İLÇE TARIM, GIDA DENETİMLERİNİ HIZLANDIRDI

İLÇE TARIM,  GIDA DENETİMLERİNİ HIZLANDIRDI

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, Ramazan ayı nedeniyle tüketimi artan ürünlerde, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla denetimlerini sıklaştırdı.

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri, Ramazan ayı nedeniyle tüketimi artan ürünlerde, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzını sağlamak amacıyla denetimlerini sıklaştırdı.

11 ayın sultanı Ramazan´da vatandaşların oruç ibadetlerini yerine getirirken iftar ve sahur sofralarında yer verecekleri gıdaları gönül rahatlığıyla satın alabilmeleri ve besinleri güvenle tüketebilmeleri için, toplam 25 gıda kontrol görevlisi 4 ekip halinde, gıda üretim yerleri başta olmak üzere ilçemizdeki bütün gıda işyerlerinde her gün denetimler yapıyorlar.

2018 yılında Akhisar´da 2.269 gıda iş yerinde muhtelif aralıklarla toplam 4.536 denetim gerçekleştiren Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, Ramazan´da tüketimleri daha çok ön plana çıkan pide, ekmek, yufka gibi unlu mamuller; tatlı, helva, pastacılık ürünleri ile şekerleme üreten işyerleri; et ve süt ürünleri satış yerleri ile lokanta, kafeterya gibi toplu tüketim yerlerine ve ayrıca ?Ramazan Pakedi? adı altında gıda satışı ve dağıtımı yapan işletmelere ağırlık veriliyor.

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü gıda kontrol ve denetim ekiplerinde yer alan denetçiler, 5996 Sayılı Kanun´a göre yaptıkları denetimlerde gıda işletmelerinin kayıt ve onay belgeleri, fiziki ortamları, gıdaların saklama ve muhafaza koşulları, gıdaların son kullanım tarihleri ile asgari teknik ve hijyenik şartlara uygunluklarını kontrol ederek, ilgili Kanun´a muhalefet ettikleri veya uymadıkları tespit edilen gıda işyerlerine mevzuat hükümleri gereğince cezai ve yasal işlem uyguluyorlar.

Gıdaların etiketlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt veya onay numarası ile -ürün ithalse- ithalat izinlerinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, ürünlerin etiketlerde nasıl adlandırıldığına dikkat edilmesi ve içindekiler bölümünün incelenmesi uyarısında bulunarak, ürün özelliklerinin etiket bilgileriyle karşılaştırılmasının önemine işaret ediyorlar. Etiketteki bilgilerin okunmayacak derecede silik olmaması gerektiğini ifade ederek, ürünün üzerinde gerekli yasal uyarı ve açıklamaların yazılmış olması konusunda da tüketicileri uyarıyorlar. Ürünün etiketi üzerindeki son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihinin dikkatle okunması, son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin satın alınmaması ve ALO 174 Gıda Hattına veya İl/İlçe Tarım Müdürlüklerine bildirilmesini, her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığına dikkat edilmesini, teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünlerin satın alınmamasını tavsiye ediyorlar.

Vatandaşların mübarek Ramazan ayını huzurlu ve sağlıklı bir geçirebilmeleri için kamu sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya yönelik çalışmaların artarak devam edeceği belirtiliyor.

 


Haber Kaynak : haber merkezi


ALKOLLÜ İÇKİ SATILAN MEKANLARDA DENETİM YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU’YA HAYIRLI OLSUN ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR

BAŞKAN ZEYREK, İLK ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI

POLİS MEMURLARINA SORUŞTURMA AÇILDI, MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜNEYSE ADLİ TAHKİKAT BAŞLATILDI

HALİL MANDACI İLKOKULU MENDİL KAPMACADA İLÇE BİRİNCİSİ

MUHTARLAR MAZBATALARINI ALDI

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İLAÇLAMAYA KARŞI UYARILDI