GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

BİR KLASİK

BİR KLASİK

Faytonculuk

Atlar ve faytonculuk üzerine Altıeylül Gazetesi olarak Sabri Dinçerler  ve Hasan Söyler  ile   bir araya gelerek sorunlarını dinledik. Sektöre nasıl başladıkları ve  neden bu işi tercih ettiklerine dair açıklama yapan ikili atlara gözleri gibi baktıklarını ve yaz döneminde ise sadece Cumartesi ve Pazar günleri çalıştıklarını ifade ettiler.

 İlk olarak söze başlayan Söyler; ?Biz çocukluktan beridir bu işi yapıyoruz, baba mesleğimiz bizim. Herkesin bir hobisi vardır, bizim için de atlarla ilgilenmek onlarla vakit geçirmek hem hobi hem de gelir kaynağı oldu. ?dedi. Sabri Dinçerler ise ; ?Aynı şekilde bende 25 senedir bu işi yapıyorum. Hasan´la beraber çocukluğumuz bir yerde geçti, faytonculuğa özenerek büyüdük, bu bize babamızdan, dedemizden, atamızdan mirastır. Sünnet düğünlerinde, gelin gezintilerinde at sürerek geçimimizi sağlıyoruz. Bizim geçim kaynağımız bu iş, bu iş sayesinde evimize ekmek götürüyoruz. Çocuklarımızı bu iş sayesinde okuttuk, ailemize, kardeşlerimize, anne-babamıza bu iş sayesinde bakıyoruz. Bizim tek geçim kaynağımız bu iş.

?Nalsız Gezdirmiyoruz?

 Atlarımızın fotoğraflarını da çektiniz, bakımı konusunda nasıl ilgi gösterdiğimizi az çok gördünüz. Yeri geliyor çocuklarımıza bu kadar vakit ayırıp ilgilenemiyoruz. Özel bakımlarıyla Hasan ilgileniyor. Her sabah 9´da ahıra girip akşam 9´da oradan çıkıyor. Evine gitmediği zamanlar oluyor ki aynı şekilde bizlerde belirli dönemlerde kendisine yardım edip 12 saatten fazla ahırda vakit geçiriyoruz. Atlarımız özel şampuanlarla yıkanıyor, her işten geldiklerinde duş alıyorlar, kurulaması taranması yapılıyor. Yemini ayrı samanını ayrı yoncası, arpası, buğdayı ayrı veriliyor. Atlarımız kesinlikle ve kesinlikle nalsız gezdirmiyoruz. Bazen 2 haftada bir bazen her hafta nalları değişiyor. Hurda toplam acılığı ile uğraşan arkadaşlarımız gibi kullanmıyoruz atlarımızı. Çünkü bizim geçim kaynağımız bu az öncede söylediğim gibi kendimizden ailemizden çok ilgileniyoruz onlarla. Biz işimizden memnunuz. İnsanlarda bizden memnun. Akhisar´daki herkes tanır zaten bizi, atlarla nasıl ilgilendiğimizi nasıl bakım yaptığımızı da bilirler. Bu yüzden geleneğimizden kültürümüzden gelen atla gelin alma faaliyetimiz halen devam etmektedir. Zaten biz son nesiliz, belki bizden sonra bu işi yapacak insanlar olmayacak. Biz işimizi severek yapıyoruz, nitekim atlarımızı da işimiz kadar seviyoruz. Bir yerde çalışsaydık 25 senede emekli olurduk ama benim ödenmiş 10 gün sigortam yok. Bu işi seviyoruz bu şe aşığız. Hasan´da İbrahim´de  Taner´de Orhan´da aynısını düşünüyordur. Bizim tek işimiz bu başka bir işimiz yok.

?3 Ay Çalışıp 9 Ay Boyunca Hazırda Bakıyoruz?

 Atlarla 3 ay çalışıp 9 ay boyunca hazırda bakıyoruz. Topladığımız tüm para yine kendilerine harcanıyor, tabi evde aşımızda pişiyor. Akhisar halkı zaten bunu bilir yaz döneminde Cumartesi ve Pazar günler çalışıyor sadece atlarımız. Onun haricinde hafta içlerinde yatıp dinleniyorlar. Bu işi kazancın ilerisinde meraktan ve sevmekten de bırakamıyoruz. Babamızdan, atamızdan miras bu iş bize. Akhisar halkının, belediyemizin de manevi olarak desteğini bekliyoruz, maddi olarak bir beklentimiz yok. Elimizde 15-16 yıllık atlarımız var. Hasan arkadaşımızda 20 yaşında kısrak var. En kötü 30 yaşında ritimden düşüyor atlarımız. Son dönemde asıl çalışma alanımızda gölet. Yerli ve yabancı turiste cüzi miktarda para karşılığı hizmet veriyoruz. Hasan Söyler, Taner, İbrahim Karakaş, Sabri Dinçerler,  Orhan Dinçerler bu alanı hep birlikte kullanıp paylaşıyoruz.

?Yadigar Bu İşi Devam Ettirmek?

 Tek amacımız insanları memnun etmek ve atamızdan yadigar bu işi devam ettirmek. Gece dikkat çekebilmek ve trafiği rahatlamak adına arabalarımızın ışıklandırmasına da son derece dikkat ediyoruz. Bu arada göletteki en uzun turumuz da 20-25 dakika sürüyor. Bunun sebebi de atımızı yormadan yürüyerek dolaşmasını sağlamak. Ayrıca Akhisar düz ova, atlarımız bu sayede yorulmuyor, ayrıca faytonlarımızın tekerlekleri de bilyeli at bir adım attığında bir daha çekmek zorunda kalmıyorlar çünkü arkasından geliyor. Bir çok etkinliğe katıldık. Küçükten büyüğe herkese atı sevdirmeyi amaç edindik. İlgi tabi ki de büyük oldu. Çünkü atlarımız bakımlı ve bunu baktığınız anda fark edebiliyorsunuz. İzmir´de faytonculuk yasaklandıktan sonra sokaklarda başı boş gezen yaralanmış zayıflamış atları görmek ona keza Antalya´da faytonculuk yasaklanınca hayvan barınağında 450 kilo gelen atın 150 kiloya düştüğünü görmek bizi hem üzüyor, hem korkutuyor. Biz çocuğumuz gibi ilgilendiğimiz atlara ufak bir çizik bile olsa günlerce bakımını gerçekleştiriyoruz. Ahırımız Akhisar göletinin yanında gelip ziyaret eden vatandaşlarımızda oluyor. Herkese kapımız sonuna kadar açık, uğrayabilir, atlarımızı sevebilir, akıllarındaki soru işaretlerini giderebilirler.

Sizlere çok biz teşekkür ederiz. Dertlerimizi dile getirdiniz. Buradan tüm Akhisar halkına ve at severlere selam göndermek istiyoruz. Bize ulaşmak isteyenler telefon numaralarımıza ulaşabilir, yahut Akhisar şehir parkı girişindeki yada gölet alanındaki yerlerimizden bizle bağlantı kurabilirler. Çalışma saatlerimiz akşam 20.00 ile 24 arasıdır çünkü gündüz hem bizim hem de atlarımız için çalışma şartlarımız hava sıcaklığından zor oluyor. ?dedi.


Haber Kaynak : semih gürmen


MİTİNGLERDE KALABALIK REKORU BAŞKAN DUTLULU’NUN

İŞÇİ, GALERİCİ ESNAFLARINA MÜJDE VERDİ

BAKIRLIOĞLU; “TEMMUZDA ZAM ZATEN YASAL ZORUNLULUK”

ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK