Tarih: 07.11.2024 13:41

PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÜZERİNE UZMAN PSİKOLOG YARADILMIŞ BİLGİLENDİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

Özel Medigün Hastanesi Uzman Psikolog Kurtulmuş Yaradılmış’a Psikolojik sağlamlık (duygusal dayanıklılık) nedir? diye sorarak konunun deyatlarını öğreniyoruz. 
Uzman Psikolog Yaradılmış; “Psikolojik sağlamlık, yani duygusal dayanıklılık zor durumlarla karşı karşıya kaldığımızda ne yapıyoruz ? ile ilgili bir mesele. Herhangi bir zorlukla (az, çok, çok çok zor) baş edebilme noktasında, baskı altında olduğumuzda duygularımızı düzenleyebilip dengeleyebiliyor muyuz ? ve nasıl  bir tutum içerinde oluyoruz ? Psikolojik sağlamlık (duygusal dayanıklılık) öğrenilebilir mi ?

Herşeyin genetik temeli olsa da her şey öğrenilebilir, psikolojik sağlamlık da öğrenilebilir ve geliştirilebilir.” dedi.
Psikolojik sağlamlık nasıl geliştirilir?
Uzman Psikolog Yaradılmış; “Önce kendinizle ilgili içgörü (bilgi / farkındalık) sahibi olun.

Kendinizi ''daha baş edebilir'' olarak tanımlamaya hevesli ve meraklı olun. Zihinsel ve duygusal kaynaklarınızı gözden geçirin !Becerilerinizi gözden geçirin.Farkına varınız ! Beceri ve özelliklerinizi nasıl geliştirdiğinizin farkına varın. Deneyimlerim bana ne öğretti ? Bu olayda hangi becerilerim gelişti ? sorusunu sorun. Sıkça değerlendirin.Duygularınıza yer açın. Zorlayıcı duygulara kendinizi kaptırmak yerine duygunuzu kabul ediniz, ona yer açınız ! Ve bir an önce ''Neye ihtiyacım var ?, Ne gibi çözüm yolları bulabilirim ?'' vb. sorularla çözüm odaklı olmayı seçin. Sıradanlıktan uzaklaşın.Yaşamınıza farklılıklar katınız ! Bunun için girişimlerde bulununuz. Esneklik kazanın. Kategorize ediyoruz, kutunun dışında düşünemiyoruz. Oysa hayat buna uymayan, yaşam öyle ilerlemeyen birşeydir. Tutunduğumuz ve yapıştığımız şeyleribırakmaya ihtiyacımız var bizim. Acaba ??? diye bakabilmek, merakla ve anlamak için bakma eğilimimizin artması gerekiyor. İletişim becerilerinizi arttırın. Dil ile düşünür, ifade eder, anlar ve anlatırız. Ne yaşıyor olduğumuzu anlamalı ve ifade etmeliyiz.Farklı kelimelerle düşünebilmek, farklı şekillerde görebilmek dünyaya açılan pencerimizdir ve dünyayla, herşeyle olan temasımızdır. Temasta kalın ve olumlu yaşantıları arttırın. Sosyal ilişkilerinizi güçlü tutunuz ve koruyunuz. Anlamlı ilişkiler kurunuz, bağlarınızı geliştiriniz.Bedeninizle ilgilenin.Duygular yoğun olduğunda, beynin alt kısmına yönelik şeyler yapın. Örneğin, nefes egzersizi, yürüyüşe çıkmak gibi aktiviteler yapın. Bedeninize bakınız, koruyun ve güçlendiriniz. Maneviyatınızı güçlendirin.Manevi olarak kendinizi daha iyi hissettirecek aktiviteler ve rutinler belirleyiniz. Amaç bulun.Yaşamınızda size ilham veren amaçlar bularak, yaşamınızı anlamlandırınız. Değişime eşlik edin.

Değişim hayatın bir parçasıdır, direnmek yerine kendinizde düzenlemeler yaparak değişimi anlamak ve kendi becerilerinizi geliştirmek için emek verin. Umut ve iyimserliği elden bırakmayın.” diyerek vatandaşları bilgilendirdi.

Özel Medigün Hastanesi Uzman Psikolog Kurtulmuş Yaradılmış kimdir?
Atılım Üniversitesi psikoloji bölümünden 2018 yılında mezun olan Kurtuluş  Yaradılmış, ilk olarak Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri bölümü yatan hasta ve poliklinik, Londra NHS foundation trust; brest talking therapies   service, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi psikiyatri ve amatem servisi olmak üzere 2016 yılından itibaren çeşitli görev ve belirlenmiş süreler içerisinde alanda çalışmaktadır. Pandemi sürecinde de on-line olarak psikoterapi hizmetine devam etmiş, 2020-2022 tarihleri arasında Yakındoğu Üniversitesi klinik psikoloji tezli yüksek lisans programını başarıyla bitirip klinik psikolog ünvanını almıştır. Uzmanlık tezi araştırma konusu ‘Alkol Bağımlılarında Kişilik Özellikleri ile Algılanan EbeveynTutumları ve Duygu Düzenleme Becerileri’ ilişkisidir. 

2018 yılında psikoloji lisans eğitimini, ardından 2022 yılında klinik psikoloji alanında uzmanlığını derece ile bitirmiştir. Bilişsel Davranışçı Psikoterapi ve Pozitif ve Transkültürel Psikoterapi eğitimlerini tamamlamıştır. Psikoloji eğitimine başladığı süreç itibariyle birçokkongre ve oturumakatılmış, aldığı eğitimleri süpervizyon eşliğinde danışanlarına klinikpratiğinde bütünsel olarakkullanmaktadır.

UZMANLIK ALANLARI

Şema Terapi,EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi,Pozitif ve Tanskültürel Psikoterapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Bilinçli Farkındalık Terapisi (Mindfulness) Depresyon, Kaygı (anksiyete) Bozuklukları, Travma (örselenme) Sonrası Stres Bozukluğu, Panik (atak)Bozukluk, Sosyal KaygıBozukluğu, YaygınKaygı Bozukluğu, Obsesif Kompülsif Bozukluk, Sağlık Kaygısı (hipokondriyazis), Sınav Kaygısı, Bağımlılıklar (alkol, kumar, oyun), Kişilik Bozuklukları, İlişkisel -Kişilerarası Sorunlar, Depresif- Kaygı MizaçlıUyum Bozuklukları, Cinselİşlev Bozukluklarıdır. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —