GÜNDEM

GÜNDEM Haberleri

7 KUŞAKTIR SÜREN ÇÖMLEKÇİLİK

7 KUŞAKTIR SÜREN ÇÖMLEKÇİLİK

Manisa’nın Kula İlçesi’nde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında, çömlekçilik mesleği de yerini aldı.

Uzun yıllar çömlekçilikle uğraşılmış ve bu işle ilgilenen işletme sayısı giderek azalmış olup günümüzde ise, “Kahraman Kardeşler” küçük bir işletme olarak halen varlığını sürdürmektedir.                          

Zaferiye Mahallesi'nde yaşamını sürdüren 60 yaşındaki Mehmet Kahraman, dedesi, babası ve amcalarından öğrendiği çömlekçilik mesleğini gelecek nesillere bırakmak için mücadele ediyor.  

Manisa’nın Kula İlçesi’nde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında, çömlekçilik mesleği de yerini aldı. Uzun yıllar çömlekçilikle uğraşılmış ve bu işle ilgilenen işletme sayısı giderek azalmış olup günümüzde ise, “Kahraman Kardeşler” küçük bir işletme olarak halen varlığını sürdürmektedir. 

Zaferiye Mahallesi'nde yaşamını sürdüren 60 yaşındaki Mehmet Kahraman, dedesi, babası ve amcalarından öğrendiği çömlekçilik mesleğini gelecek nesillere bırakmak için mücadele ediyor. Çömlekçilikte hammadde, önce dinlendirmekte, daha sonra geleneksel bir yöntemle elle şekillendirerek testi, küp, bardak, çömlek gibi çeşitli ürünler elde edilmektedir.                          Günümüzde kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında, çömlekçilik mesleği de yerini aldığını belirten Mehmet Kahraman,” Ben bu mesleği dedem, babam amcalarımdan öğrendim ve 7’nci kuşak olarak devam ettiriyorum. Eskiden her evde ve restoranlarda kullanılan ürünlerimiz vardı. Şimdi bu ürünleri hobi olarak yapıyoruz. Her meslek dalında olduğu gibi bizim meslekte de çalışmak isteyen elaman sayısı azaldı. Hatta bu mesleği devam ettirmek isteyen yok. 
“Günümüzde ise hobi olarak yapılıyor “                                                                                                            Kahraman mesleği ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,” Çömlekçilik bizim ata mesleğimiz. Ben dedemden, babamdan ve amcalarımdan öğrendiğim bu mesleği severek yapıyorum. Bu meslekte 7’nci kuşak olarak yer alıyorum. Ürettiğimiz ürünlerin ham maddesi toprak ve su. Çömlekçilikte hammadde, önce dinlendirmekte, daha sonra geleneksel bir yöntemle elle şekillendirerek testi, küp, bardak, çömlek gibi çeşitli ürünler elde edilmektedir.  Eskiden bu meslek bir ihtiyaçtı günümüzde ise hobi olarak yapılıyor. Her evde kullanılan bir ürünümüz vardı. Süs eşyası olarak değerlendiriliyor.  Şu anda çevre ve bahçe düzenlemelerinde kullanılıyor. Ürünlerimiz yurt içinde faaliyet gösteren otel, restoran gibi işletmeler tarafından yoğun talep görüyor ”dedi.


Haber Kaynak : haber merkezi


MANİSA İŞKUR'DAN 1 MAYIS MESAJI

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN 37 BİN PERSONEL ALIMI

YAPI HASARLARI İÇİN ÇÖZÜM TOPLANTISI YAPILDI

7 KUŞAKTIR SÜREN ÇÖMLEKÇİLİK

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI SÖZCÜER’DEN YEREL GÜNDEM DEĞERLENDİRMESİ

TOPLU ULAŞIMDA ŞOFÖR KART VE NAKİT ÖDEME DÖNEMİ BİTİYOR

BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ DEVAM EDİYOR