GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

KUŞLARIN DANSI

KUŞLARIN DANSI

Akhisar´da göçmen kuş olarak bilinen Sığırcıklar renkli görüntülerle halkın büyük ilgi odağı oluyor.

Akhisar´da göçmen kuş olarak bilinen Sığırcıklar renkli görüntülerle halkın büyük ilgi odağı oluyor. Akhisar Umut Parkında bulunan çam ağaçlarında geceleyen Sığırcıklar parkta bulunan ağaçlarda konaklamak için gelirken, gece çıkardıkları sesler ve sabahın erken saatlerinde beslenmek için ovaya dağılan sürüler insanları selamlar gibi yaptıkları hareketli manevralar ile ilgi odağı oluyor.  Sığırcıklar Türkiye, Orta ve Kuzey Avrupa´ da, Hazar gölünün batısında yılın her dönemi, Ortadoğu, Yunanistan´ nın güneyi ile batı Avrupa ve Afrika´ nın kuzeybatısında kış dönemlerinde,
Doğu Avrupa ve Norveç, İsveç, Finlandiya, Rusya, Danimarka gibi ülkeler ile Asya´nın kuzeybatısında yaz mevsiminde görülüyorlar. Sığırcıklar Seyrek ormanlar, seyrek ağaçlı açık araziler, tarım arazileri, zeytin bahçeleri, parklar, meyve bahçeleri, çiftlikler ve şehir merkezlerinde görülürler.  Üreme dönemleri dışında tarlalar, çayırlar ve sulak alanlarda çok görülür. Göçmen kuşu olarak bilinen Sığırcıklar, Çekirge, Solucan, tırtıl, kurtlar ve böcekler ile zeytin ve meyvelerle de beslenirler, bu besinlerin dışında çoğu meyvelere ve zeytinler ziyan yaptıklarından çiftçiler tarafından sevilmez,
böcek, salyangoz, tahıl ve meyve yer. Solucan bulmak için gagalarıyla toprakta, delikler açar. Sürüler havada muhteşem manevralar yaparak konaklamak için büyük sürüler halinde ormanlar, ağaçlıklara, giderler.
Marmara bölgesi ve Ege bölgesinde kış aylarında bol zeytin olan bölgelerde zeytin bahçelerine yayılarak beslenirler.  Bu beslenme sonrası havalanan sürü geçtiği yerlerde zeytin çekirdeği yağmuruna neden olur.
Gürültücü kuşlardır.  İnsana rahatça alışır, hayvan seslerini taklit ederler

SIĞIRCIK NASIL VE NE TÜR BİR KUŞTUR?

Gökyüzünde manevralar yaparak dolaşan sığırcık kuşları, doğada genelde toplu halde görülüyor. Koyu renkli ve sivri gagalı olan bu kuşlar, neden birlikte uçmayı tercih ediyor. Genel yaşam alanı Avrupa´nın sıcak bölgeleri olan bu kuş türüne Türkiye´de ve Asya´nın batı kıyılarında da rastlanıyor. Ülkemizde bugüne kadar kaydedilmiş yaklaşık 500 kuş türünden biri olan sığırcıklar oldukça eski bir kuş ailesi. 

Kuş uzmanları, sığırcıkların bu senkronize uçuşunun yiyecek bulmayı kolaylaştırdığını ve diğer avcı kuşlara karşı bir savunma mekanizması olduğunu belirtiyor.

SIĞIRCIK KUŞUNUN YAŞAM ALANLARI?

Sığırcıkkuşunun birçok alt türü dünya üzerinde farklı bölgelere dağılmış durumdadır. Sadece Asya kıtasının batısında dahi 12 alt türü bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Kuzey Amerika, Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda gibi bölgelerde de farklı türleri bulunmaktadır. Ancak bu bölgelerde yaşayan sığırcıktürleri daha çok hareketli, göçmen sığırcıktürleridir. Avrupa ve Asya´da bulunan türler ise yerleşik halde bulunan sığırcık türüdür. Ancak bu türler de kısa mesafeli olarak mevsimlere göre göç gerçekleştirebilirler. Bu göçler de en fazla Kuzey Afrika bölümüne kadar sürmektedir.

SIĞIRCIK KUŞUNUN BESLENMESİ

Sığırcık genellikle tohum ve meyvelerle beslenen kuşlardandır. Ancak zaman zaman de beslendiklerinden hepçil kuşlar kategorisinde yer almaktadırlar. Sığırcıkhaşere ve böceklerle beslendikleri zamanlarda çiftçiler için yararlı kuşlar oldukları gibi, Zeytin meyve ve tohumlara yöneldikleri zamanlarda da çiftçiler için zararlı olabilmektedirler. Sığırcıkkuşları örümcek, sivrisinek, güve, yusufçuk, çekirge, arı, karınca gibi böceklerle beslenirler. Ancak zaman zaman da kertenkele, solucan ve salyangoz gibi büyük boyutlu canlıları avlayabilmektedirler. Sığırcık kuşlarının beslenmeleri gibi beslenme biçimleri de son derece farklıdır. Sığırcıkkuşu üç farklı şekilde besinlerini ağzıyla yakalayarak beslenebilmektedir. Bunlardan ilki topraktaki böcekleri yakalayabilmek için kullandığı yöntemdir. Sığırcık gagasıyla toprağı kazıyarak gagasını toprağa saplar ve böcekleri yakalamak için bekler. İkinci yöntem ise uçan böcekleri yakalamak için kullandıklarıdır. Bu yöntem ani hareket yeteneği gerektirdiğinden genç sığırcıkkuşları daha çok kullanabilmektedir. Son yöntemde ise sığırcık kuşları yerdeki solucan ve diğer böcekleri avlamak için ileri hamle yöntemini kullanmaktadırlar.

SIĞIRCIK KUŞUNUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Sığırcıkkuşu ortalama olarak 20 santimetre boyunda bir kuştur. Ancak bu boy oranı alt türlere göre 2-3 santimetre yukarıda veya aşağıda olabilmektedir. Tüyleri genellikle parlak siyah olan sığırcıkkuşunun, mor ve yeşile çalan tonları da görülebilmektedir. Farklı bölgelere göre de farklı renklerde olabilen sığırcıkkuşu, kahverengi olarak da görülebilmektedir. Dişi sığırcık kuşlarının tüyleri erkeklere oranla daha fazla beneğe sahiptir. Ayakları kızıl veya pembemsi şekildedir. Gagalarının uçları sivri ve dar bir koniyi andırmaktadır. Gagalarının rengi kış mevsiminde kahverengi ve siyah arasında bir renkte, yaz mevsiminde ise limon sarısı rengindedir. Sığırcıkkuşları yılda bir kere de tüy değiştirirler. Bu tüy değişimi genellikle yaz dönemi sonuna denk gelen üreme dönemi bittikten sonra olmaktadır. Sığırcıkkuşları ortalama olarak 70 km hızla uçmaktadırlar. Göç eden sığırcıkkuşları bu hızla 1000 km yol kat edebilmektedirler. Sığırcık sesiyle de dikkat çeken gürültücü bir kuş türüdür. Her sığırcık aynı şekilde ötmeyebilmektedir. Genellikle melodik ve mekanik şekilde ötmektedirler. Yerleşim yerleri yakınlarında bulunan sığırcıkkuşları çevreye aşırı derece rahatsızlık vermektedirler.

SIĞIRCIK KUŞUNUN ÜREMESİ

Sığırcıkilkbahar ve yaz aylarında üremektedirler. Çiftleşmeden kısa süre sonra dişi kuş yumurta bırakmaktadır. Sığırcıkkuşunun yumurtası hoş bir görünüme sahip yumurtalar arasındadır. Parlak turkuaz veya beyaz renkte olan yumurtalar 13 gün kadar kuluçkada kalırlar. Süre sonunda çatlayan yumurtalardan çıkan yavrular ilk başlarda tüysüz ve gözleri kör kapalı şekilde olurlar. Ancak 10 gün içerisinde bu yavruların gözleri açılır ve iki hafta kadar da ebeveynleri tarafından beslenirler. Bir çift sığırcık yılda üç kez kuluçkaya yatabilirler.

 


Haber Kaynak : erhan çelik


METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU

NORM ENDER’DEN MANİSA’DA MUHTEŞEM KONSER

MİNİKLER BELEDİYE BAŞKANI OLDU

23 NİSAN’DA ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ