Tarih: 20.11.2020 17:27

GÜNEY ?BUGÜN KARA CUMA YAŞADIK?

Facebook Twitter Linked-in

?Bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz.? diyen  Oda Başkanı bu süreç içerisinde gelir sıkıntısı yaşadıklarını belirtti ve bugün kara Cuma yaşadıklarını söyledi. Akhisar Kahveciler Odası Başkanı Erkin Güney konu üzerine  ?Hepiniz hoşgeldiniz. Öncelikle bugün Cuma. Cuma´nız mübarek olmasını dilerim. Cuma hayırlı ve hayırlara vesile olan bir gündür. Bizler, kahvecilerse bugün Kara Cuma´yı yaşıyoruz. 3 gün önce gelen genelge ile bu akşam 20:00´de iş yerlerimizi kapatacağız. Bir insana, bir esnafa iş yerini kapattırmak gerçekten çok kötü. Biz sağlık çalışanlarına, sağlık yolunda mücadele edenlere ve başımıza musallat olan koronavirüs´e karşı esnaf olarak elimizden geleni yapmaya çalıştık.

ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Bu vesileyle şunuda söylemek isterim; kamu çalışanlarına, devletim kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu personellerine, polisine, zabıtasına, jandarmasına bu süreçte gösterdikleri çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bunları unutmamamız gerek. Biz akşam saatler 20:00´ı gösterdiğinde iş yerimizi kapatacağız. İlk etapta 31 Aralık´a kadar, tabi biz bu sürecin uzayacağına inanıyoruz. Ben şahsi düşüncemdir ki, Nisan ve Mayıs ayına kadar bu süreç uzayacaktır. 6 ay, 7 ay bizler işsiz kalacağız. Eve gittiğinizde düşünün, karınıza karşı, kocanıza karşı ya da çocuklarınıza karşı kapalı olan dükkanımızın anahtarlarını masanın üzerine koyacağız ve işsiziz. Biz geçmiş dönemde de şuanda da elimizden geldiği kadar fedakarlıkta bulunuyoruz. Kapat, dediler kapattık. Yasaklara uy dediler, uyduk. Hepsini harfiyen yerine getirmeye çalıştk nitekim yapamayanlar ceza aldılar. Bizlerde artık devletimizin sıkı, demir elini kucaklamak istiyoruz. Bizlere sahip çıkılmasını istiyoruz. Yanımızda çalışanlar, kendimiz, ailemiz bir bütünüz. Müşterilerimizle bir bütünüz.

SOKAĞIN IŞIĞIYIZ

Sokağın ışığıyız. Artık bu saatten sonra devletten ricamız bizlere sahip çıkmasıdır. Bizim kiralarımız, bağkurumuz, sigortamız var. Bunlarda bizlere destek olsun. Kamu kurumlarında kiracı kahvehanecilerimiz yani belediyeye ait işletmelerdeki kiracılar, belediyemizin gösterdiği destek sayesinde kira ödemelerini yapmıyorlar. Teşekkür ederiz.  Biz kamuda kiracı olmayanlarda kira yardımı istiyoruz. Bağkurumuzun ödenmesini değil ötelenmesini istiyoruz. Bizler unutulmamalı ki; ufak dahi işletme açsak işsizliğin azalmasında etkin rol oynuyoruz. Biz esnaf kültürünün yaklaşık 400-500 yıllık geleneğini devam ettiriyoruz. Akhisar´da 30-40 yıldır kahvehanecilikle, kıraathanecilikle uğraşan esnafı bu akşam kepenk kapatacak.

BAŞKANIM BİZ NE YAPACAĞIZ

 2 gündür odama bağlı 550 üyemle sürekli irtibat halindeyiz. Bana en çok sorulan soru ?Başkanım biz ne yapacağız?´ Kahveci, kıraathaneci, playstationcu, lunaparkçı işletmelerini kapatıyor. Sadece masa, sandalye kurmamak şartıyla çay ocaklarımız açılacak. Sadece bu grup çalışabilecek ama geri kalan yaklaşık 450 üyem bugün işsiz. Bu insanlar bir yerden destekleri varsa yaşamlarını idare ettirebilecek. Benim ricam, üyelerimden çalışmadıkları süre zarfında oda olarak aldığımız üyelik aidatlarının alınmaması. Hatta daha da ileri gidelim ve devlet bizim geçmişe dönük borçlarımızıda silsin. Biz kahveciler olarak biraz ayrım istiyoruz. Geçmiş dönemde bu bağlamda destek istedik. Dilekçeler yazdık ama ne Maliye Bakanlığı´na ne de Hazine ve Gümrük Bakanlığı´na yazdığımız dilekçelere bir cevap dahi verilmedi.  Biz bir siviltoplum örgütüyüz, 5362´ye tabiiyiz, devletin yarı resmi kamu kuruluşuyuz ama bir dilekçemize dahi cevap verilmedi. Devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bize sahip çıkın. Biz gerçekten mağduruz. Biz burda esnaf olarak en büyük darbeyi yiyen grubuz. Pazartesi günü yapacağımız ilk iş yine kamuya ait iş yerlerimizin kira almamaları için dilekçe yazmak olacak. Bunun akabinde Esnaf, Kefalet yetkililerine sesleniyorum. Gün geldi bizler yardımda bulunduk, yereld bulunduk, genelde bulunduk. Benim kahveci esnafımın bu dönem alacaklarının silinmesini istiyorum. Beyoba´daki, Selçikli´deki, Akhisar´daki esnafımıza bunun yapılmasını istiyorum ve isteseler yaparlar. Manisa´daki ve Ankara´daki yetkililere sesleniyorum. Kefalete olan borçlarımızı silsinler lütfen. Aidatlarımızı bize aldırtmasınlar, bunlarıda silelim. Bunun dışında bizlerin yanında çalışan arkadaşlarımız, personelimiz, dostumuz var. Bu arkadaşlarımıza biz sigortadan kısa çalışma ödeneği ödüyoruz.

DEVLET BİZEDE BUNU SAĞLASIN

Devlet bizede bunu sağlasın. Bizlerde kısa çalışma ödeneğinden yararlanalım artık. Sigortadan emekli olan biri kıdem tazminatı alıyorsa işverenler alamıyorsa, bizlerde artık bu haklarımıza sahip olalım istiyoruz. Ya da yanımızda çalışanlara olduğu gibi devlet bizlere de para yardımında bulunsun. Biz sadaka istemiyoruz, yardım talebinde bulunuyoruz. Ben 14 yıldır oda başkanıyım. Oda başkanı olduğumda bir dükkan varken şuan bulunduğumuz odayı, yandaki odayı, dükkan ve tarla aldık. Yani parmağınızı Akhisar´ın merkezine koyun ve kaldırdığınızda göreceksiniz ki Akhisar Kahveciler Odası´nın tapulu 3 yeri var.

BİZLERE SAHİP ÇIKILSIN

Ben bunları yaparken cebimden yapmadım. Bunları yaparken odadaki arkadaşlarımızın ortak fikriyle yaptım. Bu oda kapansa buralar devlete gidecek. Biz bu kadar çalışıp uğraşıyorsak bizlere sahip çıkılsın. Sayın Cumhurbaşkanımızında bizlere sahip çıkacağına inanıyorum. Yaşayacağımız süre kısa bir süreç değil. Şahsi görüşüm tabikide. Kahveciler Odası olarak sadece 110 bin tane üye Kahveciler Fedetasyonu´na bağlı. Bir bu kadar Lokantacılar Federasyonu´nda var. 250 bin kişi TESK kurumunda var. Birde bunun Türkiye Odalar Borsalar Birliği var. Restorantı, kahvehanesi, gece kulübü, lunaparkı, eğlence merkezi, playstatıonu, kafesi, kafeteryası, nargile saloları, çok büyük bir kitle bugün işsiz yahut bizlerin teslim ettiği kesim işsiz. Şuan 2,5 milyona yakın insan şuan ne yapacağım diye düşünüyor. Kiralar bir yandan, vergiler br yandan, sigortası. Bitmek bilmeyen bir ödeme tablosu var elimizde ama şuan gelirimiz yok. Tekrar rica ediyorum, bizlere yardımda bulunun ve sahip çıkın. Bu fırsatı bizlere tanıdığınız ve geldğiniz için siz değerli basın mensuplarına da çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum, önümüzde zor günler var, Allah hepimizin yardımcısı olsun.? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —