YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

YILBAŞINDA NASIL BESLENMELİYİZ?

Akhisar Mavi Hospital Hastanesi Diyetisyeni Nil Kanat ile bir araya gelerek yılbaşı akşamı beslenme ve kış aylarında beslenme üzerine konuştuk.

“Öncesinde Ara Öğünler Olabilir”
Yılbaşı akşamları porsiyon kontrolü önemli diyerek konuşmasına başlayan Diyetisyen Kanat; “Yılbaşı akşamı için beslenme programımızda yemeğe çok aç oturmamalıyız. Öncesinde ara öğünler olabilir. Porsiyon kontrolü sağlamak için ortadan yemek yerine tabağımızı hazırladığımızda daha kontrollü olur. İştahımızı kontrol altına alabilecek şekilde sofraya oturursak daha iyi olacak önce gözümüzü doyurmamız lazım.” dedi.
Her zaman her öğünler için renkli tabaklar kullanabiliriz diyen Kanat; “Renkli bir tabak daha doyurucu gelecek ve iştah kapamaya yardımcı olacak aynı zamanda göz doygunluğuna da iyi gelecek.” diyerek sözlerini sürdürdü.
“Yediklerimizi Sindirmeye Vakit Bırakmış Olacağız”
Akşam yemeğine erken oturmayı tavsiye eden Kanat; “Yılbaşı akşamı için yemeği erken yemek daha rahat ettirir. Böylece çok fazla yüklenmemiş olacağız vücudumuza. Yediklerimizi sindirmeye vakit bırakmış olacağız. Ve çok fazla hamur işi tüketiminden uzak durmaya çalışın.” ifadelerine yer verdi.
“Soda Yemekten Bir Saat Sonra Tercih Edilmelidir”
Yemek sonrası içilen soda ve benzeri ürünleri hakkında konuşan Kanat; “ Yemekten sonra vücuda fazla sıvı verdiğimizde midede daha çok şişkinlik sağlayacak. Mide hacmini genişletir. Soda yemekten bir saat sonra tercih edilmelidir. Orada tuz dengesine de dikkat etmeliyiz. Günün sonunda sindirimi kolaylaştırsın diye içilen kahve aslında sindirime faydası yok. Zaten yemeğin üstüne içilen kahve ve çay vücuda zararı var. Çünkü vücuttaki yaralı suyu tutar hem de yediğimiz besinlerin emilimini engeller. O sebeple araya her zaman bir iki saat koymak faydalıdır. ” dedi.
Yılbaşı Sofrası Tercihleri
Kızartma ve yağlı yiyecekleri yılbaşı akşamları için tercih etmemeliyiz diyen Kanat; “Hindi eti ana yemek olarak iyi bir tercih olacak çünkü proteinini daha yüksek yağ oranı daha düşük bir ettir.  Fırın, haşlama ya da ızgara ürünleri tercih edebiliriz. Salata olarak mevsim sebzelerini kullanabiliriz. Fazla atıştırmalıklardan ziyade mevsim sebzeleri tercih edilebilir havuç dilimleri, çiğ kuruyemiş tüketilebilir. Vücudu daha diri tutacak meyveleri tercih edebiliriz. Son olarak kuruyemişleri çiğ tüketmeye özen göstermeliyiz çünkü kavrulduğunda kanserojen maddeleri vücuda toplamış oluyoruz. ” diye söyledi. “Susuzluğa Dikkat Etmeliyiz”
Kış aylarında beslenme hakkında bilgi veren Kanat; “Yaz aylarından çıkıyoruz. Kış mevsiminde susama daha az oluyor. Mevsim geçişlerinde beslenme sıcak soğuk hava dengesini korumak adına susuzluğa dikkat etmeliyiz. Dikkat etmezsek vücudumuzda yetersiz su kalmış oluyor. Ona önem göstermemiz lazım. Ayrıca mevsim sebze ve meyvelerini tüketmeye özen göstermeliyiz.
Sağlıklı olan ihtiyacımız olan mevsiminde olan meyve ve sebzeleri tüketmektir.” dedi.
“Yazın İnsanlarda Diyet Algısı Başlıyor”
Kilo vermek için ideal zaman yok diyen Kanat; “Yazın insanlarda diyet algısı başlıyor. Her dönem rahatlıkla kilo verilebilir. Sağlıklı kilo verme yöntemlerine değinecek olursak öncelikle su dengesini kurmaya dikkat etmemiz gerekir. Vücudu susuz bıraktığınızda kilo verme sürecinde istediğimiz sonucu alamıyoruz. Yaz aylarında daha hareketliyiz kış aylarında daha hareketsiz kalıyoruz. O hareketsizliği tolere etmek adına hareketimizi bir tık daha arttırmamız gerekiyor. Mevsim yeşillikleri de kilo vermede önemli bir unsurdur. Salataları değiştirerek bol bol tüketerek kullanabilirler.” diyerek düşüncelerini söyledi.
“Diğer Durumlarda Bu Söz Konusu Değil”
Mide küçültme, yağ aldırma gibi işlemler hakkında açıklama yapan Kanat; Bu işlemleri hastalık boyutunda değerlendiriyoruz. Vücut kitle endeksi dediğimiz değerler çok yüksek ve yanında bir de kronik rahatsızlık var ise diğer kriterler de uygunsa o zaman o işlemlere düşünüyoruz. Sağlık problemi olduğunda operasyonlara yöneliyoruz. Diğer durumlarda bu söz konusu değil.” diyerek sözlerini tamamladı.


Haber Kaynak : Şerife Kandemir


“HAMİLELİKTE KAFEİNDEN KAÇININ”

OSTEOPOROZ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL ÖZDEMİR KALP SAĞLIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

KUT “SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURALIM”

INFLUENZA’DAN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

FİZİK TEDAVİ UZMANI KARATAŞ ÖZEL MEDİGÜN AKHİSAR HASTANESİNDE

VEREM HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRDİLER