GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR

Özel Doğuş Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, kronik öksürüğün aslında vücudun erken uyarı mekanizması olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Özel Doğuş Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, kronik öksürüğün aslında vücudun erken uyarı mekanizması olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Ergün Tozkoparan; Tıbbi anlamda öksürüğün 3 haftadan kısa sürmesinin ?Akut´ 8 haftadan uzun sürmesinin ise ?Kronik´ olarak nitelendirildiğini belirterek, genel olarak 3 haftadan uzun süren öksürüğün sebebinin araştırılması gerektiğini söyledi.

Öksürüğün, aslında hava yollarının bir savunma aracı olmakla birlikte neredeyse bütün kronik solunum sistemi hastalıklarının da bir belirtisi olduğunu ifade eden Ergün Tozkoparan; "Eğer bu uyarı dikkate alınmazsa örneğin akciğer kanseri veya astım gibi bireysel anlamda ciddi olabilecek bir neden ihmal edilmiş olur. Kronik öksürüğün en sık nedenleri gastroözefagial reflü, astım ve üst havayolu öksürük sendromudur. Bu nedenle müzmin öksürük şikayetiyle gelen hastada öncelikle bu hastalıkların olup olmadığı değerlendirilir. Ancak sadece semptomlara bakarak karar verilmesi yeterli değildir" dedi.

Hastaların hekim tarafından dikkatli bir fiziki muayene ve gerekirse laboratuar incelemelerinin yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ergün Tozkoparan; "Kronik öksürük, en sık nedenleri dışında, kronik bronşit, verem, akciğer kanseri, interstisyel akciğer hastalıkları gibi birçok solunum sistemi sorununun nedeni olabilir. Dahası sorun, kullanılan bazı ilaçlara bağlı veya kalp yetmezliği gibi solunum sistemi haricindeki birçok problemin belirtisi de olabilir. Kronik öksürük ayırıcı tanısında, birkaç sayfa sürebilecek ayırıcı tanı ihtimalleri olduğu söylenebilir. Bu nedenle eğer kronik öksürüğe neden olan en sık üç hastalıktan birisi saptanmaz ise hastalar ve hekimlerin dikkatle takip etmesi gereken bir sürecin başlaması gerekebilir" diye konuştu.


Haber Kaynak : haber merkezi


FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET

ÖZEL MEDİGÜN’DEN YAŞLILARA SAYGI HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

“RAMAZANDA ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ”

DERMATOLOJİ UZMANI DR. HAROVA MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

"AYAKTAN KEMOTERAPİ ÜNİTESİ” HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER