIN, ÇALIŞIN, ÇALIŞIN?

Akhisar´ın en eski Oto Elektrik Ustalarından, ?kendisini ömrümün büyük çoğunluğunu evimden çok iş yerimde geçirdim.´ diyerek tanıtan Hasan Sadeer,  bu mesleğe nasıl başladığını, zorluklarını ve tavsiyelerini paylaştı. 1962 yılından bu yana bir fiil bu sektörde uğraş veren, gelişen teknolojiye ayak uyduran Sadeer, çevre esnafın sanayinin eczanesi olarak adlandırdığı Oto Elektrik tamiri işletmesinin kapısını Altıeylül Gazetesine açtı. İşin formülü dürüst olmak ve çalışkanlık diyen tavsiyelerinde ise çalışın, çalışın, çalışın, kahve köşelerinde oturan insanlardan olmayın, üretebilen insanlar olun ki, dışa bağımlı olmayalım olarak ileten Hasan Sadeer, konuşmasına kendini tanıtarak başladı. Akhisar´ın en eski oto elektrik ustalarından Sadeer ?Ben Hasan Sadeer, 1952 Akhisar doğumluyum. 1962 yılının Temmuz ayının 3´ünde Nail Kırbaş´ın yanında, o zamanlar garajın arkasında bulunan iş yerinde bu sektöre başladım. 1968´in Eylül aylarında oradan sanayiye geldik. İşlerimize burada devam ettik. 1972 yılında askere gidesiye dek onlarla beraber çalıştım. 1972 yılında oradan askere gittim. 1974´ün Şubat ayının 22´sinde Antep´te askerlikten terhis oldum, tezkereyi aldım. İlk dükkânımı da askerden geldikten 1 ay sonra Özcan Kara ustamın yanında açtım. Babamın at arabası vardı, onu satıp 3500 liraya dükkânı açmıştım. Allah´a şükürler olsun, 58 seneden beri de bu işin içerisindeyim. Şimdi oğlanlar yapıyor. Onur burada Akhisar´da, Mustafa Soma´da bu işe devam ediyorlar.? dedi. Konuşmasının devamında işin kolay olmadığına değinen Sadeer, hangi işi yapıyorsan severek ve isteyerek yapmalısınız diyerek ?Dürüst olacaksın, sevecen olacaksın, mesleğini seveceksin. Sevmiyorsan zaten yapma. Seversen yaparsın, sevmezsen zaten yapamazsın. Bu işte müşteriye zerre kadar zarar vermemelisin. Milli servete zarar vermemelisin. Geceni gündüzüne katacaksın. Birine hizmet ediyorsan en güzel hizmeti edeceksin ki; karşındaki insandan da ona göre netice alabilesin. Para işin başka boyutunda. Dürüst ve titiz olursan zaten paranı da kazanırsın. Ayrıca belirtmek isterim ki prensip sahibi değilseniz bu işi yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum.

TEMİZLİK VE TİTİZLİK ÖNEMLİ

Elimizden geldiğince temiz çalışmaya dikkat ediyoruz. Müşteri gelip burayı gördüğünde ?sen nasıl sanayi esnafısın bu temizlik nedir?´ diyor. Anahtarlarımız yerinde, tuvaletimiz tertemiz, yerler lekesiz. Tabi bunu gören müşteride bu adam işinde belli ki titiz diyor. Torna tezgâhını zamanında aldığımda ?Neden aldın´ diye sordular. Bu işin içinde olduğum için cevabını verdim. Bakır geçirmek ayrı, marş dinamosunu yapmak ayrı klima ayrı. Gelen müşteride bu özellikleri göz önünde bulunduruyor. Elimizde olduğunu da görünce ?Tamam bu adam işi biliyor, imparator bu´ diyor. Yani temizlik ve titizlik çok önemli.

ÖNCE MESLEĞİNİ SEVECEKSİN

Önce mesleğini seveceksin. Meleğini severek yapacaksın ondan sonra müşteriyi hizmet edeceksin çünkü bu sayede ona mükemmel hizmet sunarsın. Memnun etmezsen o adam bir daha zaten seni arayıp sormaz. ?Akhisar´da bu işi kim yapar?´ dediklerinde parmakla gösteriliyorum, Allah´a şükür. ?Bu adam bu işe yıllarını verdi, zamanında eğildi bu işe ve ondan başka kimse bu işi yapamaz.´ diyorlar.

HANGİ ARABA OLURSA OLSUN

Hangi araba olursa olsun, işimizi icra edebiliyoruz. Çünkü gelişen teknolojiyi de yakından takip ediyoruz. Gelenler şaşırıyor. Bu yaşta hala işinize devam mı ediyorsunuz ve yeni sistem araçlardan nasıl anlıyorsunuz diye. Mesleğimi çok seviyorum ben. Cenab-ı Allah bana ömür verdiği sürece kahve köşelerinde oturanlara kızmaya devam edeceğim ve mesleğimi icra edeceğim. Üreten toplum değiliz. Kahvelerde oturup aylak aylak gezen insanlar var olmaya devam ettikçe de biz üretemeyiz. Dışardan geleni alırız. O insanlara zor geliyor herhalde çalışmıyorlar ama bana zor gelmiyor. Elimden geldiğince müşterinin de cebini düşünüp eski parçayı yeniden kullanmaya çalışıyorum, olmuyorsa değiştiriyorum. Tabi bu değişimi yaparken de doğru karar vermek lazım. Bazen araçta farklı arızaların olduğunu görüyorsun parçayı değiştirsen de yine bozulacak, araç sahibiyle konuşup ona göre daha ucuz bir parçayla değişim yapıyoruz ya da diğer haşarıda giderip daha kalitelisini takıyoruz.

USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİ BİTTİ

Senelerdir bu işle uğraşıyorum, çocuk yaşlarda çıraklıkla başladım, yıllar sonra kalfa oldum, yıllar sonra usta oldum ve kimlerle çalıştım, kimler yanımda çıraklık yaptı sayısı belli değil. Zaten usta, çırak ilişkisi de bitti. Sanayide artık çırak yetişmiyor. Gelse bile 3-5 gün çalışıp bırakıp gidiyor. Gençler, çocuklar bu teknolojinin içinde elinden telefonu düşürmemekten başka bir şey yapmıyor. Tamamen yanlış bir olay. Bir baba evladına oğlum sen gecenin saat 01.00´inde sokakta ne yapıyorsun diye sormuyor ise oğluna, kızına ya da oğluna bir zanaat vermiyor ise durum çok kritiktir. Ben evlatlarımı yetiştirdim. Allah nasip ederse ileride bu işi onlar devir alacaklar. Şuanda da yapıyorlar zaten.

TAVSİYEM ?ÇALIŞIN, ÇALIŞIN, ÇALIŞIN´

Buradan bu işe yeni başlayanlara yahut yaşça benden ufak olanlara verebileceğim en büyük tavsiye çalışın, çalışın, çalışın. İşinizi severek yapın. Akşam olsun da paramı alayım diye düşünmeyin. Çalışın çabalayın.  Doğru olan işini sevip aşını sevip akşam olduğunda Allah bereket versin deyip dükkânını kapatıp evine gitmek. Böyle yaparlarsa o mekân zanaatkârlıkla ilerler, zanaatkârlıkla işler. Biz geleni toplamaya gideni toplamaya yani tamir bölümüne alışmışız işin. İmalathane ayrı bir olaydır. Arabayı dinliyorsun, arıza arıyorsun ve işe yarayacak yöntemlerle hasarı düzeltmeye çalışıyorsun. Bu işler böyle, gecesi gündüzü bazen olmuyor ama doktorluk kadar kazandıran bir meslek ve en az onun kadar haz veren bir meslek. En az 5 yıl çırak olarak çalışıp 5 yılda kalfalık yaptıktan sonra ustalaşabilirsiniz.? dedi.

SANAYİİNİN ECZANESİ GİBİ

Çevre esnaf, Oto Elektrik Ustası Hasan Sadeer´in iş yerini sanayinin eczanesi gibi nitelendirdi. Sanayi bölgesinde çalışmalarını sürdüren Oto Elektrik Ustası Hasan Sadeer´in dükkânı, çevre esnaf tarafından sanayinin eczanesi olarak görülüyor. Gerek işleyişi gerek dükkânına verdiği değer ve temizlik dolayısıyla bu unvanı verdiklerini dile getirdiler.


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI

YENİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI İÇİN TÜM SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU