Kortej yürüyüşü öncesi Akhisar Belediyesi halk oyunları ekibi gösteri yaparak izleyenlere keyifli anlar yaşattı.
Akhisar Belediyesi bandosu eşliğinde Tahir Ün Caddesinden Şeyh İsa Camii önüne kadar süren kortej yürüyüşüne Akhisar Kaymakam Vekili Gölmarmara Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Ak Parti Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Sebahattin Erkaya, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şeyh İsa Camisindeki program ise saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Ardından da Şeyh İsa Camisi İmamı Bayram Uçak’ın kuran tilaveti ile devam eden program Şeyh İsa Mahalle Muhtarı Zafer Kara’nın günün anlam ve önemine değinen konuşması ile sürdü.
UNESCO Tarafından Dünya Kültürel Mirasları Listesinde
Çağlak Festival’inin Türkiye'nin en köklü ikinci festivali olduğuna değinerek konuşmasına başlayan Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu da; “Türkiye'nin en köklü 2. festivali olarak kabul edilen ve bu yıl 564’üncüsünü kutlayacağımız geleneksel Akhisar Çağlak Festivali için bir arada olmanın mutluluğunu ve sevincini yaşıyoruz.
UNESCO tarafından dünya kültürel mirasları listesine alınan Akhisar Çağlak Festivali’ni, her yılın Mayıs ayında, halkımızla birlikte coşkuyla kutluyor ve bu kültürü yaşatmaya devam ediyoruz. Bugün burada, Çağlak Festivali ile bütünleşen ve bu festivalin doğuşuna vesile olan ilim adamı Akhisarlı Şeyh İsa’nın mezarının yanındayız. 15'inci yüzyılda yaşamış olan Şeyh İsa, ilk eğitimini babasından almış ve daha sonra Bursa ve Kayseri’de eğitimini tamamlayarak Akhisar'a dönmüştür. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüşü, halk tarafından bayram sevinci gibi karşılanmış, Çağlak Deresi mevkisinde yaklaşık iki hafta süren bir karşılama töreni yapılmıştır. Şeyh İsa'nın Akhisar'a dönüş sevinci Çağlak Festivali adı altında günümüze kadar kutlana gelmiştir. Yazı ve harflerdeki matematiksel değerlerin verdiği mesajların okunduğu Cifir ilminde zirve kabul edilen Şeyh İsa, aynı zamanda iyi bir sosyolog ve psikolog olarak bilinmektedir. Toplumsal sorunları ve çözüm yolları konularında da araştırma yapan Şeyh İsa, döneminin tanınan ilim insanları arasındaki yerini almıştır. Aynı zamanda sanata dair önemli açıklamaları bulunan Akhisarlı Şeyh İsa, Menakıbnamesi'nde sanata verdiği değeri şu sözlerle anlatıyor: 'Benim evlatlarım ilim tahsil ederken sanat öğrensinler. Hiç sanatsız olmasınlar. Sanatı olmayanların dünyada zillet çekmeleri eksik değildir. Sanatsızlık kişiyi namerde muhtaç eyler ve özgür iken kul eyler.'
“Daha Nice Festivallerde Buluşmak Dileğiyle”
Akhisar’ımızda bir cami ve bir mahallede adını yaşattığımız Şeyh İsa, şehrimizin önemli isimlerinden biri olarak gelecek nesillere aktarılmaya devam edecektir. Biz de Akhisar Belediyesi olarak bu geleneğin yaşatılması için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Şeyh İsa'yı bir kez daha anıyor ve bu yıl 564’üncüsünü kutladığımız Çağlak Festivalimizin Akhisar’ımıza hayırlı olmasını diliyorum. Daha nice festivallerde buluşmak dileğiyle.” dedi.
Akhisar İlçe Müftüsü Muhammet Salman’ın duaları ile tören sona erdi.
Sonrasında ise katılanlara keşkek ikramı yapıldı.