SAGLIK

SAGLIK Haberleri

KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ

KIŞIN VAZGEÇİLMEZİ

Boza

Bilinen en eski Türk içeceği olan ve kış ayların vazgeçilmez tadı bozayı Orkide Dondurma sahibi Hilmi Özçiftçi ile konuştuk. Kendini tanıtarak konuşmasına başlayan Özçiftçi;? Ben 2007 yılında Akhisar´da faaliyet gösteren ve bu sektörde iyi olan Piramit Dondurmada başladım. 2014 yılına kadar çalışma hayatım orada devam etti. Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünü bitirdim sonra askere gittim geldim ve orada çalışamayacağımızı kanat getirdik. O süre dışında 1 sene boyunca sanayide Karabulut Firmasında çalıştım.
?Zorlandık Genç Olduğumuz İçin?
Kendimizi dükkân açarak daha iyi yerlere getirebileceğimizi inandık zaten temelden yetiştiğimiz ve çıraklığından geldiğimiz için daha iyi yapabileceğimizi düşündük ve nasip oldu dükkân açtık. Tabi bu sürede zorlandık genç olduğumuz için kiraya dükkân vermediler, bize güvenmediler genç olarak şuan da birçok kişi girişimde bulunamıyor. Kendi okuduğumuz bölümde de iş bulamadık maalesef. Sonuç olarak artık Ragıpbey Mahallesi 17 sokakta hizmet veriyoruz.
?Kendi Yemeyeceğimiz Şeyleri Kullanmadık?
İşimizi yapmaya başladık çok iyi bir şekilde yol aldık insanlara kendi yemeyeceğimiz, kendimizin içmeyeceği, kendi çoluğumuza çocuğumuza, anne babamıza yedirmeyeceğimiz şeyleri kullanmadık. Her şeyimiz doğal Türkiye piyasasında gerçekten iyi ve kaliteli bir ürün yapıyoruz daha bir hafta öncesine İtalya´da fuar vardı ona katılımda bulunduk.
?Yerli Mısır Kullanıyoruz?
Yaptığımız mallar doğaldır. Türkiye piyasasında kimse doğal ürün kullanmıyor, herkes sanayi ürünlerinle mal yapıyor. Kar amacını daha yüksek tutmak için herkes hazır ürün kullanıyor, kimse doğal malzeme kullanmıyor. Mesela yaptığımız bozada yerli mısır kullanıyoruz biz, yerli mısırı kimse kullanmıyor herkes Amerikan mısırı kullanıyorlar.
?Burada Ürünlerimizi Kendimiz Üretiyoruz?
Biz bunları kendimiz Kütahya, Simav, Sındırgı tarafında elle topluyoruz. Herkes kendi evini bahçesinin, kapısının önüne diktiği mısırları biz tek tek evleri gezerek topluyoruz. Burada ürünlerimizi kendimiz üretiyoruz. Üretmediğimiz hiçbir malı tezgâha koymuyoruz, her şeyi kendimiz üretiyoruz, hiçbir şeyi işlenmiş şekilde almıyoruz. Bütün malları ham alıp kendimiz işliyoruz ve her şey gerçek yani şekerimiz, genetiğimi bozulmamış mısır, dondurmalarda gerçek meyve kullanıyoruz, yerli salep kullanıyoruz çekirdeklerini su değirmeninde kendimiz çekiyoruz hiçbir ürünü hazır ve toz şeklinde dahi almıyoruz.
?Hileye Çok Açık Bir Piyasa?
Kendimiz ham olarak alıp kendimiz çekiyoruz çünkü piyasa güvenilecek bir piyasa değil hileye çok açık bir piyasa yani insanları tamamen kandırabilirsiniz. Bu sizin ahlakınıza, sizin kişiliğinize kalmış bir durum.
?Gençler İçmiyor Bozayı?
Bozayı da dükkânı açtığımızdan beri yani 2016-2017 den beri yapıyoruz çok şükür insanlar talep ediyor ama gençler içmiyor en büyük sıkıntılarından birisi de bu gençler bozayı bilmiyor, beğenmiyor,  içmiyorlar aslında çok faydalı.
?Faydalarını Sayacak Olursak??
Faydalarını sayacak olursak enerji verir, emziren bayanlarda süt artırımı yapar, probiyotik bir malzemedir, bağırsaklara da faydaları vardır, kanser gibi birçok hastalığı önleyebilme özelliğine sahiptir. Zaten Türk içeceği en başta ama işte insanlarımız bunların yanı sıra asitli içeceklere çok daha fazla talep ediyorlar maalesef. Sayabileceğimiz birçok yararlı özelliği var.
 ?Yazın Üretim Yapmıyoruz?
Dondurma işinde yazın çok fazla yoğun olduğumuz için o yüzden yazın üretim yapmıyoruz sadece dondurma yapıyoruz. Kışın boza ve günlük tulumba yapıyoruz. Bu kışa kadar satışlarımız çok iyiydi ama piyasa genelinde satışlar biraz geriledi.
?Genelde Gece Satılıyor Boza?
Genelde gece satılıyor boza çok fazla genç olmadığı için insanlarda artık alım gücü mü düştü bilmiyorum insanlar maalesef almıyorlar. Kola içeceğimize bunu içsek daha faydalı ve yaralı bir üründür. Son olarak demek istediğim boza gibi geleneksel ve faydalı içecekleri tüketmeli, boza bizim kültürümüzün bir parçası bizim gibi insanlardan almalılar.? dedi.   


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


“HAMİLELİKTE KAFEİNDEN KAÇININ”

OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER