Tarım ve hayvancılık

Tarım ve hayvancılık Haberleri

Zeytin Güzel , Zeytinci Üzgün?

Zeytin Güzel , Zeytinci Üzgün?

Geçtiğimiz yirmi yıl içinde önemli bir atılım gerçekleştirerek 18 milyon ekili zeytin ağacı varlığına ulaşan Akhisar aynı gelişimi zeytinin pazarlanması konusunda gösteremedi.

Geçtiğimiz yirmi yıl içinde önemli bir atılım gerçekleştirerek  18 milyon ekili zeytin ağacı varlığına ulaşan Akhisar aynı gelişimi zeytinin pazarlanması konusunda gösteremedi. Bireysel çabalarla iyi yerlere gelen zeytin  ve zeytinyağı işletmeleri olsa da genel olarak türkiye ve dünya piyasasında hak ettiği yeri alamayan Akhisar zeytini kalitesinin karşılığını fiyat olarak alamıyor.

Üretici Dertli

Zeytin üreticisi en iyi zeytini üretmek ve işlemek konusunda gayretini gösterdiği halde zeytin fiyatlarını bir türlü kendisinin belirleyememesinden şikayetçi. Arz ve talep dengesini maniple eden büyük alıcı firmaların Akhisar zeytincisini her seferinde tuşa getirdiğini görüyoruz. Önceki yıllarda bunun önüne geçmek için yapılan Akhisar zeytin üreticileri birliği kurulum çalışmaları ilk aşamada başarı sağlasa da sonraları farklı sebeplerle yeterli üye sayısına ulaşamadığı için kapanmıştı. Akhisarlı zeytin üreticisi birlik oluşturarak güçlü bir üretici ve satıcı kimliğine bürünemediği için  büyük alım firmaları karşısında rekabet şartlarını yerine getirememekte ve her yıl hem fiyattan hem de ödemeden kaynaklı milyarlarca liralık kayıp yaşamakta.  Özellikle geçtiğimiz günlerde ulusal medyada da haber konusu olan dolandırıcılıklara hedef olan Akhisarlı zeytin üreticisi hakkını alamadığı gibi bazen tümden zarar edecek uygulamalara maruz kalmakta.

Üretici Birliği Şart

Akhisar´da daha önce başarısızlıkla sonuçlanan zeytin üretici birliği kurulumundan önce de belirttiğim gibi Üreticinin gücü, birlikte oluşturulacak güçlü bir üretici birliği ile sağlanabilecektir. Bu konuda üreticinin, sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer misali davranması, kendisi ile birlikte Akhisar ekonomisine büyük olumlu yansıma sağlayacak üretici birliğine üye olarak desteklemelidir. Sürdürülebilir bir zeytin üretimi için, üretici birliği, gübre, ilaçlama, tarım danışmanlığı, zeytin işleme, pazarlama, tanıtım ve reklam konularında üreticinin yanında olarak Akhisar zeytininin hak ettiği değeri kazanmasını bilmeli.

Zeytin İhtisas Sanayi Bölgesi Büyük Bir Şans

Türkiye´de eşi, dünyada benzeri olmayan Akhisar Zeytin İhtisas Sanayi Bölgesi Akhisar zeytininin tanıtımı, işlenerek piyasaya Akhisar markası ile sürülmesi konusunda büyük bir şans. Burada işlenen ve yurt içi, yurt dışı piyasaya sürülen zeytinde yerli markaların öne çıkması, Marmara birlik gibi kuruluşların Akhisar´dan aldığı sofralık zeytini kendi bölgesinin ürünü gibi satışının da önünü kesecektir. Zeytin yetiştiricilerinin toplama ve ağaç bakımlarını doğru yapmaları konusunda bilgilendirme çalışmaları, Zeytinin işlenmesinde kalitede ve kiloda yaşanan kayıpların en aza indirilmesi , paketleme, ambalaj ve tanıtım konusunda çalışmalar yapacak bir araştırma geliştirme  birimi (AR-GE) bu sanayi bölgesinde kurularak Akhisar Zeytininin ufku açılmalıdır.

Zeytin Üreticisine Prim Desteği Olmalı

Ürettiği zeytin ile, hem çevreye, doğaya  olumlu yansımalar yapan hem de ülke ve bölge ekonomisine istihdamdan, üretime, Pazar ekonomisinden ihracata  katkılar sunan zeytin üreticisi maalesef yeterli devlet desteğini görememektedir. Zeytin üreticisinden aldığı zeytinden yağ üreten sanayici ve sermaye sahiplerine zeytinyağı üzerinden prim desteği veren devletin, bu katma değerin doğmasına vesile olan zeytin üreticisine dane başına prim desteği vermeyerek es geçmesi anlaşılır değildir. Kamuoyunda sık sık dile getirilen zeytine dane başına prim desteğinin zeytin üreticisine can suyu olacağı aşikârdır.

Tüm bu başlıkları göz önüne alarak düşündüğümüzde, zeytin üreticisi başta olmak üzere, yerel yönetimler, kurum, kuruluş ve devlete önemli görevler düşmektedir. Bu bahse konu olan hususlarda  paydaşların bir araya gelerek zeytin sorununu masaya yatırması, üzerinde fikir ve tekliflerini açıklayarak ortak en makul girişimleri gerçekleştirmeleri zeytin üreticisi kadar, bölge ekonomisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayacaktır. Süleyman Kollu


Haber Kaynak : Süleyman KOLLU


İL MÜDÜRÜ ÖZTÜRK; “GELİŞEN TEKNOLOJİNİN TÜM İMKÂNLARI İLE SAHADAYIZ”

ÇİFTÇİLER DOMATES GÜVESİNE DİKKAT

İLÇE TARIM TEKNİK EKİBİ SAHA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

BAĞLARDA OLUŞAN ZİRAİ DON ZARARI KONTROLLERİ DEVAM EDİYOR

İLÇE TARIM BUĞDAY KONTROLLERİNE DEVAM EDİYOR

İLÇE TARIM MÜDÜRLÜĞÜ SAHA ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

KIRSAL KALKINMA YATIRIM DESTEĞİNE BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR