GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

AKBUĞA; ?REKOLTE DÜŞÜK?

AKBUĞA; ?REKOLTE DÜŞÜK?

?10-15 yıldan bu yana ilk defa ciddi anlamda zeytinde rekolte düşüklüğünü gördük?

?10-15 yıldan bu yana ilk defa ciddi anlamda zeytinde rekolte düşüklüğünü gördük?

Akhisar Ziraat odası başkanı Ahmet Akbuğa Akhisar´da üretim yapan zeytin üreticilerinin sorunlarını anlattı. Akbuğa geçen yıla göre rekoltenin düşük olduğu için üreticinin her zaman girdi maliyetlerinin yüksek oluşundan hak ettiği parayı alamadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti. ?Öncelikle Akhisar Altıeylül gazetesine ve ekibine her zaman bizleri yalnız bırakmadığı bizim çalışmalarımızı kamuoyuna net bir şekilde aydınlatma sağladığı için şahsım ve Akhisar Ziraat odası adına çok teşekkür ediyorum.  Sizlerin de bildiği gibi eskiden 2000 yılı öncesine gittiğimiz zaman Akhisar denince akla tütün geliyordu. 2000 yılında biliyorsunuz tütünde devlet desteği vardı, 2000 yılında çıkan kanun ile tütünde devlet desteği kalktı, bu defa devlet desteği kaktıktan sonrada Akhisar´daki tütün üreticisi hızlı bir şekilde zeytin üretimine geçti. Son yıllarda istatistiklere baktığımız zaman Akhisar´da gerçekten bütün yapmış olduğumuz açıklamamalarda da dile getiriyoruz, yeşil zeytin tüketiminin biliyorsunuz yüzde 70 yada 75´ini Akhisar üretmekte. Genelde de aynı şekilde Akhisar´da üretim yapılan zeytin üretimi Türkiye tüketiminin yüzde 35´ini karşılamakta. Biliyorsunuz daha önce bazı sıkıntılarımız vardı. Akhisar´da üretim yapılan yahut her üründe olduğu gibi zeytin ürünleri de aynı şekilde çoğu zeytin ağaçları kayda girmiyordu ama şu anki kayıtlarımıza baktığımız zaman 12 milyon civarında Akhisar´da zeytin ağacı bulunmakta. ?dedi.

ODA BAŞKANI AKBUĞA´DAN REKOLTE AÇIKLAMASI

Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, ?Geçen seneye ve daha önceki yıllara baktığımız zaman Akhisar´da hatta 10-15 yıldan bu yana ilk defa ciddi anlamda zeytinde rekolte düşüklüğünü gördük. Geçtiğimiz günlerde bilindiği üzere zeytin hasadına başladık, hala devam etmekte ve önümüzdeki 10-15 gün içerisinde yüzde 99´u ya da yüzde 100´ü bitmiş olur. Neticede baktığımızda zaman yahut daha önceki tespitlere baktığımız zaman özellikle geçen seneye baktığımıza zaman yüzde 60 oranında rekolte eksikliği var. Zeytin masrafları ile ilgili mazot, gübre zirai ilaç masrafları, elektrik fiyatlarının yüksek oluşu üreticimizi zor duruma sokmaktadır.
Bu sene zeytine tane başına prim bizim uzun yıllardan beri uğraştığımız bir şeydi. Hükümetlere genel merkezimiz olsun bizim ziraat odamız olsun Akhisar´da bulunan STK´lar olsun bu konuda çok çaba harcamıştık. Sağ olsun şu anki tarım bakanımız 31 Mart seçimleri öncesi Akhisar´ımızı ziyaret etti. Odamızı da ziyaret etti ve bize söz vermişti. Ve zeytini ürün bazında destekleneceği açıklandı. Bundan dolayı mevcut hükümetimize ve tarım bakanımıza üreticimiz çiftçimiz ve şahsım adına çok teşekkür ediyorum. Dane zeytine de 15 kuruş dolayında destekleme verileceği söylendi. Tabi ki yeterli değil. Ama önemli olan bu işe başlangıçtır. Ömrümüzdeki günlerde yetkililer ile görüşerek bu on beş kuruşu daha artırma ile ilgili taleplerimiz olacak. Bu sene yapılan açıklama biliyorsunuz geç yapıldı. Hasat başlamadan ürün bazında fiyatının açıklanmasını talep ediyoruz. Ama sonuçta dediğimiz gibi bizim için çiftçimiz için güzel bir haberdir. Bizim üreticilerimiz her ürün de olduğu gibi zeytin ürününde de kaliteli bir şekilde üretiyorlar. Kaliteli bir şekilde de zeytinyağını üretiyorlar. Maalesef her zaman dediğimiz gibi birlik beraberlik içeresinde hareket etmediğimiz için bazı dezavantajlarımız  oluyor. Avrupa´ya baktığımız zaman üreticinin bir kooperatifi bir birliği var. Bizim tek eksikliğimiz kooperatif. Bir de Üretici Birliği olmalı. Bunu talep ediyoruz. Akhisar´da zeytin birliği kooperatifi kurulmasına maddi manevi destek sağlamıştık. Ama amacına ulaşmamıştı. Ama şu an olmasını düşündüğümüz kooperatifi konusunda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir. ?dedi.    


Haber Kaynak : erhan çelik


BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI

YENİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI İÇİN TÜM SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU