SAGLIK

SAGLIK Haberleri

GRİP SALGININA DİKKAT

GRİP SALGININA DİKKAT

AŞIDAN KORKMAYIN

 Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gülgün Tunçay, havaların soğumasıyla birlikte artış gösteren grip salgını ve son zamanlarda aşı karşıtı düşüncelerin artması üzerine açıklama yaptı. Konuşmasına grip hastalığının tanımını yaparak başlayan Dr. Gülgün konu üzerine ?İnfluenza virüsünün  neden olduğu bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Virüs en çok solunum yoluyla yayılma gösterir. Bunun dışında bazen temas yoluylada yayıldığı görülür. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda kişiden kişiye hızla yayılarak çoğalır. Bu geçtiğimiz günlerde de grip salgını oldukça fazla. Bize de bu nedenle başvuran hasta sayısı oldukça fazla.? dedi.

?EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİLMELİ?

Dr. Tunçay ? Gripten korunma konusunda yapabileceğimiz en iyi şey, ailemizde ve etrafımızda gripli hasta var ise kullandığımız eşyaları ayırmak, özellikle el temizliğine çok dikkat etmek gibi. Temas yoluyla yayılma gösterdiğini yinelemek isterim, mesela kapı kolu, havlu, bardak, tabak gibi nesnelerle temas kurmakta kişiden kişiye geçirebilir. Kapalı ortamlarda bulaşma oranı daha yüksektir, damlacık enfeksiyonuyla havaya yayılan mikroplar solunum yoluyla akciğerlerimize, solunum sistemimize geçer.? söyledi.

?KUVVETLE ÖNERİYORUZ?

Aşının önemi üzerine konuşmasına devam eden Dr. Gülgün Tunçay, aşıyı kuvvetle önerdiğini dile getirdi ayrıca düşüncelerini ?Aşıyı biz özellikle risk gruplarında kuvvetle öneriyoruz.  Bu risk grupları 65 yaş üzeri kişiler, kronik hastalığı olan kişiler, örneğin diyabet, kronik solunum sistemi hastalığı yani koah, astım gibi, kalp hastaları, sağlık teşkilatlarında çalışanlar, toplu iş yerlerinde çalışanlar, bunlar risk gruplarını oluşturur. Bağışıklık sistemi düşük olan, bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlığı olan kişiler risk gruplarını oluşturur. Bu kişiler mutlaka aşı yapılması gerekir. Peki, en çok sorulan sorulardan birisi ?Hangi mevsimde yapılmalıdır?´ Eskiden biz Ekim ayı diyorduk başlangıç olarak, şimdi biraz daha mevsimlerin değişmesi ile ilgili Ekim, Kasım aylarından itibaren Ocak sonuna kadar aşı yapılabilir. Aşının koruyuculuğu yaşlı kişilerde biraz daha düşük olmakla birlikte yine de öneriyoruz. Çünkü grip diğer rahatsızlıkların kronik hastalıklarını alevlendirir, tetikler.  Bu yüzden üzerinde durulması gereken çok önemli bir husustur. Özellikle koa, astım, kalp hastası, diyabeti, nörolojik hastalıkları uzun süreli kronolojik ve nörolojik hastalığı olan kişilerin mutlaka yaptırması gerekir. Bahsettiğimiz risk gruplarında aşı yapılmazda hasta grip olursa ölüm riskinin bile olduğunu belirtmek isterim.  Aşı yapılmazsa grip sonradan bir takım komplikasyonlara sebep olabiliyor, zatureye yol açabiliyor, kronik sinüzite, astım nöbetlerini tetikleyebiliyor. Aşı yapılırsa bunun önüne geçmiş oluyoruz. Aşının herhangi bir yan etkisi yok. Sadece yumurta alerjisi olanlara aşıyı önermiyoruz. Onun dışında herhangi bir yan etkisi, içindeki katkı maddelerinden başka ilave maddelerden dolayı da herhangi bir olumsuz reaksiyonla karşılaşmadık. Şahsen 20 yıldır bu görevi icra ediyorum, hastalarıma bu aşıyı yaptırıyorum. Herhangi ciddi bir reaksiyonla şuana dek karşılaşmadım, faydasınıda çok gördüm. Aşı karşıtlığı hastalara tam tersi daha çok zarar veriyor. Aşıların az yapılması sonucu bu sene görüldüğü üzere grip vakalarınında artmasına sebep oldu.  Piyasa az miktarda aşı verildi. Bu yüzden kronik hastalarımızın çoğu aşı olamadı. Bununda etkisini hastalarımızda göremiyoruz.? şeklinde ifade etti.

GRİPTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Havaların soğumasıyla grip vakalarında artış olduğunu dile getiren Uzman Doktor Tuncay, bağışıklık sisteminin güçlenmesi hususuna dikat çekerek ?Soğuk havalarda sıcak, soğuk farkına dikkat etmeliyiz. Ona göre giyinmeliyiz. Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız. Bunun için düzenli beslenmeliyiz. Yeterli protein, yeterli vitamin almazsak eğer, bağışıklık sistemimiz çöker, daha çabuk hastalığa yakalanırız. Virüs bulaştığında hasta olma olasılığı daha çok yükselir ve daha şiddetli seyreder. Uyku ve ıstırhat çok önemlidir. Hastalık sırasında ıstırhat etme ve sıvı tüketimi çok önemlidir. Bitki çaylarının bağışıklığı güçlendirmesi gibi durum söz konusu değildir ama şöyle bir etkisi var. Solunum sistemindeki bizim sekresyon dediğimiz atıkları daha rahat atmasını, solunum sisteminin temizlenmesi ve öksürüğün rahatlaştırılmasına sebep olur. Bağışıklı sisteminin güçlendirici bir etkisi söz konusu değildir.? dedi.

DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Grip semptomlarındaki süreklilik ve belirtileri durumunda hemen doktora gitmeniz gerektiği yönündeki açıklamasına devam eden Dr. Gülgün ?Gripte hangi semtomları görüyoruz biz, yüksek ateş, yaygın vücut, kas, boğaz ağrısı, öksürük, geçmeyen öksürükler görülür. Hastada yüksek ateş ve ileri derecede genel durumu bozan durum varsa doktora müracat etmesinde fayda var ama hafif burun akıntısı, kırgınlık, hapşuruk gibi şikayetler grip değilde, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara bağlı olabilir. Onlarda virüs rahatsızlığı ama gripten farklı olarak biraz daha hafif seyreder. Özellikle bir haftayı geçmiş ve rahatsızlıklarınız devam ediyorsa hemen bir hekime başvurmanızı öneririm.  Bir de şunu söylemem gerekir, gripte biz antibiyotik tedavisi uygulamıyoruz. Grip mi yoksa başka bir bakteri enfeksiyonumu onun ayrımın yapmakta çok önemli. Bunun için tbi uzmana gitmek gerekiyor. Gripse ve antibiyotik tedavi uygulanırsa bağışıklık sistemini daha da düşürür. Tam tersi bakteri enfeksiyonu ise oda antibiyotik almadan geçmiyor. Bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Burda doktora görünmenizde fayda var.? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


“HAMİLELİKTE KAFEİNDEN KAÇININ”

OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER