GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

DOMATESTE MAKİNELİ TARIM DÖNEMİ

DOMATESTE MAKİNELİ TARIM DÖNEMİ

Domates üreticisi Sami Karaoğlan, Akhisar´da domates toplaması için geçtiği makineli tarımı Altıeylül Gazetesine anlattı.

Domates üreticisi Sami Karaoğlan, Akhisar´da domates toplaması için geçtiği makineli tarımı Altıeylül Gazetesine anlattı. Domatesin ekim döneminden,  makineli tarıma kadar pek çok şey anlatan  Karaoğlan; ?Domatesin mayıs sonuna kadar ekim dönemi vardır.?dedi.
Makineli tarıma geçiş süreci için Karaoğlan; ? İşçilik olayı olarak domates meşakkatli bir üründür. El işçiliği, emeğin çok olması ve domatesin toplanma maliyetini düşürmek  için makineleşme sürecini başlattık.  Bütün dünyada, gelişmiş ülkelerde makineli hasat kullanılıyor. Avrupa´da , Amerika´da hasatların büyük çoğunluğu makineli hasat ile yapılıyor. Bizde makineli hasada  yeni yeni geçişler var. Çoğunluk olarak halen işçi yardımıyla toplansa da makineleşme mevcut. Elde toplama maliyeti ile makine maliyeti arası toplamı çok fazla.?
Makine İle 1 Günde 250- 300 Ton Arası Domates
İşçi bulma sıkıntısı yaşadıklarını belirten Karaoğlan, makine ile 1 günde 250- 300 ton arası domates toplandığını ifade etti.
Makinenin amortisinden bahseden Karaoğlan; ?Makinenin  kendini amorti etme süresi ise, domatesin varlığına göre, domates ekimin fazla ise 5 yılda kendini amorti eder. Pahalı bir makinedir, 200 bin euronun üstünde bir  maliyete sahiptir. ?
Makineli tarıma geçmek isteyenlere tavsiyede bulunan Karaoğlan; ?Bu makineyi kullanacaklar için geniş bir alana ihtiyaçları olduğunu belirtelim. Makineli hasada da uygun arazi hazırlamak lazım. Çünkü makinenin dönebileceği geniş bir alan gerekiyor. Ekimden başlayıp sonuna kadar makineli hasada göre hazırlık yapılması gerekiyor.Kolay toplayabilmesi için arazide tezek,ot olmaması lazım.?
?Domates Ekimi Yöremizde 20 Bin Dekar?

Akhisar´daki domates üretiminden söz eden Karaoğlan; ?Yöremizde sanayi domatesi, salçalık ve kurutmalık domates  ekimi 20 bin dekar civarındadır. Ama bu sene domateslerde  Spotted Virüsü dediğimiz bir hastalık yüzünden sıkıntı yaşadık. Bu hastalık yüzünden tarlasındaki mahsulü bozanlar oldu kimisi tarlasını bozmadı ama verim düşüklüğü yaşadı. Bu unsurlarda fiyatların yükselmesini tetikledi. Verim düşük olunca bir üründe fiyatlar yükseliyor. Bölgemizde bu yıl domates ekilişi de azdı. Sebep olarak 2015´ten beri fiyatlar hiç yükselmedi hep aynı kaldığı için diyebiliriz. Ve pamuk arazileri arttı buna ek olarak.  Çiftçilikte üretim bir yerden azalınca bir yerden çoğalır aynı kum saati gibi.?dedi.


Haber Kaynak : semih gürmen


MUHTARLAR MAZBATALARINI ALDI

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İLAÇLAMAYA KARŞI UYARILDI

HASAN ACAR ORTAOKULU’NDAN BOCCE İL BİRİNCİLİĞİ

MÜFTÜLÜKTEN POLİS HAFTASI KUTLAMASI

ARANAN ŞAHIS YAKALANDI

İLÇE TARIM SAHA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

ATSO'DAN BAŞKAN DUTLULU'YA TEBRİK ZİYARETİ