MİDE KÜÇÜLTME İŞLEMİNİ KONUŞTUK

MİDE KÜÇÜLTME İŞLEMİNİ KONUŞTUK

Mavi Hospital Hastanesi doktorlarından Opr. Dr. Erdem Nalbant ile bir araya gelerek mide küçültme (Sleeve Gastrektomi ) ameliyatı üzerine konuştuk.

Mide küçültme nedir? Ne değildir? merak edilenleri cevaplayan Opr. Dr. Nalbant böyle bir ameliyatın ilçede yapılıyor olması ile fark yarattıklarını dile getirerek konuşmasına başladı.
“İlçede Bu Ameliyatların Yapılması Birçok İlçeye Göre Farklılık Yaratıyor”
Kendisini tanıtarak söze başlayan Opr. Dr. Nalbant; “Genel Cerrahi uzmanıyım.21 yıldır Manisa’da çalışıyorum. Son bir yıldır da Özel Mavi Hospital Hastanesinde çalışıyorum. ”dedi.
Mide küçültme ameliyatı hakkında bilgi veren Nalbant; “Biz obezite için tüp mide ameliyatlarını mide botoksu - mide balonu işlemini gerçekleştiriyoruz.” Diyerek sözlerini sürdürdü.
İlçede böyle ameliyatlarının yapılmasına değinen Nalbant; “Bir ilçede bu ameliyatları yapılabiliyor olması birçok ilçeye göre farklılık yaratıyor. Biz ilçede olmamıza rağmen İngiltere’den İrlanda’dan başka ülkelerden de buraya sağlık turizm ile hasta getirip mide küçültme ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz.”
“Hem Türkiye’den Hem Yurt Dışından Hastalarımıza Gerekli Desteği Veriyoruz”
Başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Nalbant; “ Şimdiye kadar da başarılı sonuçlar elde ettik. Onları hastane sonrası da takip ediyoruz. Bu nedenle hem Türkiye’den hem yurt dışından hastalarımıza obezite ile ilgili yani şişmanlık ile ilgili gerekli desteği veriyoruz. ”dedi.
“Mide Botoksu Her Hastaya Yapılmaz”
Her hastaya tüp mide ameliyatını yapmadıklarını söyleyen Nalbant; “Bizim bir kriterimiz var. Mide botoksu her hastaya yapılmaz örneğin emziren anneye 65 yaş üstüne 18 yaş altına yapmıyoruz. Bunun dışında vücut kitle endeksi buna uygunsa yandaş ek bir hastalığı yoksa bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Hastalar geldiğinde boy, kilo ve yaşına göre hesapladığımız vücut kitle endeksine bakıyoruz. Hastalar bu indekse göre hangi işleme uygunsa onu gerçekleştiriyoruz.
“15 - 20 Dakika İçinde İşlemi Bitiriyoruz”
Önemli olan obezite ile mücadele etmek. Obezitenin ne derecede olduğuna bağlı da işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Örneğin kişinin 15 - 20 kilo fazlalığı var ise daha çok mide botoksu işlemini gerçekleştiriyoruz. Mide botoksu işlemini de uzun yıllardan beri yapıyoruz ve başarılı sonuçlarda da elde ediyoruz.  Mide botoksu on beş yirmi dakika süren endoskopi ile yaptığımız bir yöntem. Hastayı uyutuyoruz endoskopi yöntemi ile 15 - 20 dakika içinde işlemi bitiriyoruz. Bu bir ameliyat değil işlem. Aynı gün hasta işine geri dönebiliyor. Evine dönebiliyor yatış gerektirmiyor. Pratik bir işlem ve etki süresi altı ay. Bu süre boyunca da vücut ağırlığının yüzde yirmisi kadar bir kilo vermesini planlıyoruz. Genel anlamda başarımızda yüzde 70 yüzde 80 civarında. Vücut kitle endeksi daha fazla olan hastalarımızda rakam vermek gerekirse mesela otuzun üzerinde olan kişilerde tüp mide ameliyatını öneriyoruz. Burada da başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Hastamız geldiğinde burada değerlendiriyoruz.
“Mide Küçültme Yapacağımız Hastanın Midesinin İçini Görüyoruz”
Kardiyoloji göğüs hastalıkları dâhiliye anestezi psikiyatri gibi doktor arkadaşlarımızı da gösteriyoruz. Onlarında onayını aldıktan sonra işlemimizi gerçekleştiriyoruz. İşlem öncesinde muhakkak endoskopi dediğimiz midenin iç yüzünü görüyoruz. Mide küçültme yapacağımız hastanın midesinin içini görüyoruz. Eğer bir problem yoksa hemen ardından mide küçültme ameliyatını gerçekleştiriyoruz. 1- 1 buçuk saat süren bir ameliyat. Hasta ameliyattan çıktıktan altı saat sonra yürütüyoruz. Artık eskisi gibi uzun süre yatırmıyoruz. Altı saat sonra hareket haline başlıyoruz. Birinci gün hastamıza bir şey vermiyoruz. İkinci günü bir kaçak testi yapıyoruz. Eğer bir problem yok ise de ağızdan gıda alımına su alımına başlıyoruz. Adım adım ilerliyoruz üçüncü gün genelde evine gönderiyoruz. “dedi.
“Asitli Kafeinli İçecekler Alkol Önermiyoruz”
Ameliyat sonrası hastaların beslenmesi hakkında açıklama yapan Opr. Dr. Nalbant; “ İlk üç ay genelde asitli kafeinli içecekler alkol önermiyoruz. Ameliyat güvenliği açısından biz bunları önermiyoruz. Bir de hastalarımıza pipet ile içmelerini önermiyoruz çünkü hava yuttukları için şişkinliğe sebebiyet veriyor. Yavaş yavaş sindirerek yeme ve içmelerini öneriyoruz. Diyetisyenimiz Ali Kıran Bey ile ek detay yiyecek önerilerimizde onunla beraber çalışıyoruz. Birinci ay dolduğunda diyetisyenimize gönderiyoruz.” ifadelerine yer verdi.
“Estetik Operasyona Girmez”
“Bu tam bir sağlık sorunu estetik operasyona girmez” diyerek bu işlemlerim sağlık açısından önemine değinen Nalbant; “Bizim bu ameliyatı yapmamızın sebebi örneğin ameliyat öncesi şeker ilacı kullanıp obezite geçtikten sonra şeker hastalığı düzelen, ameliyat öncesi diz ağrıları olan hastalarımızın dediğim gibi obezite sonrası düzelen hastalarımız var. Bu nedenle sağlık sorunu olduğu için estetiğe girmez. Obezite Dünyanın bir sağlık sorunudur. Türkiye’nin üçte biri obez. Ve bunun getirdiği mali yük ülkemize şeker tansiyon diğer ek hastalıklardan dolayı çok yüksek. Obezitenin maliyetini karşılaştırdığımızda onun yanında çok az kalmaktadır. Ve kalıcı bir sorunu çözmüş olmaktır. İleride oluşacak hipertansiyon şeker karaciğer yağlanması gibi hastalıkların önüne geçmiş oluyoruz. Daha uzun sağlıklı konforlu bir yaşam sunmaya çalışıyoruz.” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Mide Elastik Bir Organ”
Opr. Dr. Nalbant; “ Mide küçültme ameliyatı sonrası insanlar yeniden obez olma ihtimali var. Hiçbir yönetimin kalıcı olarak kilo vermiş olarak kalacaksınız diye garantisi yok. Ki böyle bir yöntemde yok zaten sebebi mide elastik bir organdır. Küçülebildiği gibi büyüye de bilir. Zaman içinde hasta yeme alışkanlığını devam ettirirse tabi ki mide genişlemeye başlar. Biz hastalarımıza doğru beslenme şeklini anlatıyoruz. Esas konu burada hastanın ameliyat sonrası kendini takip edebilmesidir.” dedi.
“Kitabımız başka bir amaca da hizmet etmiş oldu”
 Son olarak bir buçuk yıl önce çıkardığı Avcılık ve Hekimlik kitabının gelirini Ege Orman Vakfına bağışlayan Opr. Dr. Nalbant; “Manisa’nın Yunt dağında Kalemli bölgesinde ağaçlar dikildi. Pandemiden dolayı törenini yapamadık. Eylül ayında töreni gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Tüm kitaplar neredeyse satıldı. Kitabı alan her kişi adına orada bir fidan dikildi. Kitabımız başka bir amaca da hizmet etmiş oldu.” diyerek konuşmasını tamamladı.


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET