Av. Esra ARSLAN


Hesap işletim ücretlerinin iptali konusu nedir ve iadesi sağlanabilir mi? Bu hususta nasıl bir yol izlenmelidir? Nereye başvuracağım?

Değerli Akhisarlılar, Bir hafta gecikmeli de olsa önemli bir konuyu daha duyurmanın mutluluğu ile hepinizi saygı ve sevgi ile selamlarım.


Değerli Akhisarlılar,

Bir hafta gecikmeli de olsa önemli bir konuyu daha duyurmanın mutluluğu ile hepinizi saygı ve sevgi ile selamlarım. Bu hafta, geçtiğimiz hafta Danıştay tarafından verilen bir kararı inceleyeceğiz. Karar geçen hafta verilmiş olsa da sıcaklığını korumaya devam ediyor.

Söz konusu mahkeme kararı bankalar tarafından tüketicilerden alınan bazı ücretlere ilişkindir. Hesap işletim ücretleri, kredi tahsis ücretleri gibi söz konusu ücretler Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun verdiği yetki ile Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında yönetmelik vasıtasıyla BDDK tarafından düzenlenmektedir.  Davanın açılma kısmından başlayarak konuyu özetlemek gerekirse; Tüketici Sorunları Derneği tarafından BDDK´ya karşı ilgili yönetmelikte düzenlenen tahsis ücreti, hesap işletim ücreti, nakit avans çekim ücreti ve kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemeler adı altındaki ücretlerin iptali istenmiştir.

Karar ile neticeten sadece hesap işletim ücreti alınmasının iptaline karar verilmiştir. Diğer ücretler bakımından dava reddedildiğinden vatandaşlar için doğmuş bir hak da bulunmamaktadır. Ancak ilgili yasal süreçleri takip etmekte her zaman fayda vardır. Özellikle bankalarla kredi ilişkileri fazla olan müşterilerin takibi önem arz etmektedir.

Kısaca kararın içeriğinden de bahsetmek gerekirse; Danıştay,  kararında, tüketiciden alınacak ücret, masraf ve komisyonlar BDDK tarafından belirlenirken, kanunun ruhuna ve tüketicinin korunması amacına uygun olup olmadığının denetlenmesinin önem arz ettiğini belirtti. Diğer yandan Kararda, ?hesap işletim ücreti? ile ilgili dava konusu yönetmelikte açık bir tanım yapılmadığı ancak davalı BDDK´nin savunma dilekçesinde, ?bu ücretin, hesabın işletilmesinden kaynaklanan bir ücret olarak hesaba ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılması, kontrolü ve sürdürülmesinden kaynaklanan masraflar? olarak tanımlandığı belirtildi. Kararda, yönetmelikte, hesap işletim ücretinin, hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında tahakkuk ve tahsil edileceğinin vurgulandığı hatırlatıldı.

Söz konusu ücretin, hesap sayısı, hesabın tutarı, hesaptaki işlem sayısı gibi hususlar dikkate alınmaksızın sadece müşteri bazında alındığına dikkat çekilen kararda, davalı idarenin savunmasında belirtilen hususların ?hesap işletim ücreti?nin dayanağı olarak kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Kararda, şu değerlendirme yapıldı:

?Açıkça sebebi gösterilip niteliği ortaya konulamayan ?hesap işletim ücreti´ alınmasını öngören düzenleme, yönetmeliğin dayanağı olan 6502 sayılı Kanun´un 4/3. maddesi ile bu konuda yerleşik yargı kararları çerçevesinde ücret, komisyon ve masrafların haklı, makul ve belgeli olması gerektiği kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir.?

Yani netice olarak hesap işletim ücreti alınması Danıştay tarafından yasaya uygun şekilde alınmadığı ve yargı kararlarına da aykırılık taşıması nedenleriyle iptal edilmiş oldu. Bu karar, bankaların artık tüketicilerden hesap işletim ücreti alamayacağı ve bu yönetmeliğe dayanarak tahsil ettiği bedellerin dayanaksız kaldığı anlamına gelmektedir. Bankalar artık tüketicilerden hesap işletim ücreti tahsil edemeyecekleri gibi tahsil ettikleri hesap işletim ücretlerini iade etme yükümlülüğü altındadır. Tüketiciler 10 yıl geriye dönük olarak ödedikleri hesap işletim ücretleri iade alabileceklerdir

Peki, bu durumda hesap işletim ücretleri bakımından vatandaş lehine doğan hakkı nasıl kullanacağız?

Hesap işletim ücretlerinin iadesi için başvurulacak mercisi meblağa göre Tüketici Hakem Heyetleri ya da Tüketici Mahkemeleri´dir. Öncelikle ilgili bankalardan geçmişe yönelik hesap işletim ücreti ekstreleri istenerek bir dilekçe ile bankanın kendisine başvuru yapılabilir. Gelecek başvuru sonucuna göre banka ödeme yapmaya karar verdiğinde tüketici hakem heyetine ya da tüketici mahkemesine başvurmak zorunda kalınmayacaktır. Son ayrıntımızı da ekleyerek konumuzu kapatalım. Tüketici Hakem Heyetine mi Tüketici Mahkemesi´ne başvuracağımızı iadesini talep edeceğimiz miktara göre belirlememiz gerekir. Bu miktar 2018 yılı için şu şekildedir:

?1) 2018 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri:

a) 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirası ile 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 4.570 (dört bin beş yüz yetmiş) Türk Lirası ile 6.860 (altı bin sekiz yüz altmış) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri, görevlidir.?

 

Sağlıkla ve esenlikle..

                                                                                              Av. Esra ARSLAN

Paşa Mah. 13 Sk. No:29 D:5 Teraman Apt. Akhisar/MANİSA

İletişim ve sorularınız için: akhisargundem@mail.com

                     av.esraarslan@outlook.com