TEMA 26 YAŞINI GAZETEMİZDE KUTLADI

TEMA 26 YAŞINI GAZETEMİZDE KUTLADI

Akhisar TEMA Vakfı şubesi 26. Yılında gazetemize verdiği roportajda Semih Gürmen ve Süleyman Kollu´nun sorularını cevapladı.

Akhisar TEMA Vakfı şubesi 26. Yılında gazetemize verdiği roportajda Semih Gürmen ve Süleyman Kollu´nun sorularını cevapladı.

       Akhisar´ımız da yeni göreve gelmiş Tema Vakfı Sorumlusu Halime Tanrıverdi ve ekibindeki zamanlaması müsait olanlardan  Esra Demirci, Dilek Darçın Yıldırım, Cevdet Ercan, Çetin Çelik ile yaptığımız röportajı siz değerli hemşehrilerimize aktarmayı görev edindik.

Hoş geldiniz ve iyi dileklerle başlayan röportajımızı sizlerle, 11 Eylül 1992 yılında kurulan Tema Vakfının 26. Yıl dönümü sebebiyle, daha yaşanabilir bir dünya sloganıyla, paylaşıyoruz.

- Akhisar tema vakfı sorumlusu  Halime Tanrıverdi ve ekibi hoş geldiniz . Bizlere Tema Vakfını anlatır mısınız?

-Tema vakfı Akhisar: TEMA Vakfı iki toprak sevdalısı, Toprak Dede Hayrettin Karaca ve Yaprak Dede A. Nihat Gökyiğit tarafından 1992 yılında kuruldu. Topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadelede toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmak, toprağa sahip çıkmak, doğal varlıkları ve iklimi korumak, çözümler üretmek ve bu mücadelenin devlet politikası haline gelmesine katkı sağlamak amacıyla çalışan gönüllü bir kuruluştur. Ülke genelinde 720 bini aşkın gönüllüsü vardır.  Bizde Akhisar tema vakfı olarak 26. Yaş günümüzü kutlar, ülkemize ve Akhisar´ımıza daha yeşil, daha su kaynakları temiz, daha oksijenli havası olan, çocukların, gençlerin, dedelerin, ninelerin daha doğal ortamlarda mutlu olacağı, tüm doğada yaşayan diğer canlılarında  yuvalarında ve sağlıklı, mutlu olduğu, yıllar dileriz.

 

-TEMA  Vakfı bugüne kadar neler yapmıştır, bu konuda bizleri bilgilendirir misiniz?

 

-Tema Vakfı Akhisar: Bugüne kadar Mera ve Toprak yasalarının kanunlaşmasına destek sağladı. Doğa koruma amacıyla açtığı, müdahil olduğu 239 davanın 115´ini kazandı. 68 dava devam ediyor. 14,5 milyon fidan ve 700 milyon meşe palamudunu toprakla buluşturdu. 250 kırsal kalkınma, koruma ve ağaçlandırma çalışması yürüttü.

 

-Tema Vakfının sizlerde öğretmen olduğunuz için sormak isterim özellikle milli eğitim bakanlığı ile herhangi bir işbirliği var mı?

-Tema vakfı Akhisar: Evet tabiî ki var ve Akhisar´da TEMA Vakfı Akhisar facebook hesabımızdan bu konuda yeni eğitim dönemi için de duyuruya çıktık. TEMA Vakfı okul öncesinden liseye kadar eğitim sisteminin her basamağı için doğa eğitim programları geliştiriyor. Tüm ülke çapındaki temsilci ve gönüllüleri aracılığıyla öğretmenlerin desteğiyle uyguluyor. Bu kapsamda ;

-Minik TEMA: 2010 yılından bu yana uygulanan bir yıl süreli okul öncesi çevre eğitimi programıdır. Program dört yaşını dolduran çocukların doğa ile olan bağlarını güçlendirmeyi, doğada kaliteli vakit geçirmelerini sağlamayı ve fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi amaçlar.

Programı gönüllü uygulayacak öğretmenler için ise doğa ile ilgili 42 adet etkinlikten oluşan bir öğretmen rehberi sunar ve bu etkinlikleri gözlem kutusu ve posterlerle destekler.

- Yavru TEMA: 2014 yılından bu yana uygulanan bir yıl süreli ilkokul çevre eğitimi programıdır. Program Minik TEMA ile aynı amaçları taşımakta ve bileşenlerden oluşmaktadır, ancak yaş grubuna özel yeni 32 adet etkinlikten oluşan kapsamlı bir öğretmen rehberi sunar ve bu etkinlikleri gözlem kutusu ve posterlerle destekler.

- Ortaokul TEMA: 1996 yılından beri uygulanan, 2014 yılında geliştirilen ortaokul öğrencilerine yönelik bir yıl süreli çevre eğitimi programıdır.
Ortaokul TEMA, çocuklarımızın bütün yaşam biçimlerine empati geliştiren, sürdürülebilirliği bir yaşam ilkesi olarak benimsemiş, doğaya bir bütün olarak bakabilen ve davranışlarının doğaya olan etkilerinin farkında bireyler olmalarına katkıda bulunmayı hedefler.
Program 46 adet etkinlikten oluşan bir öğretmen rehberi ile öğretmenlerimize ulaşır.

 -Lise TEMA: 2014 yılından bu yana lise düzeyinde uygulanan bir yıl süreli çevre eğitim programıdır. Programla; gençlerin doğanın yaşamı nasıl sürdürdüğünü anlayan, sürdürülebilirliği bir yaşam biçimi olarak benimseyen, kendi çevresinden başlayarak gezegeni ilgilendiren çevre sorunlarına duyarlı ve çözüme yönelik harekete geçebilen ekolojik okuryazar bireyler olmalarına katkıda bulunmak hedeflenir.
Program 24 adet etkinlikten oluşan bir öğretmen rehberi ile öğretmenlerimizle buluşur.Bizlerde bu kapsamlarda  eğitim programlarını geliştiren  ve hayata geçiren Tema vakfının, öğretmenlere ulaşımında aracı olarak misyonumuzu gerçekleştiriyoruz.

Ayrıca vakfımızın, Özel sektör çalışanlarına yönelik Yeşil Yaka ve yerel yönetimler için ekolojik okuryazarlık programları devam ediyor. MEB iş birliği ile uygulanan TEMA Vakfı eğitim programları, kamu ve sivil toplum iş birliğinin en etkin örneklerinden birini sunuyor. Vakfımız, 90´dan fazla kitabı kamuoyuna kazandırdı. Ayrıca bu yaptığı çalışmalardan dolayı vakfımız, 2012 yılında Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sekretaryası önderliğinde dünyada ilk kez verilen Yaşam İçin Toprak | Land for Life ödülünü aldı. Yerel ve ulusal alanda yaptığı savunuculuk çalışmalarının yanı sıra bölgesel ve uluslararası çapta da çalışmalar yürütüyor.

-Peki neden Tema vakfı eğitim faaliyetleri yürütmeyi bu denli önemsiyor?

Tema vakfı Akhisar: genel merkezimizde bizlerde,    Doğal varlıkların ve ekosistemlerin korunması amacıyla kamuoyunun eğitimi ve bilgilendirilmesi amacını taşımaktayız. Ve bir birey değişirse, daha duyarlı olursa bunun kelebek etkisiyle birçok bireyi etkileyeceğinin farkında olduğumuz için önemsiyoruz.

-Bir önceki sorumuzun cevabında ekolojik okur yazar bireylerden bahsettiniz .Nedir ekolojik okur yazarlık ve neden Tema Vakfı olarak bunu önceliğinize alıyorsunuz?

-          Tema vakfı Akhisar: Ekoloji Okuryazar bir birey; yeryüzünde hayatı mümkün kılan unsurları ve doğal süreçleri bilen, doğal mekanlarla diyalog kurabilen, doğanın bir parçası olduğunu içselleştirmiş, günlük hayatındaki tercihlerinin doğaya etkilerinin farkında olan ve doğa ile uyumlu, sürdürülebilir yaşam için harekete geçebilen bireydir. Doğayla kurduğu ilişkide hassas, çevre sorunlarına karşı duyarlı ve çözüm aramaya yatkındır. Bu bireyleri  ve eğitimini önceliğimize alıyoruz çünkü sürdürülebilir yaşam için her birimizin bu bilgilere haiz olması gerektiğine inanıyoruz. Zaten genel merkezimizde,Tema vakfı olarak , ?Sürdürülebilir Yaşam? ilkesinin kılavuzluğunda, siyasi tarafsızlığımızı koruyarak, kurduğumuz işbirlikleri ile yaygınlaştırmaya çalıştığımız eğitim içerik ve programlarımız açık alanda ve deneyime dayalı öğrenmeyi prensip kabul etmiştir.

 

-Peki Akhisar Tema Vakfı sorumluluğu olarak siz neler yapmayı planlıyorsunuz?

- TEMA Vakfı Manisa Akhisar İlçe Sorumluluğu ekibi olarak, toprağı bereketli, havası temiz, dereleri çağlayan; yaşanabilir bir gelecek için çalışmalar gerçekleştireceğimize inanıyoruz.Bu kapsamda doğal varlıkların korunması için kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütmeyi; verimli tarım topraklarının, su varlıklarının, mera ve orman alanlarının korunması için çalışmayı planımıza ekledik. Ekolojik okuryazar bireylerin yetişmesi için okullar ve gönüllü öğretmenlerle iş birliği gerçekleştirerek TEMA Vakfı´nın ücretsiz doğa eğitimlerini toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştıracağız.TEMA Vakfı Manisa Akhisar İlçe Sorumluluğu ekibi olarak, kamuoyunu bilgilendirme ve bilinçlendirmede en önemli desteği  Zeytin diyarı Akhisarın mülki ve idari amirlerinden, Akhisarın  evlatlarından ve Akhisarda yaşayıp kendini Akhisarlı sayanlardan, ilçede görev yapan basın mensuplarından alacağımıza inanıyoruz. Ve herkesi tema vakfı gönüllüsü olmaya davet ediyoruz.

- Bunlar çok güzel çalışmalar peki tema vakfına gönüllü olma süreci, fidan bağışı yapma süreci ilede bilgi verir misiniz?

Tema Vakfı Akhisar: sürdürülebilir bir gelecek için tüm Akhisarlılarımızı gönüllü olmaya davet ediyor ve http://www.tema.org.tr/web_14966-2_1/neuralnetwork.aspx?type=26 adresinden, yani tema vakfının sitesinden ?Nasıl gönüllü olurum?? linkini tıklayarak gönüllü olabileceklerini rahatlıkla ifade edebiliriz. Ayrıca http://www.tema.org.tr/web_14966-2_1/neuralnetwork.aspx?type=50, yine tema vakfının sitesinden ?Nasıl fidan bağışı yapabilirim?? sekmesini kullanarak istedikleri kişi adına da fidan bağışı yapabileceklerini belirtmek isterim.

Bizlerde 6 Eylül gazetesi olarak Tema Vakfının 26. Yılını kutluyor, vakfınıza gönüllü olacağımıza dair söz veriyor, röportajımıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz.

Tema Vakfı Akhisar: Bizlerde şu an burada 3 kişi olsak ta, büyüyen ekibimizdeki çoğunlukla öğretmen ve çalışan olan grubumuz adına teşekkür ediyor, misafirperverliğiniz ve gönüllüğünüz için teşekkür ediyoruz.

 


Haber Kaynak : erhan çelik


YEŞİL GÜBRELEME ÇİFTÇİ VE DOĞA DOSTU

ATLI TERAPİ VE REHABİLİTASYON PROJESİ ÖZEL ÇOCUKLARDAN TAM NOT ALDI

CHP İLÇE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPILDI

BAŞKAN DUTLULU, AKHİSARLI MUHTARLARLA BULUŞTU

MESİR TİCARET FUARI KAPILARINI 30. KEZ AÇTI

YENİ ÜCRET TARİFESİNİN UYGULANMASI İÇİN TÜM SİSTEMLERDE GÜNCELLEME YAPILACAK

METEOROLOJİ UYARDI; “TOZ TAŞINIMI BEKLENİYOR”