KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

BU HAFTAKİ KONUK ALİ DORU

BU HAFTAKİ KONUK ALİ DORU

Çarşamba günleri 21:00´de Manisa Medya TV´de canlı olarak yayınlanan "Engin Akyüz ile konuşuYORUM" Sarı Ahmet Paşa Aşevi Müdürü Ali Doru´yu konuk etti.

Çarşamba günleri 21:00´de Manisa Medya TV´de canlı olarak yayınlanan "Engin Akyüz ile konuşuYORUM" Sarı Ahmet Paşa Aşevi Müdürü Ali Doru´yu konuk etti. İki bölüm halinde yayınlanan programın birinci bölümünde muharrem ayına has olan yüzlerce yıllık gelenek olan Aşure konu edildi. İkinci bölümde ise Akhisar´daki Aşevi hakkında konuşuldu.

Muharrem ayında meydana gelen önemli olayları da anlatan Doru; Aşurenin dini ve sosyal boyutunu anlattı. Haram aylardan bahsederek bilgiler veren konuk,Osmanlılar zamanında da aşure kültürü olduğunu ve bugüne kadar bu geleneğin sürdüğünü, tüm mezheplerde de aşurenin muharrem ayında yapıldığını, eşe, dosta, komşuya, akrabaya dağıtıldığını söyledi. Bir kişi tarafından aşure ikram edildiğinde en büyük duanın "Allah razı olsun" olduğunu hatırlatan Ali Doru, bu geleneğin dostluğu, kardeşliği pekiştirdiğini de anlattı. İyi bir aşure yapmak için kullanılabilecek malzemelerin neler olabileceği ve aşurenin yapılış şeklinin de tarif edildiği programda, ara ara moderatör tarafından "Aşurenin sağlığa faydaları" da anlatıldı.

Engin Akyüz ile konuşuYORUM´un ikinci bölümünde ise, Sarı Ahmet Paşa Aşevi ile ilgili bilgiler verildi. Aşevinin 1481 yılında külliye olarak yapıldığını, paşa camii, paşa hamamı ve eski adı ile imarethanenin bir bütün olarak kullanıldığını anlatan Aşevi Müdürü Ali Doru, 2004 yılının mayıs ayında restorasyon yapılarak  buranın tekrar hizmete açıldığını belirtti. Sarı Ahmet Paşa´nın da kimliği hakkında bilgiler veren programın konuğu, Aşevinin çalışma prensiplerini anlattı. Altı kişinin çalıştığını ve üç çeşit yemek yapıldığını, yaklaşık 140 kişinin aşevine gelerek yemek yediğini, yine yaklaşık 270 haneye de aşevine ait araçlar ile gidilip yemek verildiğini ve bu hizmetlerin karşılığında hiç bir şey talep edilmediği Ali Doru tarafından belirtildi. Yemek götürülen hanelerin tek tek incelendiğini ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşıldığını söyleyen Doru, yaklaşık günlük masraflarının bin TL civarında olduğunu ve bu paraların tamamen hayırseverler tarafından karşılandığını, Akhisar insanının bu konuda çok duyarlı olduğunu ifade ederek, eski fakat temiz ev eşyalarının ve giyim eşyalarının da bağış olarak kabul edildiğini ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını söyledi.

Moderatör Engin Akyüz tarafından, yeni yayın dönemindeki her programda Akhisar´ın iki mahallesi ile ilgili tanıtım yapılacağı belirtilmiş idi.

İlk kez bu hafta, Akhisar´a bağlı "Selçikli" ve "Pınarcık" muhtarlarından alınan bilgiler dahilinde bu mahalleler hakkında, fotoğraflar da gösterilerek kısa bir tanıtımlar yapıldı.

 


Haber Kaynak : haber merkezi


İLKNUR KULOĞLU, İLK IŞIK KİŞİSEL SERGİNİ AÇTI

MASKİ VE MİLLİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİNDE ÖĞRENCİLER AKHİSAR AAT’Yİ GEZDİ

AKHİSAR KENDİN YAP ATÖLYESİ YARIYILDA YOĞUN ÇALIŞTI

ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENDİLER

AKHİSAR’DAN DAĞILACAK

AKHİSAR'DA EDEBİYAT RÜZGARI: YAZARLAR İMZA GÜNÜNDE BULUŞTU

AKHİSAR'DA “ESARETTEN ÖZGÜRLÜĞE” TİYATRO OYUNU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI