GÜNEY, ?ALGIYI DEĞİŞTİRECEĞİZ?

GÜNEY,  ?ALGIYI DEĞİŞTİRECEĞİZ?

Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar Odası Başkan Adayı Pınar Güney, Altı Eylül Gazetemizi ziyaret ederek adaylığı ile ilgili özel röportaj verdi.

Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar Odası Başkan Adayı Pınar Güney, Altı Eylül Gazetemizi ziyaret ederek adaylığı ile ilgili özel röportaj verdi.

Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar Odası Başkan Adayı Pınar Güney, Altı Eylül Gazetemizi ziyaret ederek adaylığı ile ilgili özel röportaj verdi. Özel röportajına öncelikle basın hakkında düşüncelerini aktararak başlayan Pınar Güney, ?Basın bir ulusun ortak sesi. Üyelerimize ulaşmada, aday olduğumuz bir mecra, daha fazla insana duyurmada etkili bir organdır? ifadelerini kullandı. Daha sonra kendisini tanıtan Başkan Adayı Pınar Güney, ?Doğma ve büyüme Akhisarlıyım. İlk ve lise eğitimimi Akhisar´da tamamladım. Üniversite eğitimim halen devam ediyor. Akhisar´ın yerlisiyiz. Akhisar´da yaşayan herkes gibi Akhisar´a hizmet vermek için yıllardır çalışıyoruz. Evliyim ve bir erkek evladım var? dedi.

İlk Yardım ve Acil Bakım Hemşiresi

Adaylık süreci ile ilgili olarak Odanın Başkan Adayı Güney, ?Adaylık sürecimizden önce yaptığımız işler var. Biraz onlardan bahsetmek istiyorum. Ben ilk yardım ve acil bakım hemşiresiyim. Sağlık Meslek Lisesi mezunuyum. Uzun yıllar sağlık kuruluşlarında sağlık hizmeti üzerine çalıştım. Evliliğim dolayısı ile nasip oldu, işletmecilikle de tanıştık. Yıllarca eşimin işlettiği Şehir Gazinosunun marka yöneticiliği ve marka temsilciliğini yaptım. Sonra kendi iş yerimizde gıda üzerine kafeterya ve aperatif işletmeciliği yapmaya başladık. Hem işletmeciliğimizle hem de sosyal yönümüzün fazla olmasıyla çeşitli derneklerde gerek yöneticilik gerekse başkan, başkan yardımcılığı yaptım. Dernek temsilciliği ile Akhisar´da kurulan kent konseyinin yönetim kuruluna seçildim. Daha sonra nasip oldu. Akhisar´da kurulan kent konseyinin Akhisar´da kurulan ilk kadın meclisine tüzüğünden başlayıp kurulumuna kadar bütün o çalışma gruplarının ve yönergelerin içinde olarak ilk kadın meclisinin başkanı oldum.  Yine 3 adayla birlikte yarıştım orada. Bilmiyorum, bu işler biraz sevgi ve gönül meselesi. Sosyal sorumluluk projelerinde hizmet etmek biliyorsunuz insanın özel vakitlerinden ayıracağı zamanlar ailesine ayıracağı, işine ayıracağı zamanlardan arda kalan vakitlerde gönüllülükle yapılan şeyler. Öncelikle Akhisar´da sivil toplum örgütlerine derneklere ve bu işi gönüllülükle yapan herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten bu şehrin kalkınması için kendi yaptığımız işler dışında sosyal sorumluluk projelerinde de yer almak hem Akhisarlı olarak vatandaşlık görevi hem de Türkiye´yi kalkındıracak bir insanlık görevi olarak görüyorum. Akhisar Kadın Meclisi başkanlığım süresince hem kendi iş yerimizde hem de merkez çarşıda yaptığımız projelerle merkez çarşıdaki özellikle gıda işi yapan arkadaşlarımızla oturup sohbet ettiğimizde ortak sorunlarımızda var. Genel olarak Akhisar´a ait sorunlarda var. Merkez çarşıda çok iş ve proje yaptım. Köfteciler çarşısında, eski merkez çarşıda özellikle kadını Akhisar´da alışveriş yapmaya itecek Akhisar esnafını güçlendirecek her konuda çalışma yaptım. Oradan gelen talepler üzerine birazda kendi odamızın geliştirilebilir yönlerini gördüm. Yıllardır sağ olsun Adem Duman Başkan odamıza abilik yaptı, büyüklük yaptı, başkanlık yaptı. Emekleri de yadsınmaz. Bununla birlikte nasip oldu merkez çarşı esnaf arkadaşlarımın da desteği ile sen aday olacaksan yönetici dahi oluruz gibi desteklerle hanımların ve bize gönül vermiş insanların desteği ile muhabbeti ile sevgisi ile bu iş ortaya çıktı. Yoksa sadece bizim istememiz ile olmaz. Bu iş ekip işi. Ben lokantacılar odasına aday olmaya sadece şahsım olarak değil ailemin, yönetim kurulu arkadaşlarımın, esnaf arkadaşlarımın ortak kararı ile çıktım. ?dedi.

?Bütün Üyelerin Sıkıntılarını Dinledim?

Projelerinden önce oda üyelerinin sıkıntılarından bahseden Başkan Adayı Pınar Güney, ?sıkıntının olduğu yerde çözüm vardır. Çözümün olduğu yerde ister istemez başarı da gelir. Ben, oda üyelerimi, tanımak ve birlik, beraberlik içerisinde olmak hiç değilse oda üyeleri arasındaki muhabbeti artırmak için şahsi önce yönetici arkadaşlarımla değil, tek tek bütün üye arkadaşlarımla oturup bir sohbet edip hiç değilse o sohbetin içerisinde sıkıntılarla alakalı neler yapabiliriz. Bununla alakalı bir ön araştırma yapmak isterim. Bizim meslek kolumuz sadece bir grubu değil, lokantacılar odasına 10-12 meslek grubu dâhil. Lokantacılıkla uğraşmayan sadece al sat yapanlarda var. İçimizde lokantacılar var. Köfteciler var. Sulu yemek salonları var. Çiğ köfteciler var. Aperatif hizmeti veren, fast food hizmeti veren tavuk döner, kokoreç bunlar gibi aklınıza ne gelirse bunlar var. Odamızın büyük bir üye kısmı bunlardan oluşuyor. Bunun dışında tatlıcılarımız var. Pastanecilerimiz var. Gıda ağırlıklı kafeteryalar var bunun içinde. Lokantacılıkla bağlantısı olmayan ama gıda üretimi ile birlikte aynı oda içerisinde birlikte hizmet alıyor.  Lokumcuya gidiyorsunuz, yufkacıya gidiyorsunuz, helvacıya gidiyorsunuz onun sorunları apayrı, sulu yemek salonlarına gidiyorsunuz apayrı, köftecilerin sorunları apayrı, biz aperatiflerin sorunları apayrı. Öncelikle tek tek gidip ben, bütün üyelerin sıkıntılarını dinledim. Ortak odayı ilgilendiren konular 3-4 ana başlık halinde yoksa bütün esnafımızın ekonomik durumdan etkilenip etkilenmemesi mümkün değil. Her esnafın kendine göre sıkıntısı ve sorunu var. Sonuçta biz esnafız, insanla uğraşıyoruz. İnsan sıkıntılı olduğunda direkt biz esnaflara yansıyor. Üyelerimizin sıkıntılarını dinledim. Bu sıkıntılar ilk başta kayıp-kaçak ruhsatsız çalışanlar, gerçekten bizim oda üyelerimizi sıkıntıya sokuyor. Ben, merkez çarşıyı gezdim. Merkez çarşıda var. Köylere gittim, köylerde de var. Yani sahada olur gezerseniz görürsünüz. Bu işe gönül veren herkesin bir kere sahada olması gerekiyor. Bunu en iyi eski yöneticilerimizin bilmesi gerekiyor. Yıllardır oda yönetiminde olan insanların sahada olması çok önemli. Çünkü esnaf zaten sıkıntılı günler geçiriyor. Dükkânını bırakamıyor. Tek başına çalışıyor. Her zaman odaya gidemiyor olabilir. Oda yöneticisinin onun ayağına gidip hiç değilse halini hatırını ve etrafını bir kolaçan etmesi gerekir. Ben gidip tek tek soruyorum. Nasılsınız, iyi misiniz, yeni mi açtınız, ne kadardır burada çalışıyorsunuz?

?Kayıt Dışı Çalışanlar Var?

Ben gezdiğimde 4 kayıtlı iş yeri varsa 5´inci işyeri kayıt dışı. Kayıt dışı çalışan her esnaf kayıtlı esnafımızın itibarını düşürüyor. Aynı zamanda onunla rekabet ortamı yaratıyor. Birebir kazancını etkiliyor. Yani bu lokantacıların işini yapan da pastacıların işini yapan da çoluğun çocuğun hakkını gasp ediyor. Aynı zamanda ekonomimize de zarar veriyor. Birincisi kayıp-kaçak, ikincisi de lokantacılar arası tabi ki piyasa ekonomisi, serbest piyasa ekonomisi fazla olmasıyla bağlantılı rekabet. Fiyatta rekabet ve kurumlar arası rekabet. Fast food ve dışarıdan gelen markalar, AVM´nin etkisi ile merkez çarşı negatif yönünde rekabet etmek zorunda kalıyor. Üretici sıkıntılı duruma düşüyor.

 ?Üyeler Birbirlerine Yabancı?

Bir de gördüm ki oda üyeleri birbirini tanımıyor. Yani yanında şarküteri onun yanında pide salonu var. İkisinin de aynı odaya bağlı olduğunu bilmiyor, aralarında sohbet dahi geçmemiş. Oda üyeleri arasında birlik ve beraberliğin bozulmuş olması, selamın kesilmiş olması, hem ahi kültürünü hem de odanın iyi yönde çalışmasını etkiler. Çünkü bir oda üyesi kendini ne kadar ait hissederse, bağlı hissederse diğer üyeler arasında bağ güçlenirse oda o kadar iyi yerlere gelir. Ortak karar alınır. Alınan kararlar uygulanır. Hem maddi anlamda hem de birlik ve beraberlik anlamında her şey düzelir. Güzel işler yapılır. Odanın kısaca sıkıntıları bunlar.

?Sıkıntılara Çözüm Olacağız?

Yapacağımız ilk iş, bu gözlemlediğimiz sıkıntılar üzerine olacak. Önce kayıt dışı çalışanlarla ilgili sıkıntı çözülecek. Sonra odamız üyeleri arasındaki birlik ve beraberliği güçlendireceğiz. Bunu da toplantılarla belki iftar yemekleri ile belki de çeşitli meslek gruplarını önce kendi aralarında bir araya getirerek yapacağız.

?Algıyı Değiştireceğiz?

Sadece oda hizmetini fiş, fatura ve aidat olarak gören üyelerimize birazcık bu algıdan kurtaracağız. Oda ne kadar iyi çalışırsa bizim işlerimize o kadar artı yönde etki eder. Biz, bunun için yola çıktık. Üyelerimize de bunları tek tek anlatıp kanıtlayacağız.

?Yönetimim Genç ve Dinamik?

Genç ve dinamik bir ekip yaptım. Yöneticilik gerçekten kendi işinden vakit ayırıp meşakkatli çalışma işi, yöneticilik sadece o listeye isimlerin yazılmış olması değil o listeleri bırakıp o alanlarda üyesi ile birlikte hizmet etme işi. Gerçekten yöneticilerim adına aynı zamanda yönetimimde de farklı farklı meslek gruplarına da herkese ait temsilci aldım. Bir oda başkanının tüm oda işlerini bilmesi gerekmez. Ben aperatif işi yapıyorum. Güzel çorba yapıyorum diye iddiam yok. İyi kuru fasulyeyi, en iyi yufka ve lokumu yapıyorum diye de iddiam yok. Ama ben, bu odaya hizmet veren meslek ustalarının sıkıntılarını en iyi hizmeti vereceğim diye bu yola çıktım. O yüzden bu yarış eğer gerçekten hizmet yarışı ise ben hizmete talip oldum. Yoksa gözüm yok odanın başkanlığında. Yine de lokantacılar odası başkanlığı ile ilgili bir şey var. Üyelerimizin sıkıntılarını nasıl çözeriz? Üyelerimizle nasıl irtibatı güçlendiririz? Odamızı nasıl güçlü bir pozisyona getiririz?

?Akhisar Köfte, Patentli Bir Marka?

Uluslararası bir platformda biliyorsunuz Akhisarspor var, uluslararası anlamda bir marka olarak. Akhisar´ın köftesi var. Akhisar Köfte, şimdi yakın zamanda ticaret odasına da teşekkür ediyorum. Öncesinde Mehmet Ali Erdayıoğlu´nun girişimleri ile coğrafi işareti alındı. Abdurrahman Bey ile de son noktayı koymuş olduk. Bu bir ekip çalışması, uzun süren ama artık köftemizin de patenti var ve artık bir marka. Köftemizi Akhisarspor gibi bir uluslararası marka ile uluslararası festivallere taşımalıyız.

?Zeytinde Lider ve Öncüyüz?

 Zeytinimiz var. Zeytin borsamız canla başla çalışıyor. Zeytin ve zeytinyağı bakımından lider ve öncü konumdayız. Lokantacılar odası olarak gurme tatlıları ön plana çıkarıp marka haline getirmeliyiz. Ben bu işler için göreve talip oldum. Halihazırda devam eden oda hizmetlerini 24 yıldır layığı ile Adem Duman yerine getirdi ve yöneticiler yardımcı oldu ise yine aynı devam edebilir. Ama ben, lokantacılar odası başarılı bir merdiven ise onu ikinci basamaktan alıp 6,7 ve 8´inci basamağa taşımak için talip oldum ve bu yüzden aday oldum.

?Benim Bir Düsturum Var?

Seçime giren her ekip öncelikle büyük bir insan bedeni gibi, organizma gibidir. O organizmalardan birinde bir sıkıntı varsa bedende sıkıntılar başlar, rahatsızlıklar başlar. Ben bu düsturla çok seçime girdim. Ne kadar etkili ve iyi olması gerektiğini çok önceden biliyorum. Bulunduğum dernek yönetimlerinde ve kadın meclis başkanlığı yaptım dönemlerde de kaliteli ve iyi olması beni bugünlere taşıdı. Dernekler, kent konseyi ve aynı zamanda kadın meclisi arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum.

?Yönetimimi Her Meslek Grubundan Seçtim?

Yönetim kurulu arkadaşlarımı her meslek grubundan ayrı ayrı seçmeye özen gösterdim. Yönetimimde; yufka ve helva üretiminde Mesut Canseven, Demirali İlkel Köfteci Demo, Serkan Çalışkan katmer işinde,  Hüseyin Ateş Asker Unlu Mamulleri, Çarşı lokantası işletmecisi Umut Taşköprü pastane işinde Mümtaz Keleş, organizasyon işleri yapan Zühre Kerti, alkollü restoranlarda odamıza bağlı, alkollü restoran işletmecisi Mithat Kaya,  İskeçe aperatif işletmecisi Ali İskeçe, yer alıyor.

?Bu İş, Ekip İşi?

Ben, aynı zamanda ekibin kolay ulaşılabilir olmasını da önemsedim. Merkez çarşıda çok rahat bulabileceğiniz insanlar bunlar. Bu iş, ekip işi. Her zaman başkan ön planda olur övgüleri de yergileri de başkan alır ama yönetim ne kadar iyi çalışırsa başkan kadar yöneticinin de hatırı vardır. Ben yönetimime çok güveniyorum. Ayrıca hepsine teşekkür ediyorum.

?Akhisar´da İlk Kadın Başkan Olmak İstiyorum?

Meslek odalarında bayan başkan yok. Ben, ilk adaylığımı açıkladığımda Manisa´da ilk bayan adaydım ancak ilk bayan başkan seçildi, kuaförler odasında Turgutlu´da. Biz, meslek olarak erkek egemen bir odayız. İlk bayan başkan olamasak da bir bayan başkan ile çalışabilecek bir yönetimin cesaret ve özgüvenin yüksek olacağını düşünüyorum. Yönetimime teşekkür ediyorum. Bana inandılar ve başkanım biz sizin yapabileceğinize inanıyoruz siz başkan olamasanız da biz en başta size başkanım dedik dediler. Beni yücelttiler ve yola çıktığımız günden beri de canla başla çalışıyorlar. İnşallah da başarı ile nihayetine erdireceğiz.

?Akhisar Katmeri Muhacirlerden?

Akhisar kahvaltı anlamında da çok yüksek damak tadına sahip bir memleket. Katmer Antep´te meşhurdur. Katmer deyince içi Antep fıstıklı ve üzeri şerbetli bir tatlı getirilir ama Akhisar´daki katmer muhacir katmeridir. Kahvaltıda ve özel günlerde genellikle sünnet merasimlerinde katmer ikramı yapılır. Sonra çok meşakkatli olduğu için yıllar içinde bu lokmaya dönüşmüş. Akhisar´daki tuzlu lokma da muhacirlerden gelmektedir. Katmer bizim buralarda biraz daha büyük, güne başlama anlamında hem enerji kalorisi yüksek hem de gün içerisinde sizi tok tutar.

?Lokumu Sevmek Farklı?

Lokum ve helva üretimi de Akhisar´da. Lokumu sevmek farklıdır. Çikolatanın damakta bıraktığı tat biraz daha anlıktır. Lokum biraz daha uzun sürer. Padişahlar yemek sonrası damaklarına lokum koyarlarmış ki yedikleri yemeklerin tadını uzun süre hissederlermiş.

?Akhisar Köfte Farklı Bir Lezzet?

Akhisar Köfte bir isim ama farklı farklı lezzet. Ben, Akhisar köfteyi farklı yerlerde ve farklı ustalardan tattım. Akhisar Köfteyi farklı kılan ustaların marifetli elleridir. Akhisar´ın her yerinde Akhisar Köfteyi farklı bir lezzetle farklı sunarlar. Dışarıda köfte Akhisar Köftedir ama şehrin içine girildiğinde köfteye alıcı bulunduğunda hangi ustanın köftesi olduğunu oda olarak dışarıya yaymamız gerekiyor. Bunun çabasını göstereceğiz.

?Vizyonumuz Geniş?

Vizyonumuzda sadece Akhisar esnafına oda hizmetlerini vermeye devam edeceğiz ama odamız üyelerinin yaptıkları ile de işin marka değerini de artırma gayreti içerisindeyiz. Akhisar Köfte denilince Akhisar´da şu ustanın köftesi iyidir denilecektir. Yollarda ve odamız sitelerinde başlayacak reklamlar ile kendi çabamız ve basının da desteği ile yapacağımız festivaller ile Akhisar´da keşfedilmemiş lezzetler kalmayacak. Ben oda başkanlığına aday olurken her zaman Akhisar Gurme tatlılarını keşfedip bunlara yönelik hizmetler yapacağımın garantisini veriyorum. O yüzden adaylığımı sadece lokantacılar odası ile sınırlandırmayarak vizyonumu çok geniş tutuyorum. Yönetimimdeki arkadaşlarım koşturacak bir ekip.

?Bu Hafta Sonu Seçim Var?

Seçimde 340 üyemiz o gün oy kullanacak. Odaya başkan seçmeyi sıfırdan başlıyorlarmış gibi düşünmeleri, yeni bir başkan seçiliyor odaya sıfırdan bir başkan seçecekler. Özgür iradeleri ile sandığa gidip iradelerini sandığa yansıtmalarını istiyorum. Başkan seçerlerken kendi kararları ile seçmelerini ve iki başkan adayını seçerken tartmalarını istiyorum. Çünkü seçecekleri başkan ile oda hizmetleri aynı devam edecek ya da oda hizmetleri bambaşka bir yere doğru gidecek. Oda üyelerimiz, 11 Şubat 2018 saat 14.00´da başlayacak seçimimizde oy kullanacaklar. Ben gidip tek tek daveti dağıttım. Çünkü şu anki oda yönetiminden üyelere herhangi bir davet dağıtılmadı. O yüzden ben bu işi çok ciddiye alıyorum. Oda başkanlığını ve odaya hizmet etmeyi çok ciddiye alıyorum. Kendi işimde gösterdiğim gayreti inanın oda içinde aynı disiplin ve ciddiyetle çalışıyorum. Ayette de belirtildiği üzere ? biz, sizin başarınızı sizin çabanıza bağlı kıldık.? eğer başarı ve çaba size başarıyı getirecekse başarı ile çabalamak gerekiyor. Ben gerçekten her alanda yaptığıma inanıyorum ve ulaşmadığım üye kalmadı. Tek tek gittim. Oturdum belki çayını, kahvesini içtim. Yemeklerinden yedim. Onlara teşekkür ediyorum. Çok güzel ve çok iyi insanlar tanıdım. İnşallah, bu birliktelik ve samimiyetimiz oda hizmetlerimiz boyunca hep bir arada daha iyi yerlere götürecek şekilde devam eder. Benim kesinlikle hiçbir şüphem yoktur. Üyelerimizde rahat olsunlar. Bu oda daha yüksek yerlere gidecek ben buna inanıyorum. ?dedi.




ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”