GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

BAKIRLIOĞLU MECLİSTEN SESLENDİ

BAKIRLIOĞLU MECLİSTEN SESLENDİ

?Sofralık Zeytine Prim?

?Sofralık Zeytine Prim?

 

Zeytin üreticilerinin yaşadığı sıkıntıyı meclis kürsüsünden dile getiren CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, üreticinin konkordato ilan etmesine az kaldığını söyledi.

Mecliste görüşülen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Hakkında Kanun Teklifi hakkında söz olan CHP´nin çiftçi Milletvekili Bakırlıoğlu; ?Kalkınmanın temeli, temel taşlarından biri tarımdır, kalkınma tarımdan başlar? diyerek zeytin üreticilerinin sorunlarından ve çözüm önerilerinden bahsetti.

Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Mecliste yaptığı konuşmada;    

?Geçimini zeytin üretimiyle sağlayan 320 bin aileden birisine mensup bir çiftçi olarak sizlere sesleniyorum.

İktidarın her fırsatta eleştirdiği, yok saydığı, zaman zaman hakaret ettiği ikinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ve bu ülkenin kurucu iradesi, bu toprakların böyle bir hazineye sahip olduğunun farkına 1939 yılında varmıştır.

1939 yılında çıkan Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkındaki Kanun sayesinde zeytin hak ettiği değeri görmüştür.

Korkarım ki bu iktidarın söz konusu yasaya bütün saldırılarına rağmen bu yasa sayesinde ayakta kalan zeytinliklerimiz bu gidişle bizzat çiftçiler tarafından köklenecektir.

Değerli milletvekilleri, şimdi size gidişat hakkında biraz bilgi vereceğim.

320 bin ailenin tüm yıl boyunca dört gözle beklediği zeytin hasadı bin bir dertle, tasayla, gamla başladı.

170 milyon zeytin ağacıyla sofralık zeytin üretiminde dünya 2´ncisi, zeytinyağı üretiminde dünya 4´üncüsü olan, yeterli görmesek de yılda yaklaşık 300 milyon dolarlık zeytin ve zeytinyağı ihraç eden ülkemizin üreticisi maalesef yine umduğunu bulamamıştır.

Bu yıl üretici 1 kilogram zeytini 2,5 liraya mal etmiştir. Dönem itibarıyla hasadı yapılan yeşil zeytin fiyatlarına baktığımızda 2 TL ortalama fiyatı zor bulmaktayız.

İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar ve güncel fiyatlarla mazot, gübre, ilaç, her ne kadar işçileri tatmin etmese de işçi ücretleri ve bakım masraflarındaki artışlar göz önüne alındığında gelecek yıl zeytinin maliyeti 3,5-4 lirayı bulacaktır.

Özetlemem gerekirse, bir yıl boyunca emek vermişim, dünyanın en pahalı mazotunu kullanmışım, toprağı defalarca işlemişim, sulamışım, budamışım, gübrelemişim, son üç ayda altı yedi defa ilaç atmışım ve sabahın ayazında üstüne kırağı yağarken zeytin toplamışım

Ve sonuç:

Zarar etmişim.

Zeytin üreticisi iflasın eşiğindedir, son günlerin moda deyimiyle konkordato ilan etmesine az kalmıştır.

Bu şartlar altında çiftçimizin geçimini sağlaması, borçlarını ödemesi ve bahçesine bakması, gelecek yıla hazırlaması imkânsızdır.

Sorun belli, çözüm de bellidir.

Yaşadığı bu zor günler çiftçimizin, çarenin, kurtuluşun kooperatifler ve birlikler kurmak olduğunu anlamasına vesile olmuştur.

Bu konuda, devlet, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları öncülük etmeli ve en fazla ağacın bulunduğu Manisa bölgesinde Manisa zeytin birliği en kısa zamanda kurulmalıdır.

Sofralık zeytine pirim verilmelidir.

Üreticimizin, sektörle ilgili sivil toplum kuruluşlarının yıllardan beri dile getirdiği sofralık zeytine pirim verilmesi artık kaçınılmaz hâle gelmiştir.

Sofralık zeytine verilecek 1 liralık pirim ve zeytinyağına hâlen verilen 80 kuruşluk pirimin 3 liraya çıkartılması 320 bin ailenin nefes almasına, hayata tutunmasına olanak sağlayacaktır.

Lütfen, 320 bin ailenin bu çığlığına kulak verelim ve hakları olan, analarının ak sütü gibi hakları olan sofralık zeytine pirim verilmesi için Meclis çatısı altında gerekli adımları atalım.? dedi. 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”