Mustafa Kuzucuk


AKHİSAR´DA YETİŞEN ÜNLÜLER -3-

TAHİR ÜN


Toponom (yer adları) olarak her bölgenin özel adları olduğu gibi, köylerin isimlerinden tutunuz da mahalle ve sokaklara varıncaya kadar ayrı ayrı isimler verilmiştir ki bu isimler o mekânların, mahallelerin, caddelerin veya köylerin nüfus kâğıdı durumundadır. Akhisar´da her birimizin belki de günde birkaç kez kâh üzerinden kâh çapraz olarak gelip geçtiği, canımız sıkıldığında Akhisarlılarla adeta özdeşleşmiş olan ?Haydi bir Tahir Ün yapalım? cümlesi kullanılır ve bu Akhisar´ın ana caddesine isim olarak verilmiştir. Peki, kimdir bu Tahir Ün?Yıllar önce bir kırtasiye dükkânında, raflardaki yeni gelen kitapları incelemekle meşgulüm. Yan tarafta iki amca koyu bir sohbete tutuşmuşlar, hararetle Akhisar hakkında konuşuyorlar. Konu Akhisar olunca ?Akhisar´a karşı olan merakımdan dolayı, ister istemez o tarafa doğru dikkat kesildim.

Amcalardan biri diğerine:

-Bu Akhisarlılar çok cahil. Ana caddenin ismine ?Tahir Ün? diyorlar.

-Peki, doğrusu nedir? diyor diğer amcamız.

Her halinden biraz kitap karıştırdığı anlaşılan amcamız:

-Onun doğrusu ?Tâhirûn? olması gerekir. Arapça´da Tâhirûn ?Temiz, temiz olanlar? anlamına geliyor. Amcamız, kendisine göre elbette haklıdır. Arapça´da bir ismin sonuna ?ûn veya ?în eklenirse, o ismin çoğulu yapılmış olur. Fakat amcamız nereden bilecek Akhisar´ın bağrında yetişmiş Tahir Ün adlı bir kişi var?

Biz, dönelim yine asıl konumuza. Yukarıda sorduğumuz soruyu tekrarlayalım: Kimdir Tahir Ün?

Tahir Ün, 1926 yılında Akhisar´da doğmuş ve 30 Ağustos 1945´te asteğmen olarak Kara Harp Okulu´nu 2.likle bitmiş; gencecik, görevine son derece bağlı şanlı bir Türk askeridir.

Tahir Ün, 25 Ağustos 1950 tarihinde Ankara´da görevli iken, Kore Tugayı Muharebe Birliği´ne askerleriyle birlikte KORE SAVAŞI´na katılmıştır.

Tahir Ün, Kunuri-Sinnimni-Wavon hattında görev almıştır. Onun ve birliğinin görevi muhaberelik (haberleşme) dir.

Savaşın en kritik ve hareketli olduğu bir anda, Tockhon bölgesinin Karilyon Dağı eteklerinde kalabalık Çin ordusunun açtığı ateş sonucunda 28 Kasım 1950 tarihinde şehit olmuştur.

Çinliler tarafından açılan top ateşi esnasında bir mermi Tahir Ün ve arkadaşlarının görev yaptığı haberleşme merkezine isabet etmiş, maalesef Teğmen Tahir Ün ve arkadaşlarının cesetleri parçalanarak etrafa savrulmuştur. Tahir Ün başta olmak üzere hiçbir askerin naaşına ulaşılamamıştır.

Vefakâr Akhisar halkı, bağrında yetiştirdiği bu kahramanın adını Akhisar´da "İstasyon Caddesi" veya ?Hükümet Caddesi" olarak bilinen ana caddeye "Tahir Ün" adını vererek gereken saygıyı göstermiştir.

 Aşağıda Tahir Ün´ün anne-babasına gönderdiği bir mektup, ona ait fotoğraflar ve Tahir Ün caddesinin eski hali yer almaktadır.

Haftaya görüşmek temennisiyle gününüz şen, geleceğiniz gülşen olsun.