Tarih: 29.11.2022 13:09

ZEYTİNDE TARİHİ REKOLTE

Facebook Twitter Linked-in

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat zeytin ve zeytinyağındaki rekolte artışını işaret edip Dünya üzerindeki kuraklığa da dikkat çekerek Türkiye’nin bu krizi fırsata çevirebileceğini ifade etti.

14 milyon zeytin ağacına sahip Akhisar’ın iç ve dış piyasadaki rolünden ve rekolte artışı ile özellikle bu sene ihracatın artacağından bahseden Borsa Başkanı Alhat, ülke içerisindeki ambalajlı zeytinyağların %65’inin TR45 ile başlayan Akhisar’daki üreticilere ait olduğunu aktardı. Dünya üzerinde zeytin rekoltelerinin kuraklık ve su kesintileri sebebiyle azaldığını söyleyen Alhat, özellikle zeytin denilince akla gelen İspanya, İtalya, Tunus ve Ortadoğu bölgesinde rekolte düşüklüğü yaşandığını Türkiye’de ise aksine rekolte artışı olduğunu bu sayede Dünya’da kriz yaşanırken ülkemizin bu durumu fırsata çevirebileceğini belirtti.

Rekolte artışını ise 2005-2006 yıllarında devlet desteğiyle verilen fidanların olgunlaşması olarak gösteren Alhat, dünya da olmayan bir ürün, tüketimi çok ve sadece Türkiye’de artıyor diyerek lisanslı depoculuğun önemine değindi.

“Akhisar’daki Zeytin İhtisas Organize ve Organize Sanayi Bölgemiz kurulduktan sonra yaklaşık 60’ın üzerinde dışarıdan yatırımcı aldık. Böylelikle fabrikalarımızın ve paketleme firmalarımızın sayısını arttırdık. Hem tesisler modernleşiyor hem hijyen kalitesi artıyor hem de gıda güvenilirliği noktasında bir çok çalışma yapıyoruz. Şuanda 60 tanesi çok modern olmak üzere 120 adet tesisimiz bulunmakta. Her geçen günde sayılarımız artıyor. Bunlar sadece zeytin tesisleri, zeytinyağında ise 67 adet üretim tesisimiz bulunmakta. Bunlarında 67 tanesi son sistem, devlet destekleriyle yapılmış, soğuk sıkım. Zeytinyağımızı da bu sene çok ciddi miktarda arttırdığımız bir seneye girdik.” ifadelerini kullandı.

Çiçek yağı ile zeytinyağı arasındaki fiyat farkının çok olmadığına da dikkat çeken Alhat, yemeklerde az yağ kullanımı yaparak daha sağlıklı yağ olan zeytinyağına yönelimin artması gerektiğini de belirtti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —