BAKIRLIOĞLU, ?HÜKÜMET ÇİFTÇİYE BORÇLU?

BAKIRLIOĞLU, ?HÜKÜMET ÇİFTÇİYE BORÇLU?

Ülke çiftçisinin tarımsal desteklerden dolayı AKP Hükümetlerinden 155 milyar lira alacağı olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, ekonomik kriz ortamında tarıma ve çiftçiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Ülke çiftçisinin tarımsal desteklerden dolayı AKP Hükümetlerinden 155 milyar lira alacağı olduğunu belirten CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, ekonomik kriz ortamında tarıma ve çiftçiye daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP´nin çiftçi Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU yaptığı basın açıklamasında; ?Tarımı desteklemek amacıyla 2006 yılında çıkan Tarım Kanununun 21. Maddesindeki ?Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz´ hükmüne rağmen, 12 yıldır tarımsal desteklerin % 1´in altında kalmıştır.

AKP Hükümetlerinin Çiftçiye 155 Milyar Borcu Var

Yasaya rağmen 12 yılda 155 milyar lira çiftçiye ödenmemiştir. 

Bu ne demektir?  Ülkede tarımla uğraşan, çiftçilik yapan kesimin cebine girmesi gereken 155 milyar lira, başkalarının cebine girmiştir.

Maalesef bu durum 2019 yılında da devam etmiştir.

2019 yılında GSMH´nın 4,4 trilyon lira olması öngörülmüştür.

Buna göre tarımsal destekleme için en az 44 milyar lira bütçeden kaynak aktarılması gerekmektedir.

Oysa ?Tarımsal Destek Programları? için sadece 16.1 milyar lira ayrılmıştır.

Tarıma Destek Azaldı

AKP temsilcileri; tarımsal destek programlarına tarım sektörü yatırım ödemeleri, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT´lerin finansmanı, ihracat destekleri ve diğer destekleri de ekleyerek 26,5 milyar lira ayrıldığını iddia etmektedirler ki bu bile % 1´in altında kalmaktadır.

Böyle olduğunu düşünürsek, tarıma verilen desteğin azaldığını görmekteyiz.

2018 yılında kendi ifadeleriyle 29,6 milyar olan toplam tarımsal destek, 2019 yılında 26,5 milyar liraya düşürülmüştür.

Tarımsal Yatırım Desteği Yarıya Düşürüldü!

Tarım sektörünü canlandıracak, üretimi ve ihracatı artıracak, köylünün ürününün para etmesini sağlayacak olan tarımsal yatırımlardır.

2018 yılı bütçesinde ?Tarım Sektörü Yatırım Ödemeleri? için 10,1 milyar kaynak ayrılırken, 2019 yılı bütçesinde bu rakam 5,1 milyar TL düşürülmüştür.

Yatırımların durması demek; üretimin alması, işsizliğin artması, çiftçinin ürününün para etmemesi demektir.

2019 israf ve rant bütçesi, maalesef yatırımları tamamen durduran bir bütçe olarak ekonomik krizin daha da derinleşmesine neden olacaktır.

Bütçede Çiftçinin Adı Yok!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK´ın bir saat süren Meclisteki Bütçe sunuş konuşmasında, çiftçi, üretici, köylü kelimelerini ne yazık ki ağzına almamıştır.

Çiftçinin, esnafın, sanayicinin ayakta duramadığı, emeklinin, memurun, asgari ücretlinin geçinemediği bir ekonomide adil gelir dağılımından, refahtan ve huzurdan bahsetmek mümkün değildir.

AKP´nin yıllardır görmezden geldiği ve bunlara rağmen her koşulda üretmeyi amaç edinmiş çiftçimizin, köylümüzün, üreticimizin ayakta kalması için tarımsal destekler Tarım kanununda belirtilen oranın altında olmamalıdır.

Saray israfına, şatafatına yandaş müteahhitlere para bulan Hükümet, maalesef çiftçiye gelince para yok demiştir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2019 yılı için tarım sektörünün, çiftçinin hakkı olan 44 milyar tarımsal desteğin bütçeye konulması gerektiğini dile getirdik.

Bu nedenle resmi rakamlarının bile ekonomik kriz gerçeğini ortaya koyduğu bu bütçeye ?HAYIR? oyu verdik.? ifadelerine yer verdi.

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


BESİM DUTLULU MAZBATASINI ALDI

BAKIRLIOĞLU; “VATANDAŞ ENFLASYONA YETİŞEMİYOR”

MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKAN ADAYLARI OYUNU KULLANDI

ÖMER İŞÇİ’YE OLAN SEVGİ ÇINARLIKAPI’YA SIĞMADI

DUTLULU 'SANAYİ ARTIK DAHA GÜVENDE' DİYOR

O MAHALLELRE YENİ KREŞLER VE SAĞLIK OCAKLARI GELİYOR

ÖMER İŞÇİ'DEN EFENDİ-CUMHURİYET DOĞAL YAŞAM ALANI MÜJDESİ