KÜLTÜR SANAT

KÜLTÜR SANAT Haberleri

MÜZİĞE ADANMIŞLIK

MÜZİĞE ADANMIŞLIK

1987 yılında kurulan Akhisar Musiki Derneği yaptığı müzik ziyafetleri ile Akhisar halkına unutulmaz anlar yaşatıyor.

Biz de Akhisar Altıeylül Gazetesi olarak gözleri müzik aşkı ile parlayan ve müziğin sevgi işi olduğunu belirten ekip ile bir araya gelerek derneğin geleceği üzerine, dernek korosunun belediye bünyesine geçişini ve müzik üzerine konuştuk.
Akhisar Musiki Derneği Başkanı Erdoğan Çatılı, dernek başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi Özcan Tetik, Kanun Sanatçısı Şef Erol Gönüldaş, koro sunucuları Göksenin Çakmak ile konuştuğumuz sohbette ilk olarak kendini tanıtarak açıklama yapan Başkan Çatılı sözlerine ekip arkadaşlarına teşekkür ederek başladı.
“Ben Müzikten Filan Anlamazdım”
Çatılı yaptıkları işin ekip işi olduğunu vurgulayarak müzik serüveninin başlangıcını şu şekilde anlatıyor. Çatılı; “ Ticaret erbabı bir adamım ben müzikten filan anlamazdım. Müziğe başlamamam Ahmet Dereli sayesinde oldu.
Yıl 2000’de Ahmet Dereli benim dükkânın önünden geçerken bana takılıp dururdu. ‘Koroya gelsene’ diye. ‘Koroya gitsem ne yaparım.’ şeklinde düşünüyordum.
Sonra bir gün gitmeye karar verdim ve gittim. Ben müziği bilmediğimden oturma düzeninin en arkasına otururdum. Birkaç gün geçtikten sonra, ‘Seni bir deneyelim.’ dediler. Beni beğendiler ve beni ilk konsere çıkardılar. Gönlüm Yaralı hicaz bir parça okudum.
Ahmet Dereli ve dinleyen insanlar tarafından beğenildim.  Bu şekilde diğer konserlerde de başladım artık çeşitli şarkıları okumaya. İyi bir solist olduğum kanısına varıldı. ”diyerek sürdürdü.
“Bir An Mutlu Olmak İçin Çekilmedik Çile Kalmadı”
Başkan Çatılı dernek başkanlığı macerasını ise şöyle açıklıyor. “ Ahmet Dereli kısa bir süre sonra buradan ayrılacağını söyledi. Taşınacağı için başkanlığı bana devretti. Zaten koroya ilk girdiğimde beni başkan yardımcısı yapmıştı. “dedi.  Dernek olarak sıkıntıların olduğundan bahseden Çatılı; “Maddi sıkıntılar içeresindeydik ve dernek için esnaftan bağış topladık. Bu şekilde işi yürütmeye çalıştık. “dedi. Öte yandan başkanlığı aldığından bu yana yaklaşık 19 -20 yıldır bu işi yönettiğini söyleyen Çatılı; “Öyle çile çektik ki çalışma yerleri bulamadık. Çok köhne yerlerde çalıştık. Çilesinin yanı sıra keyfide var. Şöyle diyebiliriz; bir an mutlu olmak için çekilmedik çile kalmadı.” İfadelerine yer verdi.
Dernek için hocalar getirttiğini dile getiren Çatılı; “Derneğimiz için musikimiz için İzmir’den devamlı hoca getirttik. İzmir’den gelen Turgay Kızıltuğ hocamız bizi yetiştirdi. Uzun zaman Turgay hoca ile 16 yıl gibi birlikteliğimiz oldu. Şimdi yollarımız ayrı. Saz konusunda çok sıkıntı çektik İzmir’den saz getirdik. Şimdi kanun sanatçısı Erol Gönüldaş hocamız ile çalışıyoruz. 25 kişilik bir ekibiz.” Şeklinde konuştu.
“Artık Belediye Korosuyuz”
Ayrıca çalışma şartlarını anlatan Çatılı; “ Çevremiz sayesinde çeşitli çalışma yerleri ayarladık. Koromuzda çeşitli meslek gruplarından insanlar vardı ve bu bizi mutlu ediyor.  Bahsettiğim gibi bugünlere gelebilmemiz hiç te kolay olmadı. Maddi sıkıntılar içerisinde yorulduk. Sponsorluk için insanlara gittik. Sattığımız biletlerle cebimizden para koyarak koromuzu bugünlere getirdik. Daha sonraları belediye bize kucak açtı. Salih Hızlı belediye başkanlığı döneminde bize yardımcı oldu. Çalışma yeri verdiler maddi destek oldular. Ben de onlara dert yanıyordum benim yaşım bir yere geldi bu işi benden alın biz belediye korosu olalım diye. Daha sonraları Belediye başkanlığı değişti Besim Dutlulu geldi. Ona da dedim ki bu işe sahip çıkın çünkü götüremiyorum yaşım ortada.
Belediye korosu olalım fikrini Besim Dutlulu’ya da açtım O da bizi kırmadı ve fikrimizi meclise taşıdı. Artık belediye korosuyuz. Ben bunu kendim için istemedim Akhisar halkı için istedim.”
Derneğin hala mevcut olduğundan söz eden Başkan; “Biz şu an Akhisar Musiki Derneği değil de Akhisar belediye korosu olarak ismimizi değiştirdik. Derneğimiz hala mevcut ama biz şimdi belediye korosuyuz. 
“Ramiz’lere Çok Teşekkür Ediyorum”
Bize bu konuda destek verenler çok oldu. Ramiz’lere çok teşekkür ediyorum Akhisar’a getirdiğimiz hemen hemen her sanatçının sponsoru oldu. Avni Anıl’ı onun sayesinde Akhisar’a getirdik. 80. Yaş günün Akhisar’da kutladık. 81. Yaşında da vefat etti. ”dedi.
“Gençlerin Katılımı Olunca Bu Bizim Hoşumuza Gidiyor”
Konserlere hazırlanış sürecimize değinecek olursam biz bir konsere bir ayda hazırlanıyoruz.  Haftanın bir günü Akhisar’daki yerel sazlar ile çalışıyoruz. Bu çalışmalarımıza üç dört saz ve Erol Gönüldaş kanunu ile katılıyor. Bizim kapımız herkese açık tüm meraklıları bekliyoruz ayrıca gençlerin katılımı olunca bu bizim hoşumuza gidiyor. Gençlerimize Türk Sanat Müziğini sevdirebilmenin hazzını yaşıyoruz. Bizim orası okul gibi. Yönetimden bahsedecek olursak beş kişiyiz ben ve diğer arkadaşlarım; Özcan Çatık, Ali Rıza Sakman, Yeliz Kurtkaya, Çetin Kavçaktır.” Dedi.
“Avni Anıl, Ayşe Taş, Elif Güreşçi, Melihat Günses, Zekai Tunca…”
Akhisar’a gelen ses sanatçıların bazılarının isimlerini sayan Çatılı; “Avni Anıl, Ayşe Taş, Elif Güreşçi, Melihat Günses, Zekai Tunca, Ahmet Özhan, Mustafa Sağyaşar, Gülden Marmara, Günel Coşkuner, Nalan Altınöz, İsmet Yazar vardı ve daha nice güzel isimler geldi.  Son olarak Ayşen Birgör hanımefendiyi ağırladık. Sunucu olarak Mustafa Yolaşan vardı şimdiki sunucumuz da Göksenin Çakmak.”
“Hem Çilesini Çektik Hem Keyfini”
Sazların çalmaya başlaması ile her şeyi unuttuklarını dile getiren Başkan;  “Aşkla yapıyoruz işimizi ve sazlar ne zaman çalmaya başlıyor o zaman her şey geçiyor. Çeşme’de eşimi yalnız bırakıp buradaki çalışmalara katılıyorum bu müzik aşkı anlatılamaz. Çektiğimiz çile çok ama bir o kadar da keyfi var bu işin. Hem çilesini çektik hem keyfini. Bir an mutlu olmak için çekilmedik dert kalmadı. Son olarak belediye başkanlarımıza,  başkan yardımcılarımıza, müdürlere tüm personeline teşekkür ediyorum hepsinden ayrı ayrı destek gördük hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu bir ekip işidir. Tek başına ben ne yapabilirim. Hepsi var olsun.” dedi.
“ Yeni Gelen Genç Arkadaşlarımızı Sıkmadan Yavaş Yavaş Öğretiyoruz”
Daha sonra açıklama yapan dernek başkan yardımcısı ve yönetim kurulu üyesi Özcan Tetik, sözlerine sponsor olan tüm herkese emeği geçen tüm kişilere teşekkür ederek başladı. Yeni koroya katılan insanları yavaş yavaş Türk Sanat Müziği tanıştırdıklarını onları sıkmama özen gösterdiklerini söyleyen Tetik; “ Yeni gelen genç arkadaşlarımızı sıkmadan yavaş yavaş öğretiyoruz. İyi sanatçılardan kaliteli parçalarla başlatıyoruz sonra onlara sanat müziği okutuyoruz. Sıkmıyoruz.
On üç yaşında sahneye çıkardığımız öğrencimiz var üniversiteye yolladığımız öğrencimiz var.  
Müziği seveceksin yaptığın işi seveceksin yoksa olmuyor iş. Depremler başladığından beri bu işler sekteye uğradı. Depremden sonra şehit haberleri derken o dönem ara verdik sonra pandemi başladı. Baktık bu iş böyle olmayacak konser de veremiyoruz. Canlı yayın ile sosyal medya hesaplarından yayınlanacak şekilde konserler yapalım dedik. Besim Başkana söyledik o da fikrimizi beğendi. Sanırım Türkiye’de bizim gibi yapılan konser yok tek biz yaptık. Ciddi rakamlarla izleyici sayısına ulaştık. İnsanların yüzünü o sıkıcı dönemde mutlu ettiysek ne mutlu bize. Sanat müziği halk müziği bizim kendi müziklerimiz. Ona sahip çıkmalıyız.” Dedi.
“Bizler Müziğimizi Gururla Yeni Nesillere Aktarmak İstiyoruz”
Kanun Sanatçısı Şef Erol Gönüldaş ise Dernek Başkanı Çatılı’ya teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Akhisar koromuz muhteşem bir başlangıç yaparak yaklaşık 20 yılı aşkın süre boyunca musikimize verdiği hizmetlerden dolayı çok teşekkür ediyorum. Buradaki en büyük teşekkürüm Erdoğan Çatılı Başkanıma. Gerçekten bunu söylemek için söylemiyorum. Bazı şeyleri başlatmak kolay ama sürdürmek zordur. Her şeyden evvel ömrünüzden ömür vermek gerekir.  Başkanım bu koroyu kurarak ve asıl devam ettirerek bugünlere getirmesi ve belediyemizi buna ismini vererek kol kanat germesi büyük bir lütuftur. Bu konuda belediyemize sonsuz teşekkür ederim. Bizler müziğimizi gururla yeni nesillere aktarmak istiyoruz.” dedi.
“Ömrüm Müzik Eğitimi İle Geçti”
Her şeyden önce yaptığın işi sevmek lazım diyen Gönüldaş; “Ömrüm müzik eğitimi ile geçti. Benim müzik ikinci mesleğim değil. Yaptığımız iş müziğimiz benimle beraber toprağa gitmemelidir. Ben aldığımı birilerine verebilmeliyim. İnsanlara en azından musiki anlamında elimizden geldiğince yardımcı olamaya çalışıyoruz. Güzel insanlarla çalışıyoruz. Çok güzel konuşma yeteneği ile diksiyonuyla emeği yadsınamaz Göksenin Çakmak var. Tabi ki bunlar için arkanızda bir yönetim lazım. Yönetime çok teşekkür ediyorum. Yapılan şeylerin para ile ölçülecek bir tarafı yoktur.
“En Genç Korom Akhisar Korosudur”
Akhisar bu konuda parmakla gösterilecek işler yapıyor. Bir de bu koronun çok büyük bir özelliği yaş grubunun 40’ın altına düşmesi bu bizim için gurur verici bir şeydir. İzmir’de beş koroyu yönetiyorum. En genç korom Akhisar korosudur. Bir Akhisarlı olarak bundan gurur duyuyorum. Yaklaşık beşinci yılım koromuz ile layık olabiliyorumdur inşallah. Güzel bir uyum içerisinde işlerimizi devam ettiriyoruz. Buradaki en büyük yoldaşlarımdan biri de Göksenin Çakmaktır. İzmir’de de Akhisar’da da beraberiz.  Bu işi layığıyla yapan çok az yerlerin başında gelir Akhisar belediyesi var gurur duydum.” diyerek sözlerini bitirdi.
“Konserlerimiz Tekrar Hayatımıza Merhaba Demenin İşareti”
Son olarak konuşan koronun güzide sunucusu Göksenin Çakmak yönetime ve Erol Gönüldaş’a teşekkür ederek açıklamasına başladı. Çakmak; “Erdoğan Bey sayesinde Akhisar Musiki Derneği yaşatılmış yıllar evvel gerek maddi gerek manevi katkılarıyla başkan sıfatıyla her şeye sahip çıktı. Gemini kaptanı o ve o gemi öyle gidiyor. Şeflerimiz Turgay hocamız Erol hocamız ve diğer yönetici arkadaşlarımız Özcan Bey, Ali Rıza Bey diğer arkadaşlar ile birlikte ayakta kalmanın yolları başarıldı. Gerçekten pandemi döneminde her türlü etkinliklerin bir kenara atıldığı dönemde Akhisar bu konuda bir başarı sergileyebiliyor ve konserlerimiz ile tekrar hayatımıza merhaba demenin normale doğru gitmenin işareti olacağı için çok kıvanç duyuyorum çok heyecanlıyım.
“Akhisar Bizim İçin Her Zaman Aşkhisar Oldu”
Elimizden geldiği kadar sunumda bir şey yapmaya çalışıyorum. Şef koroyu ve orkestrayı yönetirken benim yönüm seyirciye doğru ben seyirciyi yönetiyorum. Çünkü gidişatı belirlemek gerekir. Seyircinin yüzünü inceleyerek memnun mu değil mi empati kurulu mu ben bunları yapmaya çalışıyorum. Güzel bir musiki ile halkın katılımı ile harika şeyler ortaya çıkıyor. Denildiği gibi özlediğimiz şeylere merhaba demenin gecikmiş olsa da artık zamanı geldi diyorum. Akhisar bu konuda her zaman başı çekiyor. Sevgili belediye başkanlarımız şu anki de dahil olmak üzere, sivil toplum örgütleri, halkımız Akhisar Belediyesi Koromuzu ayakta tutmak için bütün gayreti sarf ediyor. Her konuda olduğumu gibi Akhisar bizim için her zaman Aşkhisar oldu onu her zaman sevgi ile seviyoruz. Dileyelim her zaman başarıda hak ettiği noktaya gelsin takdire şayan olsun iftiharla analım diyorum. Teşekkür ediyorum.” Diyerek sözlerini tamamladı.


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


İLKNUR KULOĞLU, İLK IŞIK KİŞİSEL SERGİNİ AÇTI

MASKİ VE MİLLİ EĞİTİM İŞBİRLİĞİNDE ÖĞRENCİLER AKHİSAR AAT’Yİ GEZDİ

AKHİSAR KENDİN YAP ATÖLYESİ YARIYILDA YOĞUN ÇALIŞTI

ROBOTİK KODLAMA ÖĞRENDİLER

AKHİSAR’DAN DAĞILACAK

AKHİSAR'DA EDEBİYAT RÜZGARI: YAZARLAR İMZA GÜNÜNDE BULUŞTU

AKHİSAR'DA “ESARETTEN ÖZGÜRLÜĞE” TİYATRO OYUNU BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI