SAGLIK

SAGLIK Haberleri

KAYGI İLE BAŞ ETMEK KOLAY

KAYGI İLE BAŞ ETMEK KOLAY

Günümüzde artan kaygılar ve onlar ile baş etmenin yolunu ayrıca geleceğimiz olan çocuklarla geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek için yapılacaklar konusunda Özel Akhisar Hastanesi Psikoloji servisinden Uzman Psikolog Fatih Eyi ile konuştuk.

Günümüzde artan kaygılar ve onlar ile baş etmenin yolunu ayrıca geleceğimiz olan çocuklarla geçirilen zamanı kaliteli hale getirmek için yapılacaklar konusunda Özel Akhisar Hastanesi Psikoloji servisinden Uzman Psikolog Fatih Eyi ile konuştuk.  ?Kaygıyı nesnesi ve süresi kesin olmayan daha çok genel bir ruh halini temsil eden bir duygudur.´ diyerek açıklayan Eyi; ?Bu yönüyle nesnesi ve süresi belirli olan korku duygusundan farklıdır. İnsanlarımızda kaygıyı şu günlerde arttıran en önemli etken Covid19 virüsü ile ilgili aşırı bilgiye zihni maruz bırakmak ve medyadaki bilgi kirliliğidir.
?İnsanlar Hayatın Kontrolünü Ellerinde Tutmak İsterler?
Günde 1 defa haber izlemeniz ve doğru güvenilir bir kaynaktan izlemeniz yeterli olacaktır. Fazla bilgi zihinsel ve duygusal yükünüzü arttırabilir. İnsanlar hayatın kontrolünü ellerinde tutmak isterler. Belirsizlik bu yüzden pek de kabul edebildiğimiz bir durum değildir. Ancak bu süreç önce ailede sonra toplumda yaygın olması gereken değerlerimizi bize hatırlatıyor. Sevgi saygı hak hukuk aile bağları empati komşuluk hakkı gibi.
?Çocuklar Dünyanın Güvenli Bir Yer Olduğuna İnanma İhtiyacındadır?
Gençler ebeveynlerine kızıyorlar ?evden çıkıp nereye gidiyorsun´ diye. İleriki yaştakiler artık isyankâr ergen modlarına girdiler. Çocuklarda durum daha da zor, tüm gün evde ne yapacağını bilememek sıkılganlıklarını arttırıyor maalesef. Çocuklar dünyanın güvenli bir yer olduğuna inanma ihtiyacındadır ve bu inanç, yetişkinlerin tutum ve davranışlarıyla doğrudan ilişkilidir.
?Hayatınızda Soluk Alabileceğiniz Alanlar Açın?
Bu bağlamda, yetişkinlerin duygu ve düşüncelerini kontrol altında tutması ve sakin kalması daha da önemli olacaktır. Sosyal ilişkilerinizi telefonla da olsa canlı tutun. Hayatınızda soluk alabileceğiniz alanlar açın. Kitaplarla, sporla, bahçe işleriyle, müzikle, el işiyle, sanatın çeşitli alanlarıyla ilgilenin, böylece psikolojik sağlamlığınız ve direnciniz artmış olacaktır.
Çocuklarla Yapılabilecek Aktiviteler
Türk Psikologlar Derneği´nin de önerileri neticesinde çocuklarla geçirdiğiniz zamanı kaliteli hale getirmek için yapabilecekleriniz şunlar olabilir: Yüksek sesle bir müzik açıp özgürce dans edin, Koltuk minderleri ile atlamalı, zıplamalı, yuvarlanmalı parkurlar hazırlayıp enerjilerini boşaltın,
?Hayvan Yürüyüşleri Taklit Edin?
Eski çarşaflardan bir çadır yapıp içinde vakit geçirin, Hayvan yürüyüşleri taklit edin, Karanlıkta bir fenerle gölge oyunları oynayın, Kostüm partisi düzenleyin, Eski fotoğraflara bakın, Origami sayfalarından baskı yapıp, farklı origamileri deneyin, Farklı nesnelerle müzik yapın, Kendi müziğinizi yapmak için Chrome Music Lab sayfasını ziyaret edin, Evdeki tohum ve kullanılmış sebze kökleri ile ekim dikim yapın, Farklı malzemelerle resim yapmayı deneyin (kömür, lahana gibi), Sevdiklerinize mektup yazın, Ayna karşısında komik yüzler yapın, Farklı yüz ifadelerine ait duyguları ve buna örnek olayları konuşun, Kağıttan kuklalar çizip canlandırın, Hikayeyi yarıda kesip sonunu hayal etmesini isteyin, Birlikte yemek pişirin, Eski dergilerden görseller kesip kolaj yapın,
?Evdeki Artık Malzemelerle Geri Dönüşüm Oyuncağı Yapın?
Makarnaları boyayıp aksesuar olarak dizin, yapıştırarak resim yapın, Her gün farklı bir spor branşını tanımak için inceleyin, Her gün farklı bir müzik enstrümanını tanımak için inceleyin, Her gün farklı bir kuş türünü ve ötüşünü öğrenmeye çalışın, Oyuncakları yıkayın, sulu oyunlar hazırlayın, Evdeki artık malzemelerle geri dönüşüm oyuncağı yapın, Gözünü bağlayıp kokularından nesneleri tahmin etmesini isteyin, Tüm arşivlerine ücretsiz erişim sunan TÜBİTAK´ın Bilim Çocuk (6 yaş üstü) ve Meraklı Minik (3 ? 6 yaş) sayılarını birlikte inceleyin, Kültür Bakanlığı´nın internet sitesi üzerinden ülkemizdeki, Google Arts & Culture servisi üzerinden dünya üzerindeki sanat merkezlerine ücretsiz erişim sağlayın, Çocukken ne oynamayı sevdiğinizi hatırlayın ve çocuklarınıza çocukluk oyunlarınızı öğretin, Ne oynamak istediklerini sorun, yaratıcılıklarına güvenin ve birlikte eğlenmek için içinizdeki çocuğa izin verin.? dedi.

 


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET

ÖZEL MEDİGÜN’DEN YAŞLILARA SAYGI HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

“RAMAZANDA ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ”

DERMATOLOJİ UZMANI DR. HAROVA MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

"AYAKTAN KEMOTERAPİ ÜNİTESİ” HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER