GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

BİNBİR DERDE DEVA ÇORBA

BİNBİR DERDE DEVA ÇORBA

50 YILLIK TECRÜBE PAÇACI MUHAMMET USTA

Akhisar´ın eski aşçılarından, ömrünün büyük çoğunluğunu çalışarak geçirmiş Paçacı Muhammet Usta geçtiğimiz günlerde Gazetemiz Altıeylül´e röportaj verdi. Çorba denince Akhisar´da ilk akla gelen isimlerden Muhammet Çalışkan hem işin püf noktalarından hem gençlere verdiği tavsiyelerden oluşan konuşmasına kendini kısaca tanıtarak başladı.  Çalışkan ?Ben Paçaçı Muhammet. 1959 doğumluyum. 49 yıldır bu işin içerisindeyim. Nerdeyse 50 oldu. 1971 yazında ilkokuldan çıktım, Paçacı Önder abinin babası, Süleyman amcanın yanında işe başladım. 1974´e kadar bulaşık yıkadım, boş kaldırdım. 1974 yılından sonra Akhisar´ın çıkışında Mobil Restoran´ın mutfağına aşçı yardımcısı olarak başladım. Askere gidene kadar oradaydım.  Askerde dahi işimden ayrılmadım, Silvan´da aşçı olarak askerlik yaptım. Usta birliğim Bitlis´te de aşçılık yaptım. 1981 yılının Nisan ayının 21´inde kendi iş yerimi açtım. İşte o günden bu güne, 3-4 mekân değiştirerek işime devam ettim. Burada 15 yılımızı doldurduk. Oğlum Doğan´da bizim tabirimizle yetişti. Çıraklık ve kalfalık faslını geçip usta oldu. Yaklaşık 4 yıldan beri rahatım, sağ olsun işlerimde bana yardımcı oluyor. İşi benimsediği, severek yaptığı için ve çocukluktan bu yana yanımda olduğu için bende çok mutluyum. Çünkü bu işe yıllarca emeğini verdi, oğlumun bunu yapıp benim mesleğime devam etmesinden dolayı çok mutlu olduğumu bir kez daha dile getirmek isterim.

AKHİSAR´IN KAHVALTI KÜLTÜRÜNDE ÇORBA

Akhisar´ın kültüründe kahvaltıda çorba içmek gerçekten çok önemli yere sahip. Rakiplerin çok olunca senin iş yapabilmen için işini çok iyi yapıp lezzet olarak da farkını ortaya koyman gerekiyor. Her çorbacının kendine özgü püf noktaları var. Akhisar´da benim çorbam çok güzeldir, en güzelidir diye asla iddia etmem.  O müşterinin takdirine bağlıdır ama bir gerçek var ki; Akhisar´ımız çorba konusunda üstündür. Bütün arkadaşlarımızın çorbaları hakikaten de iyidir. Sulu yemek yapan arkadaşlarımız, ızgara yapan arkadaşlarımız işlerinin ehlidir. Zaten Köfteci Ramiz Akhisar´ın en üstün ustalarındandır. Köfte yapmayı herkes onlardan öğrendi desek yeridir. Eski ustaları tenzih tutuyorum ama esas ağırlık Ramizlerle geliyor. Akhisar´da ne yerseniz yiyin memnun kalırsınız ve beğenirseniz. Kokoreççi dahi tostçu dahi ortaya muazzam bir şey çıkarmaya çalışıyor. Akhisar´ın gerçekten de bu konuda hakkını yiyemeyiz, takdire şayan. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim, çorbadan hayli bahsettik, gelen müşterilere yok demek istemiyorum o yüzden söylüyorum, biz tavuk suyu, beyin, paça ve işkembe satıyoruz sadece.

HER GÜN TAZE ÜRÜN ÇIKARMAK GEREKİYOR

Her ustamızın kendine uygun bir sistemi var. Bizde kendi püf noktalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bana göre özellikleri var ama çorbanın kalitesini yakalamak için sürüm çok önemli yani her gün yeni ürün çıkarmak gerekiyor. Mesela az iş yapsam, bir kelle alıp 3 gün satarım. Sirkülasyonun çok olması gerekiyor. Allah´a şükür biz her gün taze ürünle güne başlıyoruz. Satışlarımız güzel Allah´a şükür.

BİN BİR DERDE DEVA

Sabah yaklaşık 06.00´da çalışmaya başlıyoruz ve akşam 14.00 ya da 15.00 dediğinde elimizdeki ürün bitmiş oluyor ve kapatıp gidiyoruz. Allah´a şükür her gün taze ürün çıkarıyoruz bu sayede de.  Çorbalarımızı bin bir derde şifa olarak adlandırabileceğimiz kemik suyuyla yapıyoruz. Eskiden öğle saatlerinde sulu yemekte yapıp satıyorduk ama bundan vaz geçtik. Izgara köfte de satıyorduk onu da geçtiğimiz günlerde sonlandırdık. Şimdi tamamen çorba üzerine yöneldik ve bu işi yapıyoruz. Hijyene temizliğe önem veriyoruz. Her sabah dükkânımızı açtığımızda önce temizlik yapıyoruz ardından çorbalarımızı hazırlayıp tekrar dağılan ortalığı temizleyip müşterilerimize servis için kapımızı açıyoruz. Şu ana dek hiç şikâyet almadık çünkü işimizi seviyoruz, işini seven her insan ona dört elle sarılır.

BÜYÜK BİR AİLE GİBİYİZ

Çalışanlar olarak birbirimizle büyük bir aile gibiyiz. Hiçbir yapmacıklık göremezsiniz aramızda. Birbirimize abi, abla, kardeş gözüyle bakar müşteriyi memnun etmek adına çalışırız. Önceliğimiz paradan önce kişiyi kazanmak. Gerisi nasıl olsa bir şekilde oluyor. Herkes yaptığı işin en iyisini yapsa dünya daha yaşanılır hale gelir. Görmüşsünüzdür belki dükkânımın her yerinde Ulu Önder´imizin fotoğrafları var.  Onun açtığı yolda, onun aldığı kurallar ile yaşamaya çalışıyoruz. Her sabah dükkânımı açtığımda ilk onun fotoğrafını görmek benim işe dört elle sarılmama olanak sağlıyor. Gençlerden rica ediyorum.  Kahve köşelerinde boş boş durmasınlar, ekmeğinin peşine düşsünler, üretsinler, üretemiyorlar ise üretenlerin yardımcısı olsunlar. Gelip misafirimiz olduğunuz için size de ayrıca teşekkürlerimi sunarım.? dedi.

Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkan kısa sürede dünyayı etkisi altına alan ve Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından pandemi ilan edilen Koronavirüs(Covıd-19) salgınına yönelik alınan önlemler arasında lokanta vb işletmelerin sadece paket servisi yapma kararı hususunda Paçacı Muhammet ?EvdeKalTürkiye? çağrısına kulak verdi ve işletmesini ikinci bir karara kadar kapatma kararı aldı. Bakanlıklar tarafından yapılacak ikinci karara kadar iş yerini kapalı tutacak.


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


AKHİSAR’DA 23 NİSAN COŞKUSU

AKHİSAR’DA 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANACAK

AKHİSAR’DA 23 NİSAN KUTLAMALARI BAŞLADI

ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ