İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VATANDAŞI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü halkın sağlığı faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyor.

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü halkın sağlığı faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyor.

Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü Akhisar Necdi Şentürk Parkı içinde 15 günde bir açtıkları stand ile değişik konulardaki hastalıklar hakkında  halkı bilgilendiriyor. Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri  park içinde açtıkları stantta bu defa Pulmoner  Rehabilitasyon, Kolon Kanseri,   Aşırı tuz tüketiminin azaltılması ve Dünya böbrek günü nedeni ile bilgilendirmeler yaptı.  Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından halkı bilgilendirme adına verilen Pulmoner Rehabilitasyon, Kolon Kanseri,   Aşırı tuz tüketiminin azaltılması ve Dünya böbrek günü nedeni ile broşürlerdeki bilgiler de şöyle; Pulmoner Rehabilitasyon; Uzun süreli solunum hastalığı olanlar için uygulanmakta olup, nefes darlığı nedeni ile yaşam kalitesi bozulan hastalara yönelik bir programdır. Pulmoner rehabilitasyon konusunda eğitimli ve deneyimli hekimler fizyoterapistler, diyetisyenler, sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar bir ekip olarak birlikte hastalığınız ile başa çıkmanızı sağlayacaklardır.

Pulmenor Rehabilitasyon Neleri İçerir

Kişiye özel egzersiz programı, Akciğer sağlığı hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hasta ve aile fertleri eğitimi, Nefes darlığı ile baş edebilme yöntemleri, Beslenme danışmanlığı tedavisi, destekleyici arkadaşça ortamı içerir.

Pulmoner Rehabilitasyon Programına Nasıl Ulaşılabilir

Aile hekimi veya sağlık kuruluşundan pulmoner rehabilitasyon programı olan merkezler öğrenilerek en yakın pulmoner rehabilitasyon programı uygulayan merkeze ulaşılabilir.

Rehabilitasyon Merkezine Ulaşım İmkânı Olmayan Hastalar Ne Yapabilir

Hastalar Göğüs hastalıkları uzmanına danışarak hastalığı ile ilgili, yapabilecekleri ile ilgili bilgi edinebilir. Sigarayı bırakarak, ilaçları doğru kullanarak, düzenli egzersiz yaparak yaşam kalitelerini arttırabilirler.

Pulmoner Rehabilitasyon Programına Kimler Başvurabilir

Kronik obstrüktif hastalığı (KOAH), ASTIM, Bronşektazi, Gögüs kafesi hastalıkları, Kistik fibrozis, Solunum problemi yaratan sinir-kas hastalıkları, Akciğeri etkileyen bağ dokusu hastalıkları, Akciğer nakli bekleyen veya Akciğer ameliyatı öncesi ve sonrası solunum problemi olan hastalar başvurabilir.

Pulmoner Rehabilitasyon Niçin Önemlidir

Fiziksel aktiviteyi artırmayı sağlar, Hasta ve ailesinin hastalık hakkındaki farkındalığının artmasını sağlar. Hastalığın getirdiği kısıtlamalarla başa çıkmayı sağlar.Doğru beslenme alışkanlığı kazandırmayı sağlar.

Kronik Böbrek Hastalığı

Kronik böbrek hastalığı görülme oranı erkeklere göre kadınlarda daha fazladır. Zamanında tedavi edilmeyen kronik böbrek hastalığı diyaliz ve böbrek nakline kadar götürebilir. Kronik böbrek hastalığı erken saptanır ve uygun şekilde tedavi edilirse böbrek işlevindeki bozulma yavaşlatılabilir veya durdurulabilir. Kronik böbrek hastalığı tanısı basit bir kan testiyle koyulmaktadır. Kronik böbrek hastalığınız varsa gebe kalmadan önce doktorunuza danışın. Kronik böbrek yetmezliği bulunan gebelerde yüksek tansiyon, erken doğum, bebeğin gelişiminde gerilik, bebek ölümü riski arttığından mutlaka doktora gidilmelidir. Gebelikte kan basıncı düzenli ölçülmeli ve kilo kontrolü yapılmalıdır.

Kronik Böbrek Hastalığının 10 Temel İşareti

Daha yorgunsanız daha az enerjiniz varsa veya dikkatinizi odaklamakta sorun yaşıyorsanız. Uyuyamıyorsanız, Cildiniz kuruyorsa ve kaşınıyorsa. Daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme veya daha az miktarda idrar çıkarma. İdrarınızda kan görüyorsanız, İdrarınız köpüklüyse. Gözlerinizin etrafında inatçı şişkinlikler  varsa. Ayak bilekleriniz veya ayaklarınız şişiyorsa . İştahınız azalmışsa Kaslarınıza kramp giriyorsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bağırsak Kanseri (Kolotekralkanser)

Kalın bağırsağın kanseridir. Kalın bağırsağın (kolon ve rektum bölümü) polip ve kanserleri çoğu kez iyice büyüyene kadar belirti vermez. Ancak tarama programları ile erken dönemde kanseri saptamak ve tedavi etmek mümkündür. Bağırsak kanserleri önlenebilir erken teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir.Belirtileri; Bağırsak alışkanlığında değişiklikler olması (Kabızlık veya İshal) Büyük abdestte kan görülmesi, büyük abdesttin yapılamaması, gaz çıkarılamaması, hızlı kilo kaybı ve yorgunluk hissi olmasıdır.

Bağırsak Kanserine Yakalanmamak İçin

Sigara içilmemeli, Beslenmeye dikkat edilmelidir,  Bol miktarda meyve sebze tüketilmeli, Fazla yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, Kızarmış, yanmış,  ızgarada, pişirilmiş, etlerin sık tüketiminden kaçınılmalı, Fiziksel olarak aktif olunmalı, Kilo alınmamalı, İçki tüketiminden kaçınılmalı.

Taraması

50-70 yaş arasındaki bireylere iki yılda bir kez dışkıdan kan tetkiki yapılır. 10 yılda bir ise kolonoskopi (özel bir aletle kalın bağırsağın incelenmesi)yapılır.  Yazılı bilgilendirme broşürleri dağıtıldı. Akhisar İlçe Sağlık Müdürlüğü personeli ayrıca bu faaliyetlerin yanında Akhisar Sünnetçiler mahallesinde bulunan sağlık evinin de ağaç dikim etkinliği yaptı.


Haber Kaynak : erhan çelik


“HAMİLELİKTE KAFEİNDEN KAÇININ”

OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER