DOMATES GÜVESİ ,YEŞİL KURT, BAKTYERİYEL VE FUNGAL HASTALIKLARA DİKKAT

DOMATES GÜVESİ ,YEŞİL KURT, BAKTYERİYEL VE FUNGAL HASTALIKLARA DİKKAT

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi kontrolleri devam ediyor.

Akhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi kontrolleri devam ediyor.

Bölgede yapılan kontrollerde Domates yapraklarında, Domates Güvesi (TutaAbsoluta) zararlısını tespit edildi.Bölgemizde diğer ürünlerde de yapılan kontrollerde, Pamuk ve sebzelerde Yeşil Kurt Zararlısının da ilaçlama eşiğine ulaştığı ve buna mukabil olarak Hem Domates Güvesi(Tuta Absoluta), hem de yeşil kurt zararlısına karşı ilaçlama ilanlarının verildiği bildirildi. Olumsuz hava koşullarının sebze yetiştirilen alanlarda Mantari ve Fungal Hastalıkları riskinin hala devam ettiği ve bu konuda üreticilerimizin çok dikkatli olması ve ilaçlamalarını ihmal etmemeleri gerektiği de önemle duyuruldu.

Yeşilkurt zararlısı pamuk yetişen alanların civarındaki diğer kültür bitkilerine özellikle sebzelerde de zararlı olmaktadır.Sebzelerde de önce yapraklarda beslenir ve yenik kısımlar sararır ve kurur.Daha sonra sebzelerin meyvelerini delerek içine girer ve orada beslenirler.Bunun sonucunda meyveler çürür. Sebzede çürüyen bu meyveler Kurşuni Küf Hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Zararlının mücadelesinin pamukta kozaların, sebzelerde ise meyvelerin içerisine girdiğinde zorlaştığını aktaran teknik elemanlar,Domateslerde çok büyük zararlara sebep olabilecek Tuta absoluta (Domates güvesi) zararlısının da şu an itibariyle yaprakta zarar yapmaya başladığından Yeşil Kurt ilaçlaması yaparken Tutayada etkili ilaçların tercih edilmesi gerektiğini üreticilere aktardı. Bu bağlamda Domates ve biberler Tuta ve Yeşil Kurtakarşı, Pamukta Yeşil Kurt zararlısına karşı ilaçlama için ilan verilmiş ve üreticilerimiz cep telefonlarına smsile bilgilendirme mesajları gönderildi.

Tuta absoluta (Domates güvesi)

      Domates için en önemli zararlı olan ve mücadele edilmediği zamanlarda büyük ürün kayıplarına sebep olmaktadır. Ergini ince uzun vücutlu 6-7 mm Antenleri iplik şeklindedir. Yumurtadan çıkan larvanın vücudu krem renkli, başı siyahtır. Dört larva dönemi geçirir. Birinci dönemde 0.9 mm, dördüncü dönemde 8mm uzunluğundadır. Olgunlaşan larvanın vücudu yeşile, başı kahverengiye döner.  Larvanın başının arkasında bulunan koyu renkli bant ayırt edici en önemli özelliğidir.

      Ergin olan kelebekler geceleri aktiftir, gündüzleri yaprakların arasında saklanırlar. Yumurtalarını yaprak, tomurcuk, sap, gövde ve meyveye bırakırlar. Bir dişi yaşam süresince maksimum 260 adet yumurta bırakabilir. Yumurta 4-5 günde açılır. Toprakta, yaprak ya da meyvede açtığı galerilerin içinde beyaz bir kokon içinde pupa olur.  Çevre koşullarına bağlı olarak bir dölünü 29-38 günde tamamlar. Kışı yumurta, pupa veya ergin olarak geçirir. Zararlı, koşullar uygun olduğu sürece yılda 10-12 döl vermektedir.    

      Zarar şekli:  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve,  sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı galeriler, geniş şeffaf boşluklar şeklindedir. Yeşil aksamında açılan galeriler nedeniyle bitki tamamen kuruyabilir. Yaprakta ve meyvede açılan galerilerde zararlının siyah renkteki pislikleri dikkat çekicidir. Larvanın meyvede açtığı galerilerin görüntüsü düzensizdir, galeriler meyvenin her tarafında görülebilir. Meyvede açılan galerilere sekonder mikroorganizmaların yerleşmesiyle çürümeler meydana gelir. Yoğun popülasyonlar da domateste %80-100 ürün kayıplarına neden olabilir. 

      Şu an itibariyle Domates yapraklarında görülmeye başlayan zararlı kontrol altına alınmaz ve uygun iklim koşulları devam ederse,  meyveye geçtiğinde çok büyük ürün kaybına yol açabilir.

 

      Yapılan diğer kontrollerde pamuk ve sebzelerde kırmızı örümcek ve emici böcekler (Empoasca, thrips vb.) zararlılarının ve zararının arttığı da gözlenmiştir.

 

Kırmızı örümcekler Sebzelerin yaprak altlarında ördükleri ağlar arasında yavruları ve yumurtaları ile birlikte bulunurlar. Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktürler. Sebzelerde sık görülen bu zararlılar da beslenmeleri sırasında bitki öz suyunu  emerek sararmalarına, kurumalarına ve yaprakta emdiği yerlerinde lekelenmelere neden olurlar. Sebze yapraklarında ağ ve kirlilik meydana getirerek pazar değerlerini düşürürler. Kimyasal mücadele önemlidir. Yaprakların her birinde ortalama 2-5 canlı birey görüldüğü an ilaçlı mücadele yapılmalıdır.Empoasca ve Thripsler de bitki özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatmakta ve Virüslü bitkilerin özsuyunu emdikten sonra sağlam bitkilerinde özsuyunu emerek virüsün daha hızlı şekilde yayılmasına ortam oluşturmaktadır.

Aynı zamanda bağda yapılan yumurta sürveyleri sonucunda salkım güvesi 3. Nesil yumurtasına karşıda  ilaçlama ilanı verilmiştir. Bağ Unlu Bit Zararlısına karşıda (Sak sak) dikkat edilmesi ve görülen yerlerde mücadelesi ihmal edilmemelidir.

 

 

İlaçlama yapacak çiftçilerimizin dikkat edeceği önemli hususlardan bir tanesi de kalıntı problemidir. Yapılan arazi kontrollerinde çiftçilerimiz kalıntı problemi konusunda uyarılmıştır. Bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak amacıyla kullanılan ilaçların, tüketim aşamasında ürün üzerinde bulunan miktarına kalıntı denir. Tarım ürünlerinde bitkileri hastalık ve zararlılardan korumak amacıyla kullanılan ilaçlar dikkat edilmediğinde insanlarda başta kanser olmak üzere birçok hastalığa neden olabilmektedir. Tarım ürünleri ihracatında yaşadığımız en büyük sorun ihraç ürünlerimizde bulunan zirai ilaç kalıntısıdır. Kalıntı nedeniyle bazı ürünlerimiz geri gönderilmekte yada bazı pazarlar tümden kaybedilmektedir.

Kalıntı sorunu öncelikle; doğru ilacın doğru zamanda ve doğru dozda kullanılması ile başından engellenebilir.

Tarım ürünlerinde ilaç kalıntısının oluşmasına sebep olan çeşitli unsurlar vardır. Bu unsurlar,

1.Ruhsatsız ilaç kullanımı

2.Aşırı dozda ilaç kullanımı

3.Gereksiz ilaç karışımları ve kullanımları

3.Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye uyulmaması

4.Amaç dışı ilaç kullanımı

5. Hakim olan kültür bitkisi arasına başka ürünlerin ekilmesi

6.İlaçlamalarda kullanılan ilaçlama alet ve makinalarının uygun olmaması

7.Hava şartlarının etkisi ile ilaçlarda sürüklenme

8. Sergi yerlerindeki yanlış uygulamalar.

9. Depo ilaçlamalarında yapılan hatalar.

10. Ticari kaygılarla gereksiz ilaç ve yaprak gübresi kullandırılması.

 

           Bölgede yetiştirilen tüm ürünlerde düzenli olarak kontroller devam edecek olup, yerinde ve zamanında gerekli tüm bilgilendirme ve uyarılar devam edecektir.

 

 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


BAŞKAN DUTLULU ODA BAŞKANLARINI AĞIRLADI

MANİSA’DA SEFO COŞKUSU

YEŞİL GÜBRELEME ÇİFTÇİ VE DOĞA DOSTU

ATLI TERAPİ VE REHABİLİTASYON PROJESİ ÖZEL ÇOCUKLARDAN TAM NOT ALDI

CHP İLÇE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI