AKHİSAR´DA ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ YAPILDI

AKHİSAR´DA ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ YAPILDI

Akhisar Ticaret Borsası´nın düzenlediği ?Dünya Zeytin Günü? kapsamında ?Hasat Şenliği? programı bugün Sındırgı yolu üzeri 6. km´de bulunan Taş Konak´ta düzenlendi.

Akhisar Ticaret Borsası´nın düzenlediği ?Dünya Zeytin Günü? kapsamında ?Hasat Şenliği? programı bugün Sındırgı yolu üzeri 6. km´de bulunan Taş Konak´ta düzenlendi. Taş Konak´ta sabah saatlerinde köy kahvaltısı ile başlayan Dünya Zeytin Günü Hasat Şenliği Programı çerçevesinde ?Zeytin ve Zeytinyağının Markalaşması, Pazarlanması ve Depolanması? konulu panel ve zeytin hasadı ile devam etti.

Kahvaltı sonrası Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ilgi ile izlendi. Taş Konak´ta Zeytin Resim Sergisi de sahnelendi.

Panel programı öncesi Bahçeşehir Koleji Akhisar Kampüsü 3. Sınıf öğrencilerinin oluşturduğu Zeytin Fidanları Korosu Mini Konser verdi.

Panel programı öncesi konuşan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat; ?Türkiye zeytin ve zeytin ağacı varlığı ile sayısı her geçen gün lider. Türkiye´de zeytin ekonomisinde büyüyen bir ekonomi haline geldik. Ben borsa başkanı olduğum ilk sene eski başkanlarımız ile istişarede zeytin tüketimi ve zeytinyağında nasıl tüketmek gerektiğini istişare yaptık ve işimizin çok kolay olmadığını söylediklerinde gerçekten de endişelenmiştim ama bakanlığımıza gittiğimizde sayın tarım bakanımızda bizi anlayışla karşıladı. Öncelikle tuz derecesi düşürülmesi ile Türkiye de zeytin tüketimini 100 bin ton civarında da arttırdık. Bu bizim için çok büyük başarı haline geldi. Çünkü Akhisar gelişen zeytin ekonomisi ile son 10 yılda diktiğimiz yaklaşık 6 milyon zeytin ağacı ile son derece büyük bir noktaya gelmiştir. Bizim için sofralık zeytinin artması son derece önemliydi. Bakanlığımız bu noktada yaptığı çalışmalarla elimizi çok rahatlattı. Zeytinyağı konusuna da geldiğimizde bizim için en kolay işin zeytinyağı işi olduğunu zannediyordu ki biz uzun yıllardan beri kişi başına 1 buçuk kg- 2 kg arasında gidip geliyoruz. Tüketimi bir türlü yukarı çıkartamıyoruz.  Bununla ilgili birçok çalışmalar birçok araştırmalar, birçok deneyimlerimiz olan arkadaşlarımıza paylaşımlarımızı sunduk ama bir arpa boyu yol alamadık. Zeytinde imkânsızı başarırken zeytinyağında son derece rahat üretim artırılması gereken çalışmalarda başarılı olamadık. Bunu iyi bir araştırma yaparak sonuçlandırdık. Biz bugün sizlerin verdiği destekle son 5 yılda zeytinyağı bilincimizi son derece artırmışız. Bugün vana gittiğinizdeki bir aile bile içerisindeki zeytinyağının vücuda ne kadar faydası olduğunu biliyor. Bu sizlerin başarısı ama tüketime geldiğimizde biz tüketimi de bir türlü arttıramıyoruz. Bunu ne yapmalıyız i konuşmalıyız bence.  Bugün burada ben açılış konuşmasını yapıyorum. Sonrasında burada panelistlerimiz var. Değerli ekonomistlerimiz var. Çok sevdiğimiz abilerimiz var. Biz bugün ve bugünden itibaren bu işi yapmak istiyoruz. Çünkü ülkemizde zeytin varlığımız artıyor. Zeytinyağı üretimimiz yüksek seviyelere çıkmaya başladı. Eğer biz bu ürünü tüketemezsek bunu ihracat yapacağız. Markalı yaparsak kesinlikle kabulümüz. Markalı da yapamıyoruz. Biz bu ürünleri biz yiyemedik siz yiyin gibi dökme zeytinyağı ihracatına göndermek zorunda kalacağız. Biz bugün Türkiye de bir değişime imza atmak istiyoruz...

Türkiye´nin her yerinden yatırımcı alıyoruz. Zeytin ihtisas OSB gibi bir projede Akhisar´ın yer almasından dolayı büyük gurur duyuyoruz. Bu proje Akhisar´ın göz bebeği. Türkiye´yi en iyi anlatabilmek için en iyi tesisler lazımdır. En iyi tesisleri yaptık. Her bir markette Akhisar zeytin tesislerinin ürettiği her ürünü raflarda görebiliyoruz. Sıra zeytinyağına geldi. Zeytinyağında da birçok fabrikamızı ve tesisimizi de görmek istiyoruz. Ama bir tek Akhisar için değil Türkiye için konuşuyoruz.  Türkiye´deki çok değerli fabrikaların ve firmaların ürünlerini tüketicilerin alabileceği fiyatlarda raflarda sergilemek istiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Sizlerle birlikte bu panelde ortak bir noktada buluşacağımızı inanıyoruz. Tüketici bu malı 20 liranın üzerinde almak istemiyor üreticimiz sattığı fiyatlar ortada. Raflarda da 20 liranın üstünde olmasını istemiyoruz. Bugünkü gündemimiz bu. Geldiğiniz için, katıldığınız için, böyle bir günde bizlerle olduğunuz için çok teşekkür ederim? dedi.

Taş Konak´ta yapılan ?Zeytin ve Zeytinyağının Markalaşması, Pazarlanması ve Depolanması? adlı panelinin moderatörlüğünü CNN TÜRK Program Sunucusu Cem Seymen yaparken, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, HABERTÜRK Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Abdurrahman Yıldırım, BLOOMBERG HT Program Sunucusu Hande Berktan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatoş Karahasan, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Vahap Munyar, BLOOMBERG HT Program Sunucusu Ayhan Sicimoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Panel sonrasında tüm katılımcılar ile birlikte protokol üyeleri zeytinyağı sıkma makinasına toplanan ve sepet içerisine konulan zeytinleri makinaya boşaltarak yağ çıkarılmasını inceledi.

Akhisar Ticaret Borsası´nın organize ettiği Akhisar´da gerçekleşen Dünya Zeytin Günü Hasat Şenliği programına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, TBBM KİT Komisyon Başkanı ve Ak Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Garnizon ve Hava İstihkâm Alpay Mehmet Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Mete Demir, İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Manisa İl Tarım Müdürü İsmail Kaya, Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılınç, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer İşçi, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Keskinoğlu A.Ş. adına Mehmet Keskinoğlu ve CEO´su Hüseyin Gürer,  siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetli olarak basın mensupları ve birçok vatandaş katıldı.




ALKOLLÜ İÇKİ SATILAN MEKANLARDA DENETİM YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ZEYREK, İLK ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI

POLİS MEMURLARINA SORUŞTURMA AÇILDI, MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNEYSE ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

HALİL MANDACI İLKOKULU MENDİL KAPMACADA İLÇE BİRİNCİSİ

MUHTARLAR MAZBATALARINI ALDI

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İLAÇLAMAYA KARŞI UYARILDI