BAĞLARIN ZAMANINDA HASAT EDİLMESİ BU YIL ÇOK DAHA ÖNEMLİ

BAĞLARIN ZAMANINDA  HASAT EDİLMESİ BU YIL ÇOK DAHA ÖNEMLİ

Bağların zamanında hasat edilmesi hem kalite hem de ekonomik açıdan çok önemli olduğu Tarım Müdürlüğümüzce bildirildi. Konu uzlarından alınan bilgilere göre aşağıdaki değerlendirmelerde bulunuldu.

         Bağların zamanında hasat edilmesi hem kalite hem de ekonomik açıdan çok önemli olduğu Tarım Müdürlüğümüzce bildirildi. Konu uzlarından alınan bilgilere göre aşağıdaki değerlendirmelerde bulunuldu.

        Bu yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle üzüm rekoltemizin düşük olması bağların zamanında hasat edilmesinin önemini daha da arttırmaktadır.

        Üzüm üretimimizin dış ticaret  talepleri karşılayıp karşılamayacağı konusunda, ihracatçıların stoklarında ki ürün miktarları ile diğer ülkelerde ki  rekoltenin durumunu net olarak bilmek gerekir. Fakat şunu belirtecek olursak,  ilaç kalıntısı olmadan tamamen güvenilir,  sağlıklı ve temiz üzüm yetiştirmek  en önemli olanıdır. Ürettiğimiz kuru üzümün  büyük bir kısmı (% 90-95) yurtdışına ihraç edilmektedir. Mevcut ihracat pazarını kaybetmemek yeni alıcı ülkeler temin etmek kaliteli, sağlıklı ve temiz ürün yetiştirmekle olacaktır. Bu sebeple hasat öncesinde ilçemizin değişik  bölgelerinden kalıntı analizi için numuneler alınmakta ve tahlile gönderilmektedir. Şuana kadar bölgemiz bağlarından alınıp ilaç kalıntısı için analize gönderilen üzüm numunelerimiz de olumsuz bir durum yaşanmamıştır. Bölgemiz üreticileri  güvenilir ve sağlıklı ürün yetiştirme konusunda çok bilinçli davranmaktadır.  Üreticilerimizin ruhsatlı ilaç kullanmaları ve kullanılan ilaçlarda, ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka uymaları bu anlamda çok önemlidir.

      Tüm bu görüşler doğrultusunda erken hasat etmeninde, rekolte düşüklüğüne ilave olarak % 20 daha verim kaybına yol açabileceğini unutmamamız gerekir.

      Bölgemiz, Beyoba, Sazoba ve Akselendi  bağlarında yapılan  olgunluk ölçümlerinde, ortalama kuru madde miktarının % 20 olduğu  tespit edilmiştir. Refraktometre ile yapılan olgunluk zamanı tespitlerinde üzüm şırasında ki   % 20 olan  kuru madde miktarının en az  % 23 olması istenmektedir.

      Bu sonuçlar doğrultusunda bölgemiz bağlarında en uygun hasat başlangıç  zamanının 21-22  Ağustos olması uygun görülmüştür.

      Peki hasat olgunluk zamanı, niçin bu kadar önemlidir?

      Örneğin;  üzümde  % 20  kuru madde olduğunda yapılan hasat ile % 23 kuru madde olduğunda yapılan hasat  arasında ki fark bize neyi ifade eder?

      Kısaca 100 kg yaş üzümden 23 kg kuru üzüm elde edilebilecekken 20 kg kuru üzüm elde edilecek demektir. % 3 olan bu kuru üzüm kaybı, 1.000 tonda 30 ton kayıp demektir. Zamanında hasat için  5 gün daha beklemenin cezası 30   ton kuru üzüm kaybıdır. Bölgemiz üzüm üretiminin bu rakamın en az 300 katı olabileceğini düşünürsek kayıp çok daha büyük olacaktır.

      Peki Hasatta olgunlaşma zamanını etkileyen faktörler nelerdir?

-Bağın mevkisi ve yönü,

-Bağın yaşı

-Bağların bakımı

-Bağın terbiye şekli

-Bağın toprak yapısı

     Tüm bu faktörlerin olumlu olması, üzüm miktarını arttıracağından, üzümün  olgunlaşmasını geciktirir.

      Hasat zamanının belirlenmesinde refraktometre ve bome aerometresinden (Potasa Derecesi)  faydalanılır.

      Hasat için bağı temsilen erken saatte toplanan numunelerin şırası çıkarılır. Bu şıraların derecesi ölçüldüğünde  refraktometre de  %23, potasa derecesinde ise 12-13 olmalıdır.Eksik olan her dereceye karşılık bağın hasadı refraktometre derecesine göre  2, bome derecesine göre 3 gün geciktirilmelidir.

      Üzümlerin kurtulması ve bandırma işlemi hakkında hasatla birlikte bilgilendirme yapılacaktır. Hayırlı ve bol kazançlı,  şenlik içinde hasatlar dileriz?


Haber Kaynak : haber merkezi


MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ

ATSO EKONOMİ KONFERANSINA YOĞUN İLGİ

MANİSA'DA İLK 2 TON SU 1 TL OLDU, KARTLI SAYAÇ ZORUNLULUĞU KALKTI

BAŞKAN ZEYREK, AKHİSAR HEYETİNİ MAKAMINDA AĞIRLADI

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ