?Bağlama Öğrenmek İçin Özlem, Gönül, Merak ve Sabır Şart?

?Bağlama Öğrenmek İçin Özlem, Gönül, Merak ve Sabır Şart?

Akhisar´da yıllarını saz ve bağlamaya adamış ve 60 yıldır bağlamadan kopamayan Orhan Keskin hala daha işinin aşığı.

 

Akhisar´da yıllarını saz ve bağlamaya adamış ve 60 yıldır bağlamadan kopamayan Orhan Keskin hala daha işinin aşığı. Akhisar´a 1939 yıllarında Erzincan´dan gelen ve Türkiye´de birçok ili gezdiğine de değinen Keskin, 18 yaşında Adana´da saz ve bağlama ustası Ali Limoncu ile tanıştıktan sonra hayatının değiştiğini söyleyerek şöyle devam etti; ?Akhisar´a 1939 yılında gelmişiz. Erzincan´da 1939 yılında yaşanan deprem nedeni ile ben 40 günlük iken annem ve babamlar Akhisar´a gelerek buraya yerleşmişler. Tabi o depremde edindiğim bilgilere göre 3-4 tane kardeşim ve akrabalarımdan da enkaz altında kalarak hayatını kaybedenler olmuş. Benim hayatımdaki zor günler o dönemlerde başlamış.

Ustam Adanalı Ali Limoncu

18 yaşına geldiğimde Gaziantep, Ankara ve Adana taraflarını dolaşıyordum. Gurbet ellerde dolaşır iken Adana´da saz ve bağlama ustası Ali Limoncu ile tanıştım, bende de biraz merak biraz memleket hasreti olduğu için orada bağlama ve saz kursu aldım. Saz ve bağlama öğretmek ve öğrenmek çok zordur ama canınız sıkıldığında size derman olur öğrendiğiniz saz ve bağlama.1974 yılında Akhisar´da saz ve bağlama yapmaya ve kurslar vermeye başladım, yine o dönemlerde Akhisar´ın köylerine giderek kahve ve fırınlarda saz ve bağlama çalarak ekmek paramı kazandım. Evliyim ve 3 çocuğum var. Hayatta birde kız kardeşim var. Bağlama öğrenmek için bir kişinin en az 6 ay kurs görmesi lazım. Müzik aletlerinden çalması en zor olan Keman ve Ud´dur. Kemanda 4, Ud´da 11 tel vardır.  Bağlama da ise 6 tel vardır. Ancak bağlamadaki tel sayısı 8´e kadar çıkabilir.

Gurbette Olmam Beni Bağlamaya Yöneltti

Müziklerin içinde bağlama ile seslendirmesi zor olan havalar Uzun Hava ve Zeybek havasıdır. Bağlamanın en iyisi Dut, Karaağaç ve Çınar ağacından yapılanıdır. Şimdilerde saz ve bağlama öğrenmek isteyen yok. Yaşım 78 oldu, 60 yılından bu yana bağlama yapım ve tamir işlerini yaptım. Emekli olduktan sonra yaşım itibariyle bağlama yapmak ile uğraşamadığımdan sadece tamir işlerini yapıyorum, o da binde bir çıkıyor. Şimdilerde saz ve bağlama merakı kimselerde fazla yok. Bağlama öğrenmek ve çalmak için sabır, merak, gönül ve hasret olması lazım. Şimdilerde bunlarda yok. Benim gurbette olmam, anne ?baba, kardeş ve akraba özlemi çekmem bu mesleğe beni yöneltti.?


Haber Kaynak : erhan çelik


İLKNUR KULOĞLU, İLK IŞIK KİŞİSEL SERGİNİ AÇTI

MASKİ VE MİLLİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİNDE ÖĞRENCİLER AKHİSAR AAT’Yİ GEZDİ

AKHİSAR KENDİN YAP ATÖLYESİ YARIYILDA YOĞUN ÇALIŞTI

ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENDİLER

AKHİSAR’DAN DAĞILACAK

AKHİSAR'DA EDEBİYAT RÜZGARI: YAZARLAR İMZA GÜNÜNDE BULUŞTU

AKHİSAR'DA “ESARETTEN ÖZGÜRLÜĞE” TİYATRO OYUNU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI