GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

ÖLMEYEN MESLEK

ÖLMEYEN MESLEK

Meslek hikâyeleri serimizde bu hafta mezar taşı ustalığını taşıyoruz.

Bu konuda bilgi almak için 31 yıllık tecrübesi ile Akhisar esnaflarından Görenezli Taşçı Ahmet İnke’nin dükkânın kapısını çaldık. Kendini tanıtarak konuşmasına başlayan 75 yaşındaki Taş ustası Ahmet İnke 31 senedir mermer işinde olduğunu belirterek konuşmasını sürdürdü.
“31 Senedir Devam Ediyorum”
İnke; “ İki oğlan bir kızım var. Büyük oğlum imamdı ve emekli oldu. Küçük oğlum ile birlikte işimizi devam ettiriyoruz. Mermer işine başlamadan önce çeşitli meslek dalları ile uğraştım. Dört sene Almanya’da kaldım oradan geldikten sonra bu mesleğe yöneldim.” dedi.
İşini severek yapan İnke; “İşimden çok memnunum ve 31 senedir devam ediyorum. Elimden geldiği kadar da devam edeceğim.” diyerek duygularını ifade etti.
“Bir Mermer Taşını Yarım Saat Sürmeden Bitiyoruz”
Maddi manevi yönden kazancının iyi gittiğini belirten İnke iş yönünden hiçbir sıkıntısı olmadığını belirtti. İnke; “İşimiz Allah’a çok şükür iyi gidiyor. Çalışma şeklimize değinecek olursam mezar taşlarını dükkânda makinesi ile yazıyorum. Sonra onları boyuyorum. Bir mermer taşını yarım saat sürmeden bitiyoruz. Bitirdiğimiz mermer taşında hata olursa onu düzeltmesi çok kolaydır. Onun bir dondurucusu var dondurucusu kullandığımızda hatayı onunla düzeltiyoruz ve hatalı olan yer belli olmuyor.
“Ölmeden Sipariş Veren De Var”
Vefat eden kişinin yakınları geliyor siparişini veriyor ben de en kısa sürede hazırlayıp teslim ediyorum. Bunun yanında mermerin diğer işlerini de yapıyoruz mutfak tezgâhı ve benzeri şeyler de yapıyoruz. Ölmeden sipariş veren de var doğum tarihini yazıp bırakıyoruz öldüğünde de ölüm tarihini ekliyoruz vefat ettikten sonra yakını gelip alıyor. Mezar taşının takılması olayını biz yapıyoruz ama mermerden kabir isterler ise onları biz yapıyoruz. Kabirleri işletmemizde hazırlayıp yerine monte ediyoruz.”
“Ellerinde Siparişi Vardır”
Benden sonra mesleği devam ettirecek sanıyorum ki yok diyerek konuşmasına başlayan İnke; “Çünkü küçük oğlumun üç tane kızı var. Onlar başka iş kolu ile uğraşıyor nitekim diğer oğlumun çocuklarının işleri var. Bakalım göreceğiz ne olacak ileride.” dedi. İşlerinin yoğun olduğunu dile getiren İnke; “İş olarak doluyuz. Belki sırada on beş tane kabir sırası vardır. Akhisar’da mesela 20 tane mermerci var her birine gitseniz ellerinde siparişi vardır.
“Ölüm Olduğu Sürece İşimiz Devam Ediyor”
Arastaya baktığınızda herkes oturur biz oturmayız iş devam eder. Pandemi döneminde iş yoğunluğu arttı. Bu arada Pandemide kaybettiğimiz canlara Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Ölüm olduğu sürece işimiz devam ediyor diyen İnke; “Çevrem geniş olduğu için iş sıkıntımız yok. Sıkıntıda olmayacak bir mesleğimizin olduğunu düşünüyorum. Önceden şehir merkezlerinde kabir yaptırıyorlardır şimdi köylerde de yapılıyor.” dedi.
“Müşterinin İşini Görüyoruz”
Mezar taşlarımın hepsinin nerede olduğunu bilirim diyerek sözlerini sürdüren İnke; “Biz mermerleri Marmara Adası’ndan getiriyoruz. Mezar taşları eskiden olduğu gibi aynı renkte aynı düzende devam ediyor. Daha farklı taş isteyenlere Afyon mermeri var kadife renkli onu söylüyoruz. O da çok pahalı olduğu için olmuyor. Akhisar’ın bir köyü var Harmandalı diye orada bir mermer çıkıyor. Buralarda işlenmiyor müşteri çok isterse oraya gidip alıyoruz. Müşterinin işini görüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

 


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”