DEPREM MAĞDURLARINA SÖZ VERİLEN KREDİLER NEDEN VERİLMEDİ?

DEPREM MAĞDURLARINA SÖZ VERİLEN KREDİLER  NEDEN VERİLMEDİ?

12 Eylül 2016 ve 27 Mayıs 2017 tarihlerinde Manisa´da meydana gelen iki büyük depremde evleri hasar gören vatandaşlara sözü verilen kredilerin bugüne kadar neden verilmediğini soran CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, depremzede yurttaşlarımı

12 Eylül 2016 ve 27 Mayıs 2017 tarihlerinde Manisa´da meydana gelen iki büyük depremde evleri hasar gören vatandaşlara sözü verilen kredilerin bugüne kadar neden verilmediğini soran CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, depremzede yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderilmesi gerektiğini belirtti.

AFAD´ın bağlı olduğu İçişleri Bakanına soru önergesi veren Bakırlıoğlu önergesinde; 12 Eylül 2016 ve 27 mayıs 2017 tarihlerinde Manisa ilimizde iki büyük deprem meydana gelmiştir. Artçı depremler aylarca sürmüş, vatandaşlar korku içinde yaşamak zorunda kalmıştır. Can kaybı olmamasına karşın evlerde maddi hasar oluşmuştur.

Bu depremlerde;

Akhisar ilçesi Sünnetçiler, Akselendi, Beyoba mahalleleri,

Saruhanlı ilçesi Kumkuyucak ve Lütfiye mahalleleri,

Gölmarmara ilçesi Tiyenli ve Değnekler mahallelerinde onlarca ev kullanılamaz hale gelmiştir.

Bu üzücü olay sonrası AFAD deprem bölgelerinde çadır ve konteynerler kurarak vatandaşlara yardımcı olmuştur.

Ayrıca evleri hasar görenlerden evini yapmak isteyenlere 5 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli 102 bin lira, yeni ev almak isteyen hak sahiplerine 162 bin lira uzun vadeli kredi kullandırılacağı sözü verilmiştir.

Ancak aradan geçen zamana rağmen verilen sözler tutulmamıştır. Evini yapmak isteyen ya da yeni ev satın almak isteyenlere kredi verilmemiş, ev yapmak isteyenlere yer gösterilmemiş ve imar sorunları çözülmemiştir.

İki yıldan faza zamandır hala konteynerlerde yaşamak zorunda kalan deprem mağdurları sorunlarına çözüm beklemektedir, ifadelerine yer verdi.

Hak sahiplerine ekonomik kriz ve tasarruf tedbirleri kapsamında kullandırılmayacağının söylendiğini belirten CHP Milletvekili Bakırlıoğlu önergesinde;

Manisa´daki depremlerde ağır hasarlı olduğu tespit edilen ve kullanılamaz durumdaki konut sayısının ne kadar olduğu, depremlerde evleri hasar gören vatandaşlarımıza verilmesi gereken krediler bu güne kadar neden kullandırılmadığını ve ne zaman kredi kullandırılacağı sorularına yer verdi. 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla

 

 

 

Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU

Manisa Milletvekili

 

12 Eylül 2016 ve 27 mayıs 2017 tarihlerinde Manisa ilimizde iki büyük deprem meydana gelmiştir. Can kaybı olmamasına karşın evlerde maddi hasar oluşmuştur.

Bu depremlerde; Akhisar ilçesi Sünnetçiler, Akselendi, Beyoba mahalleleri, Saruhanlı ilçesi Kumkuyucak ve Lütfiye mahalleleri, Gölmarmara ilçesi Tiyenli ve Değnekler mahallelerinde onlarca ev kullanılamaz hale gelmiştir.

Bu üzücü olay sonrası AFAD deprem bölgelerinde çadır ve konteynerler kurarak vatandaşlara yardımcı olmuştur.

Ayrıca evleri hasar görenlerden evini yapmak isteyenlere 5 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli 102 bin lira, yeni ev almak isteyen hak sahiplerine 162 bin lira uzun vadeli kredi kullandırılacağı sözü verilmiştir.

Ancak aradan geçen zamana rağmen verilen sözler tutulmamıştır. Depremzede yurttaşlarımızın mağduriyetlerinin en kısa zamanda giderilmesi gerekmektedir. 

Buna göre;

1-      Yukarıda bahsedilen depremlerde Manisa ili sınırları içerisinde ağır hasarlı olduğu tespit edilen ve kullanılamaz durumdaki konut sayısı nedir?

2-      Manisa´da meydana gelen depremlerde evleri hasar gören vatandaşlarımıza verilmesi gereken krediler bu güne kadar neden kullandırılmamıştır?

3-      Bu kredilerden yararlanan var mıdır, varsa depremde evi hasar gören kaç kişi evini yenilemek veya ev almak için kredi kullanmıştır? Kullandırılan toplam kredi tutarı ne kadardır?

4-      Hala kredi kullanamayan kaç kişi vardır?

5-      Bu kişilere ne zaman kredi kullandırılacaktır?

6-      Afet mevzuatı gereği kredi kullanma şartları nedir? Yeni kredi kullanacaklara, deprem olduğu dönemdeki düşük faiz oranlarından mı yoksa bugünkü yüksek faiz oranları mı uygulanacaktır?

7-      Yeni ev almak isteyenler için söz verilen 162 bin liralık konut kredisinin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve tasarruf tedbirleri kapsamında kullandırılmayacağı iddiaları doğru mudur?

8-      Aradan geçen bunca zamana rağmen halen çadırda veya konteynerde kalan deprem mağdurları var mıdır? Varsa bu vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için ne yapacaksınız?


Haber Kaynak : haber merkezi


BESİM DUTLULU MAZBATASINI ALDI

BAKIRLIOĞLU; “VATANDAŞ ENFLASYONA YETİŞEMİYOR”

MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKAN ADAYLARI OYUNU KULLANDI

ÖMER İŞÇİ’YE OLAN SEVGİ ÇINARLIKAPI’YA SIĞMADI

DUTLULU 'SANAYİ ARTIK DAHA GÜVENDE' DİYOR

O MAHALLELRE YENİ KREŞLER VE SAĞLIK OCAKLARI GELİYOR

ÖMER İŞÇİ'DEN EFENDİ-CUMHURİYET DOĞAL YAŞAM ALANI MÜJDESİ