PANDEMİ VE KISITLAMANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

PANDEMİ VE KISITLAMANIN PSİKOLOJİK ETKİLERİ

Koronavirüs(Covid-19) pandemisi ve kısıtlamaların bireylerde oluşturduğu psikolojik sorunlar üzerine alanında uzman Psikolog Buket Kayalar ile özel röportaj gerçekleştirdik.

1 Haziran 2020 yılında Akhisar Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen Kadın ve Aile Danışma Merkezinde fiilen çalışmalarına devam eden Kayalar, küresel salgın sürecinde meydana gelen fiziki hasarın yanında göz ardı edilemeyecek derecede psikolojik sorunlarında oluştuğunu ifade ederek bu süreci en az hasarla atlatmak adına ufak tüyolarda verdi.
Sağlık sorunu yaşanıldığı hissedildiği anda uzman destek almanın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizerek bu süreçte artış gösteren psikolojik rahatsızlıklar üzerinede konuştu. Akabinde izlenmesi gereken yol ve bireylerin uygulamasında yararlı gördüğü noktalara değindi.

Akhisar Belediyesi Kadın ve Aile Danışma Merkezinde görev yapan psikolog Buket Kayalar konuşmasına kendini tanıtarak ve son dönemde artış gösteren psikolojik rahatsızlıklara değinerek başladı. Kayalar “Ben Psikolog Buket Kayalar. 2012 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi, İngilizce Psikoloji Bölümünden mezun olarak lisans eğitimimi tamamladım. Şuanda Celal Bayar Üniversitesi, Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans programında eğitimime devam etmekteyim. Lisans eğitimim boyunca ve mezuniyet sonrası çalışma hayatıyla birlikte psikolojinin bir çok alanında eğitimlerimi tamamlayarak mesleki donanımıma katkı sağlayacak sertifikalar almış bulunmaktayım. 1 Haziran 2020 itibariyle birlikte faaliyete geçmiş olan Akhisar Belediyesi Kadın ve Aile Danışma Merkezinde Psikolog/Aile Danışmanı olarak görev yapmaktayım. İçinde bulunduğumuz pandemi döneminden kaynaklı yaptığım seanslarımın büyük bir kısmını pandeminin psikolojik etkilerine bağlı oluşan semptomlar ve bazı tanılar oluşturmaktadır.

CİDDİ ANLAMDA OLUMSUZLUKLAR YAŞANDIĞINI GÖZLEMLEMEKTEYİM

Son 1 yılda kişilerin bazılarının koronavirüs yüzünden hastalığa yakalanması, bazılarının yakınlarının vefat etmesi, ekonomik ve sosyal açıdan yaşanan düşüşler yüzünden insanların psikolojilerinde ciddi anlamda olumsuzluklar yaşandığını gözlemlemekteyim. Kaygı bozukluğu, korku, birinci derece yakın kaybından dolayı yaşanan yas süreci, duygu durum bozukluğu, OKB(Obsesif Kompülsif Bozukluk) gibi konular başlıca başvuru nedenleri arasındadır.” ifadelerini kullandı.

PSİKOLOJİK REAKSİYONLAR, SALGINLARIN BEDENSEL ETKİLERİNDEN DAHA UZUN SÜRELİ ETKİLER BIRAKMAKTADIR

Sözlerine, pandemi sürecinin bedensel etkileri kadar psikolojik etkilerinin de ciddi boyutlarda olabileceğini söyleyerek devam eden Psikolog Kayalar “Pandeminin bedensel sağlık üzerindeki etkileri sıklıkla vurgulanmasına karşın, psikolojik etkilerinin daha geri plana atıldığını söyleyebilirim. Salgınların bedensel etkileri yıkıcı ve hayati olsa da, salgınlar sırasında ortaya çıkan psikolojik reaksiyonlar, salgınların bedensel etkilerinden daha uzun süreli etkiler bırakmaktadır. Pandemiler sırasında en yaygın şekilde deneyimlenen duygu kişinin kendi sağlığına ya da yakınlarının sağlığına ilişkin duyduğu kaygıdır. Kişi bu dönemde kendini güvende hissetmemekte ve buna bağlı kaygı seviyesinde ciddi artışlar yaşamaktadır. Fakat yaşanan bu kaygı artışını pozitif yönde ve işlevsel olarak hayatımıza yansıtmak yine bizim elimizdedir. Çünkü kaygının belirli bir düzeyde bulunması kişinin tehlikelerden uzak durmasına, temkinli olmasına, önlemlere riayet etmesine yol açacağı için işe yarar hale gelmektedir.” dedi.

MUTLAKA PROFESYONEL BİR UZMAN DESTEĞİ ALMALISINIZ

Salgın sebebiyle yaşadığımız kısıtlamalı hayat sürecinde uygulanmasında fayda gördüğü aktivitelerden ve psikolojik bir rahatsızlık hissettiğiniz anda alanında uzman doktor ve psikologlara başvurulması gerektiğini ifade ederek sözlerini “Bu süreçte psikolojik olarak kaygıdan ve stresten uzak durmaya çalışmak oldukça önemlidir. Dürtüsel düşüncelerden uzak durup daha gerçekçi düşünce içine girmek, sürekli bedensel semptomları dinlemek yerine algı farklı düşünce yapısı ile değiştirilmelidir. Bu kişilerin izolasyon halindeyken spor yapmaları, kitap okumaları, yakınları ve sevdikleri kişilerle telefon ve görüntülü konuşmalar gerçekleştirmeleri, hobileri ile vakitlerini geçirmeleri kendilerini daha iyi hissettirecektir. Daha önce vakit eksikliğinden erteledikleri uğraşlara yönelmeleri daha kaliteli vakit geçirilmesini sağlayacaktır. Bu süreçte psikolog desteği alınması ruhsal problemlerin konuşulması bireyin farkındalığını arttıracağından kendini daha iyi hissetmesine sebep olacaktır. Eğer sizde bu süreçte yaşanan sorunlar ile baş edemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka profesyonel bir uzman desteği almalısınız. Sağlıklı günler diliyorum.” diyerek noktaladı.


Haber Kaynak : Rüstem Savaş


METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜYLE CBÜ ARASINDA PROTOKOL

23 NİSAN’DA MİNİK SITKI EFE, MANİSA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ OLDU

23 NİSAN’DA MİNİK ALPEREN YUNUSEMRE KAYMAKAMI OLDU

NORM ENDER’DEN MANİSA’DA MUHTEŞEM KONSER

MİNİKLER BELEDİYE BAŞKANI OLDU

23 NİSAN’DA ÇOCUKLAR DOYASIYA EĞLENDİ