GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

YOL KONTROLLERİNE DİKKAT

YOL KONTROLLERİNE DİKKAT

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık hayvan sevkiyatında hareketlilik başladı.

Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte, kurbanlık hayvan sevkiyatında hareketlilik başladı. Bu duruma istinaden Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, birlikte denetimler yaparak ilçemize getirilen veya ilçemiz hudutları dahilinden geçen hayvan nakil araçlarını durdurarak kontrol ediyorlar.

 

10 Ağustos´ta başlayacak Kurban Bayramı öncesinde sıklaştırılan denetimlerde, 2019 Yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı kapsamında; kurbanlık hayvanların belgeleri, sağlık raporları, kulak küpeleri ve diğer gerekli belgeler tek tek incelenerek kontrol ediliyor.

 

Konuya ilişkin olarak uzmanlar, nakli yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar:

- Hayvanların mutlaka kulak küpesi olmalı,

- Nakil olan hayvanlar, Hayvan Bilgi Sisteminde ilgili kişinin adına kayıtlı olmalı,

- Hayvan nakil araçları, Hayvan Taşıma Belgesi sahibi olmalı.

 

Ayrıca il içi hayvan sevklerde nakledilen sığırların güncel hayvan pasaportları, nakledilen koyun ve ya keçi türü hayvanların ise güncel nakil belgeleri olması gerekiyor. İl dışı hayvan sevklerinde mutlaka Veteriner Sağlık Raporu da düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor.

Bununla birlikte, nakli yapılacak büyükbaş hayvanlara Şap ve LSD aşısı yapılmış olmasının; koyun ve keçi türü küçükbaş hayvanlara da en az bir kez Koyun-Keçi Vebası hastalığına karşı PPR Aşısı yapılmış olmasının şart olduğu dile getiriliyor.

Hayvanların eziyet görmeden, sağlık ve refah şartlarına uygun olarak taşınmaları gerektiği de ifade edilirken, damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kurban satış noktalarına alınmayacakları ve kesimlerine de izin verilmeyeceği özellikle vurgulanıyor.

Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleri tarafından müşterek çalışma ve koordinasyon içerisinde sene boyunca yürütülen kontrol faaliyetlerinin yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle arttırıldığı belirtilirken, Belgesiz veya belgesindeki özelliklere uymayan hayvan veya hayvansal ürün nakleden şahıslar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre yasal işlem yapıldığı ifade ediliyor.

Vatandaşlarımızın sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir bayram geçirebilmeleri, gönül rahatlığı ile kurbanlıklarını alabilmeleri için denetimlere aralıksız devam edileceği belirtilerek, vatandaşların karşılaştıkları sorunlar veya kuşku duydukları hayvanlar ile ilgili olarak en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları tavsiye ediliyor.

KURBANLIK HAYVAN SATIN ALIRKEN VE KESERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

- Yetkili mercilerce izin verilmiş olan kurban satış yerlerinden alınması,

- Hayvanların sağlıklı ve besili olması,

- Hayvanların kulak küpelerinin takılı olması,

- Veteriner Sağlık Raporu veya Hayvan Pasaportu/Nakil Belgesi olan, aşıları yapılmış ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olması,

- Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların satın alınmaması; öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olan hayvanların tercih edilmesi,

- Kurbanlık hayvanların kasap yada ehil kişilerce kesilmesi; hayvanlara gereksiz yere acı ve ızdırap çektirilmemesi,

- Denetimli kurban kesim yerlerinde kesilmesi; kesim sonrası artıkların çevre ve halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde imha edilmesi,

- Kesilen hayvanların kulak küpelerinin kesim yerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri veya belediye zabıta memurları aracılığıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü´ne teslim edilmesi gerekiyor.


Haber Kaynak : haber merkezi


ENERJİ SA'DAN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME ANLAMLI DESTEK

DUTLULU “AKHİSARLILARIN DESTEĞİYLE BİZ BU SEÇİMİ KAZANACAĞIZ”

CUMHUR İTTİFAKI ADAYI ÖMER İŞÇİ'DEN ENGELSİZ YAŞAM ALANI MÜJDESİ

AKHİSAR’DA 461 SANDIKTA 138 BİN 841 SEÇMEN OY KULLANACAK

BAŞKAN DUTLULU, İFTARIN BEREKETİNİ AKHİSARLILARLA PAYLAŞIYOR

SELÇUK ÖZDAĞ CENGİZ ERGÜN’Ü MAL VARLIĞINI AÇIKLAMAYA DAVET ETTİ

HACET; “ŞANTİYELERDE, MÜHENDİSLERE YÖNELİK ŞİDDET SON BULSUN!”