TARIMDA YARI ZAMANLI ÜRETİM REVAÇTA?

TARIMDA YARI ZAMANLI ÜRETİM REVAÇTA?

Uyanık Ailesi her hafta sonu yüz km uzaktaki köylerindeki tarlalarına giderek üretim faaliyetlerine devam ediyor.

Uyanık Ailesi her hafta sonu yüz km uzaktaki köylerindeki tarlalarına giderek üretim faaliyetlerine devam ediyor. Ürettikleri ürünleri ile hem tarımsal ekonomiye destek oluyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

Tarımsal kazancın düşmeye başladığı yıllarda şehre göç ederek küçük bir işletme açan veya bir fabrikada çalışarak geçimine sağlayan ancak köydeki arazilerini elinden çıkarmayan aileler yarı zamanlı tarım uygulamaları ile aile bütçelerine destek oluyor.

Mesai şeklinde çalışanlar hafta sonu tatillerini, işletme sahipleri de genellikle cuma günlerini hafta sonu ile birleştirerek üç gün yarı zamanlı tarım yaparak gelirlerini güçlendiriyor.

Kayacık köyünde tarımsal faaliyetlerini yerinde incelediğimiz ve ektikleri susamın hasadını yaparken bulduğumuz Uyanık Ailesi de bu örneklerden biri. Manisa´da bir aile işletmesi sahibi olan Halil Uyanık, önceleri büyüklerinden kalan on dönümlük arazide başladığı yarı zamanlı tarım faaliyetini, şimdi genişlettiği ve 70 dönüme varan arazisinde profesyonelce devam ettiriyor. Kendisine ait işletmesini oğluna emanet eden Halil Uyanık, fabrika işçisi olan eşi Züleyha Uyanık ile her hafta sonu arazilerinde birçok ürün yetiştirmeye devam ediyor.

 

Uzun süreden beri bu faaliyetlerine devam ettiğini belirten Halil Uyanık ?arazilerimizin bir kısmına soğuk iklime dayanıklı olan zeytin diktik. Boş olan arazilerimizde de yıllık ürünler ekip biçiyoruz. Bu yıl ilk defa susam ektik.Umduğumuzu aldık diyebilirim. Zeytinlerimizin bir bölümü verimde.Trilya cinsi zeytinlerimizi de artık toplamaya başlayacağız.Tabi burada önemli olan bilerek ekip biçmek. Bunun için biz de çevremizdeki arazilerde tecrübe edilmiş ürünleri tercih ediyoruz. Daha iyi ürün alabilmek için Ziraat odasından yapılan tavsiyelere uyuyoruz.?

ÇOCUKLAR ŞEHRİ TERCİH EDİYOR

Hafta sonları çocukların köye gelmek istemediğini belirten Uyanık? çocuklar doğup büyüdükleri şehir hayatını tercih ediyor. Bunun en önemli sebebi, köye geldikleri zamanlar kısıtlı olduğu için iş yoğunluklu vakit geçirdik. Yani buradaki evimizde vaktimizi geçirmeye bile zamanımız olmadı. Dolayısı ile çocuklara şimdi köye gidelim dediğimizde köyde ne var diyorlar. Köyde sadece iş var onlara göre ve haklılar. İnternet, telefon ve şehir hayatının getirdiği hareketli sosyal yaşantıdan uzağız burada.  Ne zaman köylerimize bu alt yapılar getirilir. Şehirde aradıklarımızın hepsi olmasa da bir çoğunu köylerde bulabilirsek sıkıntı aşılacak. Biz köy olarak diğer birçok köye göre şanslıyız aslında. Buradaki arazilerimiz sahaya çok yayılmış olsa da her evde, tarla damında elektrik ve şebeke suyumuz var. Ancak çocukların aradığı şehirdeki ev konforu tabii ki yok. Bu sebeple anne babalar tarlada, çiftte iken çocuklar daha çok şehirdeki evde vakit geçiriyor.

TOPRAKLA UĞRAŞMAK, ÜRETMEK DİNLENDİRİYOR

Çocukluğunun köyde geçtiğini belirten Halil Uyanık toprakla uğraşıp üretmekten keyif aldığını belirtiyor. Uyanık? Köy hayatı fiziki güç istiyor. Tarımla uğraşan ne kadar makine de kullansa, tarım araçları ne kadar modernize olsa da fiziksel bir yorgunluk oluyor. Ancak kendi ürettiğin ürünü toplamak, bunu ben ürettim demek gibisi yok. Yine temiz hava, gürültüden, stresten uzak, şehir hayatının verdiği debdebeden uzakta olmak insan psikolojisine çok iyi geliyor? diyerek köy hayatının ve tarımsal faaliyetlerin olumlu etkilerini dile getirdi.

İMKANINIZ VARSA ÜRETİME GEÇİN

İmkanı olan herkesin toprakla uğraşmasını tavsiye eden Halil Uyanık ?üretmek gibisi yok. Önümüzdeki yıllar gösteriyor ki gıda çok önemli hale gelecek. İnsanların boğazından geçecek, onları doyuracak temiz, güvenli gıdalar üretmek insanı rahatlatıyor ve huzur veriyor. İşin ekonomik boyutu da var tabii. Hem kendi sağlığımız için iyi geliyor. Gerçekten burada yorulduğumuzda duş alıp bir iki saat dinlenmek kafi geliyor. Ancak şehirde yorgun yatıp yorgun kalkıyoruz. Bu ister istemez psikolojimizi de sağlığımızı da olumsuz etkiliyor. Ben bu sebeple imkanı olan herkesin toprağa temas etmesini tavsiye ediyorum. Eğer tarımı, üretmeyi seviyorlarsa da tarımsal üretim hem madden hem de ruhen onları rahatlatacaktır? dedi.

Süleyman Kollu

 


Haber Kaynak : Süleyman KOLLU


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”