GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

?´ÖLMEK İSTEMİYORUZ´´

?´ÖLMEK İSTEMİYORUZ´´

Artan kadın cinayetlerine karşı Akhisar Adliyesi önünde saat 10.30 sıralarında Soma Meclis üyeleri, Akhisar Kadın Derneği üyeleri, Sosyal Haklar Derneği, 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, CHP ilçe başkanı İsmail Fikirli ve CHP Kadın Kollarını Başkan

Artan kadın cinayetlerine karşı Akhisar Adliyesi önünde saat 10.30 sıralarında Soma Meclis üyeleri, Akhisar Kadın Derneği üyeleri, Sosyal Haklar Derneği, 8 Mart Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, CHP ilçe başkanı İsmail Fikirli ve CHP Kadın Kollarını Başkanı Ruhan Tatlıdil Soma´da işlenen kadın cinayetinin duruşması sonrasında   kadın hakları için basın açıklaması yaptı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde davası görülen; eşini kasten öldürmek suçuyla yargılanan M. İ.´nin 2. Duruşması gerçekleşti.Manisa´nın Soma ilçesinde yaşanılan olayda M. İ. İsmindeki zanlı eşi   H. İ.´yi (44) iddiaya göre eşi çalışmak istiyor diye bıçak darbeleriyle karısının hayatına son vermiş ve kolundaki bilezikleri de alıp olay yerinden uzaklaşmış. Ocak ayında görülen davanın 2.si Manisa´nın Akhisar ilçesinde Ağır Ceza Mahkemesince Ağırlaştırılmış müebbet hapsine karar verildi ve zanlı herhangi cezai indirime tabii tutulmadı. Mahkemeye katılan kadın kolları, bu tarz olaylar yaşamak istemediklerini, yaşamak bir canlının en doğal hakkı olduğunu, mahkemeden sonra yaptıkları basın açıklamasında da dile getirdi. Giriş konuşmasını Manisa Kadın meclisi üyesi Semiha Hasgör, başlatıp sözü Kamile Çiftçi´ye bıraktı.

Manisa Kadın Meclisi Üyesi Semiha H. Giriş konuşmasına, ?´Arkadaşlar Merhaba, 2019 Ocak ayında H. İ. Eşi M. İ. Tarafından öldürüldükten sonra Hatay´ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan H. İ.´nin ailesi davayı takip edip edemeyeceğimiz konusunda bizlere ulaştı. Bizler de tatbikî Türkiye Cumhuriyeti´nin her yerinde kadın cinayetlerini takip ediyoruz. Onlara evet dedik. Kendileri çok uzakta. Hatay Reyhanlı´dan bildiğiniz üzere Akhisar ilçesine gelip davayı takip etmek kolay değil ama biz hepimiz H. İ.´nin kardeşleriyiz. O yüzden buradayız. H. İ.´ın katil eşi ilk duruşmada ?Çalışmak istiyordu.Ben çalışmasını istemiyordum, o yüzden öldürdüm. ´dedi. Biz kadınlar bu ülkede çalışmak istediğimiz için öldürülüyoruz. Boşanmak istediğimiz için öldürülüyoruz. Erkeklerin tekliflerini reddettiğimiz için öldürülüyoruz.Kısacası kendi hayatımıza dair kararlarımızı vermek istediğimizde en yakınımızdaki erkekler tarafından öldürülüyoruz.Bu gidişe artık yeter diyoruz ve bir son verilmesini istiyoruz.Son günlerde biliyosunuz hem İstanbul sözleşmesine hem 6284´e saldırılar oluyor bir kesim tarafından.Kadınları İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Kadınları 6284 sayılı Koruma kanunu yaşatır. Hem 6284 sayılı kanunun işlev kazanabilmesi hemde İstanbul Sözleşmesinin uygulanabilmesi, kadınların yaşayabilmesi için siyasiler tarafından da yaptırım uygulanması gereklidir.Şimdi sözü Kamile´ye bırakıyorum.´´ Dedi.

Kamile Çiftçi; ?Ölmek istemiyoruz!

Bugün burada 06 Ocak 2019 günü eşi tarafından öldürülen 1 çocuk annesi Hülya İ.´ye adelet için buradayız.Geçtiğimiz Cuma günü bu ülkede, bir kadın 10 yaşındaki kız çocuğunun ?anne lütfen ölme´ feryatları arasında eski eşi tarafından öldürüldü.Biliyoruz ki Hülya İ.´de öldürülen tüm kadın kardeşlerimiz de son söz olarak Emine Bulut gibi ÖLMEK İSTEMİYORUM dedi.

Bunları kadınlara reva görenler utansın. Bu ülkede kadınlar ne yaşıyor, o çok önemsediklerini söyledikleri çocuklar ne yaşıyor herkes görsün. Yetkisi olup kadın cinayetlerini durdurmak için kılını kıpırdatmayanlara, Emine´nin ?Ölmek İstemiyorum.´ sözlerini hiçbir zaman unutturmayacağız.

Emiene Bulut´un öldürülmesi, ülkede kadın cinayetleri gerçeğini tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. Kadınlara reva görülen şiddet en ağır, en vahşi biçimiyle maalesef bir kez daha karşımızda Bu ülkede kadınlar yaşamak istiyor, yaşamak.En temel insan hakkı olan yaşamlarını istiyor.

Bu ülkede kadınlar yıllardır ölmemek için mücadele ediyor. Peki ya devlet ne yapıyor? Savcısı, hakimi, kolluk güçleri, hakimleri, bu ülkenin bakanları, Cumhurbaşkanı; bu ülkede kadınlar öldürülürken ne yapıyorsunuz?Daha neyi bekliyorsunuz? Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Emine öldürüldükten sonra sadece ?sıfır tolerans anlayışıyla davaya müdahil olacağız.´ Diyerek bu işin içinden sıyrılamaz. Ya bu ülkede kadına yönelik şiddete, kadın cinayetlerine karşı sıfır tolerans politikasını tamı tamına uygulayacaksınız, yada o koltuklarda oturmayacaksınız.

Kadın Cinayetleri Önlenebilir

Kadın cinayetleri, kadınların her gün yaşadıkları şiddet; kadin cinayetlerine, kadına yönelik şiddetin çözümü olan İstanbul Sözleşmesi´ne, 6284 sayılı koruma kanununa, kadınların nafaka hakkına yapılan saldırıların; kadınların boşanmasının zorlaştırılmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ortadan kaldırılmaya çalışılmasının, kadın düşmanı politikaların  sonucudur. 

İstanbul Sözleşmesi´ne, 6284 sayılı kanuna saldırıyorsunuz; ?yuva yıkan yasa´ diyorsunuz. O yasalar kadınlar yaşasın, şiddet görmesin diye çıkan yasalar. Kadınların hayatta kalması için bir şifre. Artık herkes kararını verecek; ya kadınların öldürülmeden, şiddet görmeden yaşamaları için kadınların yanında yer alacaksınız; ya da saldırılarınıza devam edip Emine Bulut´u, Özgecan Aslan´ı öldürülenlerin yanında yer alacaksınız. Kadın cinayetleri afet değildir, kadın cinayetlerini durdurmak mümkündür.  Kadın cinayetlerini durdurmak için somut adım atılmadan geçen bir gün bile artık fazla. 

Yıllardır söyledik, mücadelesini verdik; elbette ki mücadeleye devam edeceğiz. Artık Hükümette kadın cinayetlerini durdurmak için siyasi iradesini ortaya koymalıdır. Kadın cinayetlerinin reçetesi eşitliktir, eşitliğin sağlanması için izlenecek politikalardır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanununu etkin bir şekilde uygulanmalıdır. İstanbul Sözleşmesinin sunduğu,

  • Şiddeti önleme,
  • Şiddetten koruma, 
  • Etkin kovuşturma
  • Kadınları güçlendiren politika yükümlülükleri yerine getirmelidir.

Nasıl ki, Özgecan´ın öldürülmesi kadınların mücadelesi için bir dönüm noktası olduysa, Emine´nin öldürülmesi de kadın cinayetlerinin son bulmasında bir dönüm noktası olsun. Çocuğunun gözleri önünde öldürülen, ?ölmek istemiyorum? diye haykıran Emine Bulut bu ülkedeki tüm kadınların çığlığıdır.  Son sözleri tüm kadınların sözüdür. Bizi çözüme kavuşturacak ise ancak ve ancak sürekli ve örgütlü mücadelemizdir. Mücadelemizle öldürülen tüm kadınların hesabını soracağız. KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ.´´ Dedi ve basın açıklamasını noktaladılar.  Kadın Meclisleri.?

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”