Av. Esra ARSLAN


Boşanmak yerine evliliğime hâkimin müdahalesini isteyebilir miyim?

?Boşanma davaları? bulunduğumuz zaman içerisinde hızla artmakta olan ve aile birliğinin devamı konusunda endişe duymamıza sebep olan davalardır.


?Boşanma davaları? bulunduğumuz zaman içerisinde hızla artmakta olan ve aile birliğinin devamı konusunda endişe duymamıza sebep olan davalardır. Herhangi bir söz meclisinde dahi boşanma hususunda bir konu açılsa hemen hemen herkesin evliliğin devam etmesi fikrinde olduğu görülmektedir. Bu noktada evlilik birliğinin sona ermemesini ancak hâkimin evliliğe müdahalesini istemek de bir yol olarak önümüzde durmaktadır. Uygulamada çok fazla bilinir ve duyulur olmasa da medeni kanun ?hakimin evlilik birliğine müdahalesini? düzenlemiştir. O halde biz de ?bu müdahale nasıl sağlanır ve nasıl işler? bir bakalım.

Hakimin evlilik birliğine müdahalesi, iki boyutlu olarak genel müdahale ve özel müdahale olmak üzere Türk Medeni Kanunu madde 195´te düzenlenmiştir.

Buna göre; ?Evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmemesi veya evlilik birliğine ilişkin önemli bir konuda uyuşmazlığa düşülmesi halinde, eşler ayrı ayrı veya birlikte hakimin müdahalesini isteyebilirler.


Hakim, eşleri yükümlülükleri konusunda uyarır; onları uzlaştırmaya çalışır ve eşlerin ortak rızası ile uzman kişilerin yardımını isteyebilir.
Hakim, gerektiği takdirde eşlerden birinin istemi üzerine kanunda öngörülen önlemleri alır.?

 

-          Genel müdahale üç kademeli olarak düzenlenmiştir;

1-      Uyarma

2-      Uzlaştırmaya çalışma

3-      Uzman yardımı isteme

Bu kısımda özellikle ifade etmek gerekir ki uzman yardımından eşlerin yararlanması için ortak rızaları bulunmalıdır.

-          Genel müdahaleden sonuç alınamazsa özel müdahaleye başvurulur.

Genel müdahaleden sonuç alınamamışsa; hakim, eşlerden birinin istemi üzerine gerektiği takdirde kanunda öngörülen önlemleri alır. Bu itibarla aile hakiminin hapis ya da para cezası gibi yaptırımları kararlaştırılması düşünülemez. Bu konuda medeni kanun ve diğer özel kanunların verdiği yetki çerçevesinde hakim uygun gördüğü özel bir önlemi alabilecektir.

Birkaç küçük ama önemli bilgiyle konuyu toparlamak gerekirse;

* Hakimin evlilik birliğine müdahalesini isteme dilekçe vermek suretiyle AİLE MAHKEMESİNDEN istenir.

** Genel müdahale isteminde, istemde bulunan eş, müdahaleyi istediği evlilik birliğine ilişkin anlaşmazlık yaşanan bir konuda tespit kararına sahip olur. Bu tespit kararı da olası bir boşanma davasında delil olarak kullanılabilecektir.

***Çocuğun velayetinin birlikte kullanılması konusunda anlaşmazlık, taşınmazın aile konutu olarak tahsisi, ortak konutun belirlenmesi gibi örnek olarak verdiğimiz konularda ve ihtiyaca göre başkaca konularda hâkimden müdahale isteminde bulunabilirsiniz.

Daha birlik ve beraberlik dolu günler temennisi ve saygı ile,

                                                                                              Av. Esra ARSLAN

Paşa Mah. 13 Sk. No:29 D:5 Teraman Apt. Akhisar/MANİSA

İletişim ve sorularınız için: akhisargundem@mail.com

                     av.esraarslan@outlook.com