GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

AKBUĞA ?HİZMET İÇİN VARIM?

AKBUĞA ?HİZMET İÇİN VARIM?

Akhisar Ziraat Odası her zaman üreticinin ve üyelerinin menfaatleri doğrultusunda değişen teknoloji ile hizmet vermeye devam ediyor.

 

Akhisar Ziraat Odası her zaman üreticinin ve üyelerinin menfaatleri doğrultusunda değişen teknoloji ile hizmet vermeye devam ediyor. Manisa Ziraat Odaları İl KoordinasyonKurulu Başkanı ve Akhisar Ziraat OdasıYönetim KuruluBaşkanı Ahmet Akbuğa hiç durmadan üyeleri için fuarlara da giderek üyelerinin bilinçlenmesi için çalışmalar yaparken yine Akhisar´da Zeytin birliğinin kurulmasında da öncülük yapan Akbuğa çalışmalarını anlatırken ?Üretici ve çiftçimiz bizden hizmet bekler, biz de burada hizmet için bulunuyoruz. Manisa´nın bütün ilçe Ziraat Odalarını ziyaret ettik ve yine İlçelerin ve Akhisar´ımızın üreticilerini   tarlada ziyaret ederek hizmet vermeye devam ediyoruz.´ diyerek sözlerine başlayan Akbuğa,  Akhisar Ziraat Odasını şöyle anlattı;?Akhisar Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı

A?6964 Sayılı Kanunla 1963 yılında kurulmuş olan Odamız 109 mahalle 25 bin civarında üyesinin resmi kurum ve kuruluşlarla olan tüm bürokratik işlemleri konusunda talep ettikleri bilgi ve belgelerin bilgisayar ortamında en seri şekilde tanzim ederek üyelerimize hizmet vermeye devam etmekteyiz.

İlçemize bağlı mahallelere odamızın imkanları ölçüsünde çiftçilerimizin ortak kullanımı için zirai alet ve ekipman yardımı yapılması hususunda toplamda 87 adet zirai alet ve ekipman yardımı yapmıştır.

Çiftçilerimize ulaşımın daha hızlı olması konusunda 1 adet Volkswagen Transporter Carevalla model Hizmet aracı alındı.08 şubat 2013 Tarih 2013/3-130 belge numaralı Tarımsal Danışmanlık Yetki Belgesine sahip olarak Tarımsal Yayım ve Danışmanlık alacak çiftçilerimizin arazilerinin gezilmesinde ihtiyaç duyulan  ve  bu nedenle Dacıa Duster model hizmet aracı alındı.

İlçemize bağlı  14-15-16 Ekim 2011 tarihleri arasında Dereköy´ de yapılan Zeytin Hasat Şenlikleri etkinliklerini Odamız düzenlemiştir. Çiftçilerimizin bilgilenmesi için Odamız toplantı salonunda birçok toplantılar gerçekleştirdik.Manisa İl genelinde yürütülen 251 bin Dev öğrenci projesine destek amacı ile 251 bin Dev Öğrenci Projesi Akhisar Yürütme Kurulu tarafından bastırılan Akhisar´ın altın madalyası Odamız adına alındı ve Proje kapsamında hazırlanarak dağıtıma sunulan ?Marka Şehir Manisa Turizm El Kitabı´ ndan alınarak dağıtımını sağladık. ´Reflektör Tak Görünür ol´ kampanyası kapsamında İlçemiz Bünyaniosmaniye mahallesinde yapılan törenle ihtiyacı olan çiftçilerimize dağıtıldı. Ürün kalitesinin arttırılması, ürün standartlarının sağlanması ve pazarın istediği ürünün üretim planlamasının yapılabilmesi için gerekli olan 494 kurucu üye ile kurulan Yönetim Kurulu olarak kurulması ve faaliyetlerine destek olduğumuz Zeytin Üretici Birliğinin çalışmalarını sürdürebilmesi için geçici olarak odamız zemin katında bulunan bir odada hizmet vermektedir. Süt üreticilerimizin hak ve menfaatlerinin korunması açısından büyük önem arz eden süt üreticilerinin sorunlarının tartışıldığı önemli kararların alındığı Ulusal Süt Konseyine Odamız üye olmuştur. İlçemiz genelinde Tepe Lambası olmayan traktörlere dağıtılmak üzere alınan sarı tepe lambaları çiftçilerimize dağıtıldı. Tütün üreticilerimizin tütün tohumu ihtiyacını karşılamak üzere Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edildi.21-23 Mayıs 2012 Tarihleri arasında İzmir´de Ulusal Süt Zirvesi ve Süt Endüstrisi Konferansına katılındı. İlçemizde ilk defa Zeytin Dostu Derneği tarafından düzenlenen Zeytinyağı tanıtım ve tadım etkinlikleri Odamızda yapıldı.

İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan Zafer Kalkınma Ajansının Sosyal Kalkınma Mali Destek programına  ?Kırsal Kesimde İyi Tarım Uygulamalarına, Çevreci tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Eğitim ve Bilgilendirme Faaliyetlerinin Gerçekleştirilmesi´ konulu projenin yürütülmesinde proje ortağı olundu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile proje ortağı olduğumuz ?Akhisar Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi´ isimli proje kapsamında İtalya ve İspanya inceleme gezisine gidildi. TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2014 yılında uygulamaya başlanan çiftçi tarla okulları kapsamında İlçemizde ve diğer 7 İlçede açılan Zeytin Çiftçi tarla okulu katılımcısı olan çiftçilere İlçemiz Sünnetçiler mahallesinde zeytinin yağa ve salamuraya dönüştürülmesi, paketlenmesine yönelik arazide hasat tekniklerinin gösterilmesi ile ilgili teknik gezi odamız tarafından düzenlendi. Birliğimizin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında 14.05.2012 tarihinde imzalanan Kadın Çiftçi Eğitimi işbirliği protokolü kapsamında İl Müdürlüğü Koordinatörlüğünde Odamız toplantı salonunda yapılmıştır.

Aşırı yağışlarda zarar gören ilçemiz mahallelerinde zarar gören ürünlerin tespiti için gidilerek çiftçilerimizle görüşmeler yapıldı. Çiftçilerimizin bilgilenmesi ve bilinçli bir üretim yapabilmeleri adına 2 defa Bursa Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstri Fuarına, 3 defa İzmir´de yapılan Uluslararası Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarına, 2 defa Manisa tarım ve hayvancılık Fuarına, 2 defa Mersin Uluslararası Tarım Fuarına , 2 defa Milas Gıda tarım ve Hayvancılık Fuarına, Gönen Tarım ve Hayvancılık Fuarına, İzmir Fuar alanında düzenlenen OLIVTECH Zeytin, Zeytinyağı ve Teknoloji Fuarına, 2 defa Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık Fuarına, Konya´da yapılan Tarla Günleri Fuarına, Tekirdağ Karaevli ´ de yapılan Tarım ve Teknoloji Günleri fuarına katıldık. Akhisar Ziraat Odası olarak 2013 yılında Akhisar İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile birlikte Zafer Kalkınma Ajansının desteğiyle ?Akhisar´ın Zeytini İyi Tarımdır Güvencesi? adlı projemiz onaylanmıştır. Proje ortağı olan Akhisar Ziraat Odası projenin uygulama aşamasında hem eğitim verecek personel hem de eğitim gezileri için gerekli aracın temini noktasında katkı sağlamıştır. Projenin tamamlanmasında sonra iyi tarım uygulaması yapan üretici sayımız yıldan yıla artarak 258 üreticiye ulaşmıştır. Akhisar Ziraat Odası 2014 yılında Akhisar İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünün ?Akhisar ilçesinin Stratejik Ürünü Olan Zeytinde Lisanslı Depoculuk İhtiyacının Belirlenmesi? projesine iştirakçi olarak katılım sağlamıştır.

         Akhisar Ziraat Odası  2015 yılında ?Akhisar Kapılarını Organik Tarıma Açıyor? projesinin ortağı olarak, çiftçilerin sertifikasyon şirketine ödeyeceği tutarı karşılayarak üreticilerimize destek olmuştur. Şu anda Akhisar´da 183 çiftçi ile 7.458 dekar alanda organik tarım yapılmaktadır.

         Çiftçilerimizin daha uygun fiyatlı hastanede bakılabilmesi için donanımı yeterli olan hastanenin biriyle %15 indirimini 06.11.2015 tarihinde protokolü imzalatmıştır.

         Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin Birlik Yönetim Kurulunun 16.02.2015 tarihli oturumunda, 6964 sayılı Kuruluş Kanunumuzun (17/2) inci maddesi uyarınca, ?İl Merkez Odası´ belirlenmiş olup, Manisa İli için ?Akhisar Ziraat Odası´ görevlendirilmiştir.

          Akhisar Ziraat Odası 2018 yılında ?Akhisar İlçesi Beyoba Mahallesinde Tesis Edilen Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Yerleşim Alanı Beyoba Kampusunun Etkin Kullanımı? projesine ortak olarak maddi ve manevi desteğini halen vermektedir.

         Akhisar Ziraat Odası, zeytin üretimine alternatif olması amacıyla çiftçilerine örtü altı yetiştiriciliğini önermektedir. Bu amaçla 2018 Nisan ayında Antalya´ya teknik gezi düzenleyerek Akhisar mahalle muhtarlarını seralara götürmüştür. Ulaşım ve konaklamanın Ziraat Odası tarafından karşılandığı gezide, 3 gün boyunca muhtarlar seraları, üretim tesislerini, toptancı halini ve işletmeleri ziyaret etme fırsatı bulmuştur.

         Zeytin Dostu Derneği ile Akhisar Ziraat Odası işbirliği ile Zeytin Tadım Eğitim kursu açıldı. 25 kişilik grup halinde gerçekleştirilen kursu başarı ile tamamlayanlara sertifika verildi.

         İlçemizde Halk Eğitim ve A.S.O. Müdürlüğü ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akhisar Ziraat Odası organizasyonunda Akhisar Ziraat Odası Toplantı Salonunda Zeytin Ağacı Budama Kursu başladı. Kurs, 23 Ocak 2018 tarihinde başlayıp 12 Şubat 2018 tarihlerinde yapıldı. Kursiyerler, eğitim sonunda nitelikli zeytin ağacı budayıcısı olarak sertifikalandırılacak.

         Manisa Büyükşehir Belediyesi, Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç, Akhisar Ziraat Odamız tarafından ilçemizdeki tarımın geliştirilmesi toplantısı sonunda Akhisarlı üreticilere zeytin ve badem fidanı, zeytin toplama kasası dağıtıldı.

         Dünya Gıda Günü nedeni ile Ankara´da program düzenleniyor. Ankara´da Eskişehir yolu üzerinde bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Konferans salonunda Dünya Gıda Günü nedeni ile düzenlenen programda gıda sektörünün geleceği ele alınacak. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Dünya Gıda Günü buluşmasına Manisa Ziraat Odaları İl koordinatörü ve Akhisar Ziraat Odası olarak biz de katıldık.?

                           

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

         ?2013 senesinde kurulan Akhisar Zeytin Üreticileri Birliği, Akhisar Ziraat Odası ve Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkılarıyla kurulmuştur. Akhisar Ziraat Odası birliğin kuruluş aşamasında her türlü desteği vermiş hatta kendi binasında birlik için yer tahsis etmiştir. Zeytin Üreticileri Birliği başarılı olamayarak 2 sene sonra kapanma durumuna gelmiştir.     

AKHİSAR´DA KOOPERATİF

         Akhisar Ziraat Odası öncülüğünde yeniden bir birlik veya kooperatif kurulması için gerekli altyapı araştırmalarını sürdürmektedir. Tire Süt Kooperatifi ve Bademli Kooperatifi yerinde incelemek üzere çiftçi ve muhtarlarımızla ziyarette bulunduk. Önder çiftçilerle beraber belediye encümen salonunda toplantı yapıldı. 12.12.2018 tarihinde konu uzmanı profesörler konuşmacı olarak panele katıldı.      İlçemizde en çok yetiştirilen ürünlerden biri olan zeytini dünya basınına tanıtarak tüketimini artırmak için dünya zeytin gününe maddi olarak destek sağlandı, kurumlarla ortaklaşa düzenlendi.

 

         TARIM DANIŞMANLARININ BUGÜNÜ VE YARINI TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK

 

Kırsal alanda kalkınmanın gerçekleşmesi insan kaynaklarının geliştirilmesiyle ilişkilidir. Kalkınmanın teknolojiyle birlikte sağlanması yalnızca bu teknolojiyi kullanacak bireylerin eğitilmesine bağlıdır. Eğitim sayesinde kırsal toplumdaki bireylere kazandırılacak davranış ve bilgilerin uygulamaya aktarılması kırsal kalkınmanın başlamasında sağlam temellerin oluştuğunu göstermektedir. Tarımsal yeniliklerin ve yöntemlerin doğru kullanılması, kaynakların etkin kullanılması, doğru zamanda doğru üretim sonunda gelir ve yaşam standartlarındaki artışa paralel olarak; kırsal kalkınma, tarımsal yayımın da içinde rol aldığı bir sonuçtur. Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti tarım sektörünün önemli araçlarındandır.

 

 Tarımsal üretimin pazara göre yapılması ve tarım ürünlerine artan talep ile tarım danışmanlarına olan ihtiyaç artmaktadır. Gelişmiş ülkelere uyum sağlamak için hızlı bilgi akışı ve geri besleme, etkin ve yerinde kontrol, arz ve talebe göre yönlendirme, üretimin planlanması noktasında tarım danışmanlığının önemi ortaya çıkmaktadır.

Tarımsal yayım ve danışmanlık ile üreticilere bitkisel ve hayvansal üretim ürünleri işleme ve pazarlama sürecinin bütün aşamalarında karşılaştıkları problemler ve bunların birbirleriyle olan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmalarını kendilerine özel geliştirilen teknolojileri kullandırmak suretiyle bu problemleri çözebilecek bilgi ve becerilerin kazandırılmasını ve kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesini amaçlayan eğitim, yayım ve danışmanlığın ana faaliyetidir.

Gelişmekte olan ülkelere baktığımızda tarım sektörü, ekonominin temelini oluşturarak, önemli bir pay alır. Bu payın büyümesi, bilimsel araştırma ve sonuçlarından elde edilen teknolojik yeniliklerin üreticiler tarafından benimsenerek kullanılmaya başlanması ve yaygınlaşması ile mümkündür.  Bu nedenle tarımsal yayım faaliyetleri, kırsal bölgelerin kalkınmasında vazgeçilmez bir öğedir.

 

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin öneminden bahsetmişken biz Tarım Danışmanları olarak neler yaptık biliyor musunuz ?

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinden yararlanmak isteyen, istekli üreticilerimizle bu işe başladık. Yeniliklere açık, girişimci ve önder çiftçiler tarafından gruplar oluşturduk. İlk Çiftçi ziyaretlerinde üreticilerimizin arazilerini görmekle birlikte üreticilerimiz, geçmiş yıllarda yaşadıkları sorunları anlattılar.

 

Gübreleme, budama ve hasat gibi maliyeti yüksek girdilere sahip işlerde insan gücü yerine makine gücünün kullanılmasının daha ekonomik olduğunu önder çiftçilerimiz sayesinde diğer çiftçilerimize de benimsettik. Kısacası tarımsal üretimdeki işçilik masraflarını makineleşmeyle azalttık.

Arazilerdeki toprak yapılarının ve ürünlerin çeşitliliğinden dolayı üretim sahası içinde planladığımız bütün uygulamalar araziden araziye farklılık göstermekte. Bunu önemseyerek toprak işleme, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi programları kişiden kişiye değil de araziden araziye göre uygulama planları şeklinde yapmaktayız. Üreticilerimiz ithalatta kalıntı sorunları yaşamamak ve toplum sağlığımız için ilaçlama yaparken, kullanacağı ilaçlara ve hasat ile ilaçlama arasındaki bekleme sürelerini dikkate almaktadır.

           İlçemiz çiftçilerine Danışmanlık hizmeti veren Akhisar Ziraat Odası Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık  Müdürlüğünden Uzmanlar davet ederek 29.01.2014 Çarşamba günü Ziraat Odası Toplantı Salonunda çiftçi toplantısı düzenledi.

Zeytincilik ve Bağcılık 2013 sezonu genel sorunları değerlendirilmesi ve 2014 sezonu planları konulu çiftçi toplantısına Ziraat Odası Tarım Danışmanlık Hizmeti veren Ziraat Mühendisleri ve Manisa İl Tarım Müdürlüğünden 4 uzman katıldı.

Uzmanlarımız, Ziraat Mühendisi Bedri Türk Zeytinde eriofit akarlar ve antraknoz konusunda 2013 yılı değerlendirilmesi ve 2014 yılı programlanması konusunda, Ziraat Yüksek Mühendisi Osman SARI Bağ yetiştiriciliğinde 2013 yılı değerlendirilmesi ve 2014 yılı programlanması,  Ziraat Mühendisi Öner Demir Zeytin hastalık ve zararlılarında 2013 yılı değerlendirilmesi ve 2014 yılı programlanması, Ziraat Mühendisi Köksal Aksu Bağ hastalık ve zararlılarında 2013 yılı değerlendirilmesi ve 2014 yılı programlanması konularında sunum yaptılar.

Toplantıya, Akhisar İlçe Tarım Personelleri ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetinden yararlanan 97 üreticimiz katıldı.

Çiftçi ziyaretleri dışında büro ziyaretleri de alıyor, telefon görüşmeleri yapıyor ve sirküler mektuplar hazırlayıp, çiftçi toplantıları düzenliyoruz. Aslına bakarsak yaptığımız bu işin diğer bir yanı, uzmanlık gerektirecek konuların sadeleştirilip çiftçilere aktarılması ve üniversiteler ile çiftçiler arasında bir köprü oluşturmaktayız. Kamu kurum ve üniversitelerin alanlarında uzman olmuş kişiler ile üreticilerimizi bir araya getiren toplantılar düzenledik. Yenilenen teknolojilerin takip edilmesi ve öğrenilmesinde, üreticilerimizle gittiğimiz tarım fuarlarının büyük katkısı olmuştur. Bu sayede çiftçilerimizle birlikte yenilik ve teknolojilere ulaşarak güncel kalmaktayız.

Babadan oğula mesleğini sürdüren çiftçilerimizin, eski alışagelmiş yöntemlerini bırakmaları kolay olacak bir durum değildir. Üreticilerimize yeni bir uygulamayı benimsetmek için arazi içerisinde deneme parseli ayırarak (demonstrasyon kurulması) eski yöntem ile yeni yöntem arasındaki farkları gösteriyoruz.

 

Emek ve özveri isteyen tarımsal danışmanlığın farkında olan üreticilerimiz bu istihdamdan memnun kalmıştır. Akhisar Ziraat Odası olarak Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti´ ne 5 Tarım Danışmanı ve Tarım Danışmanları Yöneticisi ile 2013 yılında başladık ve şu an ki mevcut Tarım Danışmanı sayımız, 4 olmuştur.

 

HİSSETTİKLERİMİZ VE DÜŞÜNDÜKLERİMİZ

Tarım Danışmanları ile omuz omuza çalıştığını hisseden üreticilerimiz, çiftçilik tecrübelerini paylaşmaları ile akademik, teknik bilgilerimizin harmanlanması yaptığımız işin bir meyvesidir. Sürekli iletişime geçen üreticilerimizin, biz Tarım Danışmanlarını kamçıladığı ve mesleki alanda gelişen olayları takip etme ve bilgi edinme isteğimizi arttırmaktadır. Rekabet becerisinin bilgi ile mümkün olduğunu varsaydığımızda, iletişimin kopmadığı ortamda, bilgi açlığında kalan bizlerin, rekabet etmeye daha meyilli olacağını gösterecektir. Bilgi ışığı altında kalan toplumlar, sürekli üretme gücüne sahip olur. Üretmeyen toplumlar ise üretenlerin esiri olarak kalmaya mahkûmdur. Gelecek nesillerin sağlıklı büyümeleri için kırsal topluma, kırsal toplumlar gelişmeleri için tarımsal yayıma ihtiyaç duyar. Toplumsal faydayı sağlamak için, birliktelik kaçınılmaz bir harekettir. Gelecekte tarımsal yayım ve danışmanlığın yaygınlaşmasıyla kırsal alanların sosyo-ekonomik açıdan kalkınma, refah düzeyinde yükselme, çiftçi statüsünde artışlar olacaktır. Kırsal alanların kalkınmasıyla tarımsal yatırımlarda artış olmakla birlikte tarıma dayalı sanayi de gelişecektir.

 

Akhisar Ziraat Odası Tarımsal Verimlilik ve Kalite Laboratuarı, sivil toplum kuruluşuna ait ve her türlü teknik alt yapı ile tüm üreticilerimize hizmet vermektedir.  Toprak, bitki ve su analizi konularında tarımsal üretim ile iştigal eden üreticilerine hizmet vermek amacıyla 2010 yılında Ziraat Odasının kendi bünyesiyle kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. O günden bu güne hizmet verdiği üretici sayısı giderek artmıştır. Bünyesinde Ziraat Mühendisi, Kimyager ve Tarımsal Laborant ile hizmet vermektedir.

Laboratuar olarak misyonumuz en güncel analiz yöntemleri ile üreticilerimize doğru gübrelemeyi doğru zamanda ve doğru şekilde uygulatmak ve bu konuda bilgi vermek.

Vizyonumuz, analiz yaptırmanın önemini daha fazla üreticiye ulaştırarak ?bilinçli bir toplum yaratmak´ adına hizmet vermek.

Toprak analizlerinin amacı, toprakta  bulunan bitki besin maddesi miktarlarını tespit etmek , o toprakta yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır. Bunu bilmek karlı bir gübreleme için esastır. Getirilen toprak örneği, bu amaçla kurulmuş Akhisar Ziraat Odası Tarımsal Verimlilik ve Kalite laboratuarında kimyasal yollarla analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddeleri miktarları bulunur. Toprakta yetiştirilecek bitkinin büyümesi ve iyi bir ürün vermesi için hangi besin maddelerinin eksik olduğu tespit edilir, gerekli gübre miktarları belirlenir.

Bitki analizleri gübreleme programının belirlenmesi, gizli kalmış noksanlıkların ortaya çıkması, toprağa verilen gübrelerle takviye edilen besinlerin bitki tarafından alınıp alınmadığı kontrolü alınan yaprak örneğinin bilimsel metotlarla analizi ve yorumlanması, bu soruların cevaplarını vermektedir.

Tarımda kullanılacak sulama sularının kalite özelliklerinin ve içerisinde bulunan maddelerin bilinmesi yetiştiricilik açısından çok önemlidir. Sulama suyu kalitesi iyi olmayan sular ile sulanan araziler zamanla tuzlulaşabilir, çoraklaşabilir, içerisindeki zehirleyici maddelerin etkisiyle bitki gelişiminde gerileme veya durma görülebilir. Bu nedenle sulama sularının muhakkak laboratuarlarda analiz ettirilmesi gerekir. Çıkan analiz sonuçlarına göre suyun kullanılıp kullanılamayacağı belirlenir. Biz burada üreticimize çiftçimize hizmet için bulunuyoruz. Dün olduğu gibi bugün ve yarın bu çalışmalarımız aralıksız olarak tüm hızıyla devam edecektir? dedi.


Haber Kaynak : erhan çelik


İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ

ATSO EKONOMİ KONFERANSINA YOĞUN İLGİ

MANİSA'DA İLK 2 TON SU 1 TL OLDU, KARTLI SAYAÇ ZORUNLULUĞU KALKTI

BAŞKAN ZEYREK, AKHİSAR HEYETİNİ MAKAMINDA AĞIRLADI

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ

“GELECEĞİMİZE DAİR MÜCADELEMİZ” PROJESİ

ALKOLLÜ İÇKİ SATILAN MEKANLARDA DENETİM YAPILDI