FAY NEDİR? İYİ BİLİNMESİ GEREKİR.

FAY NEDİR? İYİ BİLİNMESİ GEREKİR.

İstanbuldan DEPREM Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü deprem tahmininden başarı üzerine başarı sağlamaya devam ediyor.

İstanbuldan DEPREM Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü deprem tahmininden başarı üzerine başarı sağlamaya devam ediyor. Deprem Tahmin Uzmanı Kadir Sütçü´nün bu haftaki konusu  deprem fayları oldu. Deprem fayları  hakkında Kadir Sütçü şöyle dedi;

?Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman depremler öncesi ve deprem anında yeryüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkan enerjiler DEKOS sistemiyle dünyada canların yaşamasını sağlar. Atmosfer tabakalarını hareketlendirir. Güneşten gelecek zararlı ışınları engeller. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere  FAY adı verilir.

Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan ?fay? adını verdiğimiz zayıf yerler dünyanın kendi ve Güneş etrafında dönmesiyle zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir.

Dünyanın kendi ve Güneş etrafında dönerken zorlanma ve zaman zaman levhaların ve levhalardaki kayaçların sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete ?deprem? (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da ?artçı depremler? (artçı şoklar) denir.

Dünyanın oluşmasıyla meydana gelen çekirdekteki enerjinin yeryüzüne çıkan miktarını Richter ölçeği ile ölçerek depremin büyüklüğü tespit edilir.

Ay´da dünyadaki gibi fay olmadığından dolayı dünyanın atmosfer tabakaları gibi kısımlar yoktur. Güneşten gelen zararlı ışınlar Ay´ın yüzeyine yansıdığı için gün ortası sıcaklığı +105 derece gece yarısı sıcaklığı ise -173 derecedir.

.Böylece dünyadaki fay sistemi Ay´da yoktur. Dünyadaki fay sistemi ve dünyada olan depremler Ay´da olmadığından dolayı canlılarda Ay´da yaşayamaz?dedi.


Haber Kaynak : haber merkezi


SEÇİM SENİN AKHİSAR

VALİ ÜNLÜ BAŞKANLIĞINDA SEÇİM GÜVENLİĞİ TOPLANTISI YAPILDI

ÖMER İŞÇİ'NİN HACIİSHAK MİTİNGİNDE COŞKULU KALABALIK

MİTİNGLERDE KALABALIK REKORU BAŞKAN DUTLULU’NUN

İŞÇİ, GALERİCİ ESNAFLARINA MÜJDE VERDİ

BAKIRLIOĞLU; “TEMMUZDA ZAM ZATEN YASAL ZORUNLULUK”

ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK