BAKIRLIOĞLU; ?ORGANİK TARIM VE İYİ TARIM DESTEĞİ KALKIYOR MU??

BAKIRLIOĞLU; ?ORGANİK TARIM VE İYİ TARIM DESTEĞİ KALKIYOR MU??

Geçen yıl şubat ayında açıklanan tarımsal desteklemelerin, Mayıs ayına gelinmesine rağmen açıklanmamasını, Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU, Tarımda Milli Birli Projesi ile iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına

Geçen yıl şubat ayında açıklanan tarımsal desteklemelerin, Mayıs ayına gelinmesine rağmen açıklanmamasını, Meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU,  Tarımda Milli Birli Projesi ile iyi tarım ve organik tarım uygulamalarına verilen desteklerin kaldırılacağının konuşulmasının şimdiden çiftçileri endişelendiğini belirtti.

Tarım sektörünü tamamen yabancılara açacak olan Tarımda Milli Birlik projesinin millilikle alakası olmadığını ve kapalı kapılar ardında hazırlandığını belirten Bakırlıoğlu, ?Getirilmek istenen bu sistem tarımın ölüm fermanıdır.? dedi.

Mecliste Tarım ve Orman Bakanına soru önergesi veren CHP Milletvekili Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; ?Geçen yıl çiftçilere yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar Bakanlar Kurulunca 21 Şubat 2018 tarihinde kararlaştırılmış ve 26 Şubat 2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Fakat ?2019 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hala yayımlanmamıştır. Ürünü para etmeyen çiftçimiz dört gözle bu destekleri beklemektedir.

Tarımsal desteklemeler ülkemiz tarımının gelişmesi, ürün kalitesinin artması, iyi ve organik tarım uygulamaları ile alternatif ürün üretiminin yaygınlaşması açısından büyük önem arz etmektedir.

Özellikle organik tarım ve iyi tarım uygulaması yapan çiftçilere verilen desteklemeler sayesinde bu alanda büyük gelişme sağlamıştır. Sertifikalı olarak üretilen bu ürünler tüketicilerin tercih sebebi haline gelmiştir.

Buna rağmen iyi tarım uygulamaları ve organik tarım için çiftçilere verilen destek miktarı 4 yıldır artırılmamıştır.

Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları ülkemizde istenilen düzeye hala gelmemiştir. Devletin verdiği destekle ayakta durmaktadır. Durum böyleyken çiftçiye verilen desteğin kaldırılması, daha emekleme aşamasında olan organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının tamamen yok olması demektir. 

Son günlerde kamuoyuna yansıyan gelen büyük tepkiler yüzünden açıklanması ertelenen Tarımda Milli Birlik Projesi nedeniyle desteklemelerin açıklanmadığı, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz bahanesiyle tasarruf tedbirleri kapsamında özellikle iyi tarım uygulamalarına ve organik tarıma verilen desteklerin tamamen kaldırılacağı iddiaları tarım sektöründe konuşulmaktadır.

Ülkemiz tarımına katkı sağlamak amacıyla insan sağlığına zararlı olmayan, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalıntılar içermeyen, aynı zamanda izlenebilirliği sağlanmış ürünler üreten çiftçilerin mutlaka desteklenmesi gerektiği uzmanlarca sık sık dile getirilmektedir. Bu durum desteklemelerle ayakta durmaya çalışan çiftçinin endişelerini artırmaktadır.? ifadelerine yer verdi.

Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU  önergesinde tarımsal desteklemelere ilişkin kararın ne zaman açıklanacağını,  ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle tasarruf tedbirleri kapsamında iyi tarım ve organik tarıma verilen desteğin kaldırılacağı iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

 

 

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”