ÖĞRENCİLERE MÜJDE

ÖĞRENCİLERE MÜJDE

Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenim gören kişilere müjde değerinde yasa çıkarıldı. Artık onlar da lise mezuniyet belgesi alacaklar.

Mesleki Eğitim Merkezinde öğrenim gören kişilere müjde değerinde yasa çıkarıldı. Artık onlar da lise mezuniyet belgesi alacaklar. Üreten insanların yetiştirildiği eğitim merkezine bahsi geçen konuyu daha ayrıntılı öğrenmek için Altıeylül Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Semih Gürmen, Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi Okul Müdürü İsmail Şahin ile röportaj yaptı. Semih Gürmen konuşmasına; ?Mesleki eğitimin ülke üzerinde ve ekonomideki yeri nedir?´ sorusuyla başlangıç yaptı. İsmail Şahin konu üzerine, ?Öncelikle sizlere teşekkür ederim, mesleki eğitimi tanıtım anlamında önemli bir görevi ifade ediyor basın mensupları yani sizler. Bundan dolayı teşekkür ediyorum. Bütün ülkelerde mutlaka üreten güce ihtiyaç var yani üretmeden gidebileceğimiz hiçbir yer yok, hiçbir yol yok. Dolayısıyla Mesleki Eğitim merkezi işin içinde meslek elemanı yetiştiren tek kurumdur Türkiye´de.Bu manada önemlidir.Bu manada herkesin elinden geleni yapması gerekir.Bütün üreten işletmelere baktığımızda hepsi bir şekilde mesleki eğitim merkezlerinden geçmişlerdir. Burada eğitim almışlardır. Uygulamayı işletmelerde yapmışlardır ve bugün üreterek ülke ekonomisine, ülkemize katkıda bulunmaktadırlar. Bütün işletmelerin bugün yetişmiş meslek elemanı ihtiyacı vardır. Bizden de sürekli her meslekten çalışabilecek, yetişmiş, eleman istiyorlar ama biz bu kadar genç bir nufüsa sahip olamamıza rağmen bu ihtiyacı karşılayamıyoruz. Vatandaşlar başka kanallara, ihtiyaç olmayan kanallara yönleniyorlar ama meslek eğitimine insanları bir türlü yönlendiremiyoruz. Bir tarafta acayip bir ihtiyaç var, mesleki anlamda. Buraya yönelenlerin iş kaygısı yok, hatta maaş kaygısı yok ama bir taraftada başka dallarda eğitim alan yığınla insan var. Hala o tarafa doğru yönlenme söz konusu ama asıl ülkemizin de geleceği olan sanayiye eleman yetiştiren şu kuruma mutlaka gençlerimizi, öğrencilerimizi kazandırmak zorundayız.´´ Dedi
MERKEZDE EĞİTİM VERİLEN ALANLAR

İsmail Şahin sözlerine mesleki eğitim merkezinde eğitim verilen alanlardan bahsederek devam etti.?Meleki eğitim alanımızdan bahsederken diğer meslek okullarından farkımızıda ortaya koymak gerek.Bizim 151 tane meslek alanımız var.Bunların alt dalları var.O alt dallarda 150 adet.Bütün bu alan ve dallarda eğitim verebiliyoruz yani  bir öğrenci bize geldiğinde şu alanımız var ve şu alanda eğitim veriyoruz demiyoruz.Bir tane öğrenci bile herhangi alandan birini seçtiğinde bu kurumda o alan üzerine eğitimini alabiliyor.Burda bir tek konuda sıkıntımız olabiliyor.O seçtiği alanla ilgili öğrencimizin çalışabileceği bir işletme bulmamız lazım.O Akhisar´ımızda varsa sorun yok ve ya daha genel Türkiye genelinde okulun olduğu bölgede o meslekte çalışabilecek işletme varsa o alanla ilgili teorik eğitimide biz burda okulumuzda eğitimini verebiliyoruz.Mesleki eğitim Merkezlerinde verebiliyoruz.Tabiki talebi çok yoğun olan alanlar var.Tek tük toplumca çok bilinmeyen çokta ihtiyaç olmayan belki, alanlar, dallar var.Onlardan bile öğrenci gelse bir tane bile olsa onada yine aynı şekilde burda eğitim verilebiliyor.Hatta biraz yoğun olan mesleklerimiz, otomativ şektörü, öğrencilerimiz çokta gelir çokta ihtiyaç var hala ihtiyaç var.Biz Akhisar´daki sayıyı karşılayamıyoruz henüz ama çok sayıda büyük firmalarda yetişmiş eleman istiyorlar ama maalesef onların bu talebini karşılayamıyoruz.Fabrikalar mesela kaynakçı istiyorlar, 20 tane, 10 tane, otomobil firmaları oto boyacı istiyor, kaportacı istiyor ama maalesef onları karşılayamıyoruz.Halbuki bizim bu kadar genç nüfusumuz var.Bizim yurt dışına usta ihraç etmemiz lazım.Ustalarımız orya gittiklerinde hakketen iyi şartlarda iş bulabiliyorlar.Fakat biz daha Akhisar´ın sorununu çözemiyoruz.Türkiye´nin yetişmiş eleman sorurunu çözemiyoruz.Dolayısıyla iş gücü ihracı durumunda henüz değiliz.?dedi.

Mesleki Eğitim Merkezinde eğitim alan kişilere bu sene getirilen haklar

İsmail Şahin bu konu üzerine;  ?2017 itibari ile Mesleki Eğitim Merkezlerinde çok değişiklikler yapıldı.Bunun en barizi 12 yıl zorunlu eğitim kapsamına alındı.Bu çok önemliydi.Çünkü çocuk liseyi bitirince bize gelmesi gerekiyordu veya açık liseye kaydoluyordu ortaokuldan sonra, zorunlu eğitim kapsamına girince ortaokulu bitirmiş her öğrenci bize gelme hakkını elde etti.Bu iyi bir gelişmeydi. Ama bize gelirken çocuklar hep şunu soruyorlardı.´biz burdan mezun olunca lise diploması alabilcek miyiz?´ diyorlardı.Öyle bir şansımız yoktu. Evet meslek derslerini burda görüyorlardı.Kültür dersleri için açık liseye kaydoluyorlardı.Orda kültür dersleri burda meslek dersleri, açık liseden mezun olabiliyorlardı ama çok zordu.100 öğrenciden belki 2 belki 3 tanesi mezun olabiliyordu.şimdi 2019-2020 eğitim öğretim yılı itibariyle Burayı 9. Sınıfa başlayan her öğrencimiz yine haftada birgün okula gelecek  ve 4 yılın sonunda önceden olduğu gibi çok önemli olan ustalık belgesini alacak, bunun yanında meslek lisesi diplomasınıda almış olacak. Bunun için ekstra derslerde gelmedi, öğrenciler için oldukça kolay zaten aldıkları derslere ilaveten 9. Sınıfta iki saat Tarih 10. Sınıfta 2 saat İnkilap Tarihi ilave ders geldi.Bununla beraber hem lise diplomasını hem ustalık belgesini alabilecekler.Genç nüfusa büyük kolaylık sağlandı.Lise mezunu olmak bu kadar kolay olamazdı.Zaten bizim öğrencimiz 4 yıl boyunca hep işletmede olduğu için mesleğini çok iyi öğreniyorlardı.bir eksikleri o meslekle ilgili lise diplomalarının olmamasıydı.Şimdi bu hakta geldi.Lise mezunu olarakta aynı şekilde mezun olacaklar.bu çok öenmli bir gelişme.Yine yeni gelişmelerden birideİşletmelerde  kim çırak çalıştırıyorsa Bizim öğrencimizi çalıştırıyorsa devlet onada belirli bir teşvikte bulunuyor.Buda küçük işletmeler için özellikle iyi bir gelişme.? Dedi ve sözlerine ilave olarak ? Akhisar halkı bu gerçekten çok önemli çocuklarınızı mesleğe yönlendirmelisiniz.Anadolu liseleri dolu olmasına rağmen ısrarla düz anadolu liselerine kontenjan ayırttırmak istiyorlar, veliler baskı yapıyorlar.Bu çok yanlış çünklü o alanda yeterince yığılma var ama bütün sanayi yetişmiş meslek elemanı bekliyor.Çocuklarımızın yarın iş kaygısı olmasın diyorlarsa çocuklarını tutup mesleki eğitim merkezine getirsinler.Onları çok güzel bir iş yerine yerleştirelim.4 Yılın sonunda iyi bir usta olarak mezun olsunlar ve çocukları genç yaştayken onların iş kaygısından kurtulsunlar.Sınavlardan kurtulsunlar.? Dedi.


Haber Kaynak : semih gürmen


KUMAR OYNAYAN 5 KİŞİYE 38 BİN LİRA CEZA

AKHİSAR BELEDİYESİ 2021 ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İSTANBUL´A KAR NASIL YAĞAR

AK PARTİ MANİSA İL KONGRESİ PAZARTESİ

Dijital Tarım Pazarına (Ditap) Kaydınızı Mutlaka Yaptırın!

COVİD-19 DENETİMLERİNDE 182.478 TL CEZAİ İŞLEM