AKHİSAR´IN BİNLERCE YILLIK GELENEĞİ ZEYTİN HASADI BAŞLADI

AKHİSAR´IN BİNLERCE YILLIK GELENEĞİ ZEYTİN HASADI BAŞLADI

Yaklaşık 4 bin yıldır her sonbaharda olduğu gibi Akhisar havzasında zeytinler bu yıl da hasat edilmeye ve çiftçilerimizin emeğinin sembolü nasırlı ellerle buluşmaya başladı.

Yaklaşık 4 bin yıldır her sonbaharda olduğu gibi Akhisar havzasında zeytinler bu yıl da hasat edilmeye ve çiftçilerimizin emeğinin sembolü nasırlı ellerle buluşmaya başladı.

Uzun ömrün sembolü, sağlıklı yaşam kaynağı ve kâinatın mucize bitkisi olan zeytin yetiştiriciliğinde ülkenin lokomotifi konumundaki yerlerden olan Akhisar´da zeytinlikler, alım merkezlerin ve işletmelerde şimdi artık alışılagelmiş bir hareketlilik ve tatlı bir telaş görülüyor.

Türkiye´nin yeşil sofralık zeytin ve siyah sofralık zeytin üretiminde önemli bir yere sahip olan İlçemizde, dünyanın en kalite sofralık yeşil zeytin çeşitlerinden biri olan Domat ve yine kadim bir sofralık siyah zeytin çeşidi olan Uslu; Akhisar adına coğrafi işaret almış çeşitlerdir.

Erken hasada gelen zeytin çeşitlerinden olan Uslu, Domat ve Edremit (Ayvalık) tipi zeytinlerin hasadına başlanırken, uzmanlar bu yıl İlçemizde verim ve kalitenin oldukça yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bu tabloda en büyük payın üreticilere ait olduğu vurgulanırken, sezon başlarında çiçeklenme sürecinde meydana gelen yüksek sıcaklıklara ve sezon genelinde yetersiz yağış alınmasına rağmen, çiftçilerin gösterdikleri gayret ve iyi tarım uygulamaları sayesinde zeytinde çok verimli bir hasat dönemi yaşandığı dile getiriliyor.

Zeytin denince artık ilk akla gelen yer olan Akhisar´ın İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytin yetiştiriciliğinde güncel teknik bilgiler ve üst seviye bilimsel verilerle donanmış mühendislerden oluşan saha ekipleri ile üretim sezonun başından itibaren, pandemi (Covid-19) koşulları altındaki zorlu sürece rağmen üreticileri toprak işleme, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele, sulama ve bitki besleme konularında ücretsiz SMS (cep telefonu mesajı), sosyal medya kanalları, yerel medya kaynakları, çiftçi toplantıları ve tarla-bahçe ziyaretleri ile bilgilendirmeye gayret gösterdiği ifade ediliyor. Özellikle hastalık ve zararlı mücadelelerinde çok geniş alanlarda yapılan etkin sürvey çalışmaları, tuzak kontrolleri, yumurta sayımları, fenolojik takip ve erken uyarı sistemlerinin aktif kullanılması sayesinde üreticilere en uygun ve en doğru zamanlarda uyarılar yapıldığına dikkat çekilirken, zeytin üreticilerinin de bu uyarıları dikkate almaları ve tavsiye edilen uygulamalara özenle riayet etmeleri neticesinde bereketli bir hasat dönemi yaşanmasının umut edildiği belirtiliyor.

Tüm sezon boyunca zeytin üreticilerinin yanında oldukları gibi, hasat döneminde de yanlarında olacaklarını; her gün sahada gerekli kontrol ve denetimleri gerçekleştirmek üzere ziraat ve gıda mühendislerinden oluşan teknik ekiplerin, gerek hasat edilen bahçelerde ve zeytin alım merkezlerinde, gerekse zeytin işletmeleri ve zeytinyağı sıkım tesislerinde kontrol ve denetim çalışmalarına devam edeceğini vurgulayan Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, bütün üreticilere bereketli mahsuller ve bol kazançlar dilediğini ifade etti.


Haber Kaynak : haber merkezi


KUMAR OYNAYAN 5 KİŞİYE 38 BİN LİRA CEZA

AKHİSAR BELEDİYESİ 2021 ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İSTANBUL´A KAR NASIL YAĞAR

AK PARTİ MANİSA İL KONGRESİ PAZARTESİ

Dijital Tarım Pazarına (Ditap) Kaydınızı Mutlaka Yaptırın!

COVİD-19 DENETİMLERİNDE 182.478 TL CEZAİ İŞLEM