ÖNLENEBİLİR EN ÖNEMLİ ÖLÜM SEBEBİ; PIHTI ATMASI

ÖNLENEBİLİR EN ÖNEMLİ ÖLÜM SEBEBİ; PIHTI ATMASI

Dünyada her 37 saniyede bir kişi pıhtı atmasından hayatını kaybederken, her 4 ölümden birinin sorumlusu da pıhtı sonucu oluşan Akciğer Embolisi´dir.

Dünyada her 37 saniyede bir kişi pıhtı atmasından hayatını kaybederken, her 4 ölümden birinin sorumlusu da pıhtı sonucu oluşan Akciğer Embolisi´dir.

?Ofis çalışanları, uzun süre yatan hastalar, trafikte kalan ve uzun uçak yolculuğu yapanlar; Derin Ven Trombozu ve bunun en önemli komplikasyonu olan Akciğer Embolisi riski altında´ diyen Özel Doğuş Hastanesi Göğüs Hatalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Prof. Dr. Ergün Tozkoparan bilgilendiriyor.

Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, trafikte uzun saatler geçiren insanları uyararak; ?Teknolojinin getirisi olduğu gibi götürüsü de var. Trafikte uzun saatler geçiren insanlardan düz vitesli araç kullananlar daha şanslı çünkü bu sayede bacaklarını daha çok çalıştırabiliyorlar. Ancak otomatik araç kullananlarda pıhtı atma riski daha yüksek´ dedi ve şöyle devam etti; "Derin Ven Trombozu bacakta ani başlayan ağrı ve renk değişikliği ile kendini gösteriyor. Renk değişikliği mavimsi, morumsu bazen kırmızıya çalan bir renk olabiliyor. Eğer bu belirtiler olursa vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Derin Ven Trombozu hastanede yapılacak bir fiziki muayene ve Doppler adı verilen Ultrason tekniği ile tanı koyulabilecek bir hastalıktır. Şu anda 20 günden önceki pıhtılar eritilerek yok edilebiliyor ve hastanede güvenle uygulanabiliyor.? ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ergün Tozkoparan, Derin Ven Trombozu´nun neden olduğu Akciğer Embolisinin ölüm riski yarattığını belirterek, "Her 4 kişiden birinin ölümüne neden oluyor ve her 37 saniyede bir kişi bu yüzden hayatını kaybediyor. Akciğer Embolisi; bacaklarda oluşan pıhtının kopup akciğere gelmesi ve akciğer damarlarını tıkaması ile oluşuyor. Akciğer pıhtısı olanlarda ani bir nefes darlığı, solunum sıkıntısı, nefes aldıkça batma hissi ortaya çıkıyor ve kişi hayatını bu nedenle kaybedebiliyor" dedi.

Prof. Dr. Ergün Tozkoparan son olarak; toplardamarlarda pıhtı oluşması ve bu pıhtının akciğere yayılmasının özellikle beyaz yakalıları, bilgisayar başında vakit geçirenleri, ders çalışan öğrencileri tehdit ettiğini belirtti. Kanser hastalarında, pıhtı oluşumu riskinin arttığını da söyleyen Ergün Tozkoparan; sigara kullanımının da içeriğinde bulunan zararlı kimyasal maddeler yüzünden kanın koyulaşmasına ve pıhtılaşmasına neden olduğunu ve sigara içenlerin risk altında olduğunu söyledi.

 


Haber Kaynak : haber merkezi


FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER

ÖZEL MEDİGÜN HASTANESİ’NDEN ÖZEL EĞİTİM UYGULAMA MERKEZİNE ZİYARET

ÖZEL MEDİGÜN’DEN YAŞLILARA SAYGI HAFTASINDA ANLAMLI ZİYARET

“RAMAZANDA ORUÇ TUTANLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ”

DERMATOLOJİ UZMANI DR. HAROVA MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

"AYAKTAN KEMOTERAPİ ÜNİTESİ” HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER