İLÇE TARIM, GIDA GÜVENLİĞİ İLE GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI KONUSUNDA OKUL EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADI

İLÇE TARIM, GIDA GÜVENLİĞİ İLE GIDA KAYIPLARI VE İSRAFI KONUSUNDA OKUL EĞİTİMLERİNİ TAMAMLADI

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı´nda yer alan ?Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek? hedefi doğrultusunda Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrol görevlileri tarafından 2018-2019 Bahar Döneminde ?Gıd

Tarım ve Orman Bakanlığı 2018-2022 Stratejik Planı´nda yer alan ?Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek? hedefi doğrultusunda Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Kontrol görevlileri tarafından 2018-2019 Bahar Döneminde ?Gıda Güvenilirliği ile gıda kayıpları ve israfı? konusunda ilköğretim ve ortaöğretimde öğrenim gören toplam 1942 öğrenciye eğitim verildi.

Eğitim kapsamında satın aldığımız ve tükettiğimiz gıdaların her tür fiziksel, kimyasal, biyolojik risklerden arındırılmasıyla güvenilir gıdaya ulaşılabileceği ifade edildi. Fiziksel Risklerin gıdaların içerisinde olmaması gereken çevreden bulaşan gözle görülebilen her tür yabancı madde (taş,sinek,iğne vb.); kimyasal risklerin, mutfakta kullanılan kimyasal temizlik malzemelerinden bulaşabilecek deterjan kalıntıları veya bitkilerin gelişmesine yardımcı olmak için böceklerin öldürülmesinde (insektisit), yabancı otların öldürülmesinde (herbisit)  kullanılan zirai ilaçların meyve sebzeler üzerinde bıraktığı kalıntılar; biyolojik risklerin ise  gıdaların üzerinde mikroorganizmaların artışıyla meydana gelen bozulmalar (ekmeğin küflenmesi vb.) olduğu belirtildi.

Gıda güvenliğini sağlamak ve belirtilen risk faktörlerini bertaraf etmek için hijyen kurallarına uyulması gerektiği ifade edildi. Gıdaların üretimden tüketimine kadar geçen süreçte gıda güvenilirliğini sağlamak üzere hijyen açısından alınması gereken her tür önlemin gıda hijyeniyle bağlantılı olduğu anlatıldı. Hijyenik koşulların sağlanmadığı durumlarda gıda zehirlenmesi ihtimali olduğu vurgulandı. Gıda zehirlenmesi; gıdayı tükettikten bir süre sonra kişide görülen bulantı,  kusma,  karın ağrısı,  ishal, baş dönmesi,  ateş,  görme ve işitme kaybı, halsizlik ile ortaya çıkan hastalık olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün hazırladığı anlatım ile öğrencilere gıda güvenliğini riske atmamak dolayısıyla gıda zehirlenmeleriyle karşılaşmamak için gıda güvenliği için beş anahtardan söz edildi.   Beş anahtar;

1)      Gıdaların temiz suyla yıkanması,

2)      Pişmiş gıdaların çiğ gıdalardan uzakta tutulması,

3)      Mikroorganizmaların ölmesi için gıdaların iyice pişirilmesi,

4)      Gıdaların uygun sıcaklıklarda saklanması,

5)      Bulaşmayı önlemek için güvenilir malzeme ve su kullanılması olarak ifade edildi. Son yıllarda gıda güvenilirliğinin yanı sıra gıda kayıpları ve israfı konusu önem arz eden konulardan biri halini aldı. Bu amaçla, Tarım ve Orman Bakanlığı konuyu gündeme almış olup ?Gıdanı Koru? isimli uluslararası anlamda bir kampanya yürütmeye başladı. Her yıl yaklaşık 1.3 milyar ton gıda kaybının/israfının yaşandığı bu sayının dünyada üretilen gıdaların 1/3 üne denk geldiği buna karşın dünyada 821 milyon insanın da açlıkla karşı karşıya olduğu vurgulandı. Gıda kayıplarının gıdanın hasat edilmesinden tüketiciye ulaşana kadar oluşan fireler olduğu; gıda israfının ise tüketicilere ulaşan gıdaların bozulması ya da yenmemesi sonucu atılmasıyla ortaya çıkan fireler olduğu anlatıldı. Gıda kaybı/israfının en çok sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşandığı ifade edilmiştir. En çok israf edilen gıda grubunun meyve sebzeler ve ekmek olduğu belirtildi. Bu konuda aynı zamanda tüketici olan öğrencilere gıda israfını engellemek için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler sunuldu. İsrafı önlemek için yapılması gerekenler soru cevap halinde tartışıldı. Eğitim sonunda ilgili konularda öğrencilerin farkındalık kazandığı görüldü. Tüketim aşamasında gıda israfını azaltmada yediden yetmişe hepimizin sorumluluğunun olduğunu unutmamamız gerektiği vurgulandı. Eğitimler, İlçemizde toplam 14 okulda başarıyla sonuçlandı.

 


Haber Kaynak : haber merkezi


AKHİSAR’DA 23 NİSAN COŞKUSU

AKHİSAR’DA 23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANACAK

AKHİSAR’DA 23 NİSAN KUTLAMALARI BAŞLADI

ASAYİŞ VE GÜVENLİK DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

MASKİ’DEN AÇIKLAMA

AKHİSAR BELEDİYESİ TAZİYE EVİ’NDE SONA GELİNDİ

İNTERNET MEDYASI İLAN GELİRLERİYLE DAHA GÜÇLÜ