04 Eylül akşam saatlerinde yaşanan şiddetli fırtına ve dolu yağışı sonrası tarım ürünlerinde oluşan zararın ardından “Akhisar’da Tarımda Eylem Planı” ve tarım sigortası yaptırmanın önemi gündem oldu.
Özellikle zeytinde yok yılının yaşandığını, hatta bu sene rekoltenin %80 dolaylarında; beklenenin üzerinde bir düşüş gerçekleştiğini ifade ederek çiftçilerin zor günlerle karşı karşıya kalabileceklerini aktardılar.
Özellikle Çamönü, Gökçeahmet, Kadıdağ gibi kırsal mahallelerde büyük zarara sebep olan şiddetli fırtına ve dolu sonrası ilk açıklama Akhisar Ziraat Odası Başkanlığından yapıldı. TARSİM’in önemine değinilen açıklamada “Tarımda Eylem Planı”nın gerekliliğinden de bahsedildi. Konunun Ak Parti Manisa Milletvekili Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’na geçtiğimiz günlerde sunulduğu kısa süre içerisinde hayata geçmesi beklendiği belirtildi.
Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada; “Bu yıl Akhisar bölgesinde zeytin verimi geçtiğimiz yıllara göre çok düşük durumda. Zeytin rekoltesinde bir önceki yıla göre %80’e varan bir düşüş söz konusu. İklimsel etkenler ve geçen yıl verimin çok yüksek olması, bu yıl verim düşüklüğünün başlıca sebepleri arasında.
Akhisarlı zeytin üreticileri olarak başlıca geçim kaynağımız olan zeytinde var yılı yok yılı farkını düşürmüştük. Üreticilerin yapmış oldukları her türlü bakım işlemi bu farkın kapanmasında, her yıl düzenli bir verim elde edilmesinde oldukça etkili oldu. Fakat bu yıl yok yılı diye tabir ettiğimiz yıllardan farklı olarak, olağanüstü derecede bir verim kaybı söz konusu oldu. Çoğu bahçede neredeyse hiç zeytin yok. Bununla ilgili olarak gerekli tüm mercilere, zeytin üreticilerinin bu zor günleri atlatabilmeleri adına desteklenmesi gerektiğini ilettik. Son olarak Ziraat Odamızda sivil toplum örgütleri ile bir araya gelen AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’na durumu aktardık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşüp dile getirdiğimiz konularla ilgileneceğini söyledi. Üreticilerin desteklenmesi için elimizden gelen her türlü çalışmayı yapmaktayız.
Geçtiğimiz gün akşam saatlerinde bölgemizde etkili olan dolu yağışı bazı mahallelerimizde ciddi kayıplara yol açmış bulunmakta. Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diliyoruz. Ekili alanların, zeytinliklerin ve seraların dolu yağışı sonrasında zarar gördüğü afet sonrasında teknik personelimiz çiftçilerimize ziyaretlerini gerçekleştirdiler.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz de gerekli çalışmayı başlatmış durumda. Öncelikli olarak zarar gören alanların tespiti yapılacak. Zarar gören çiftçilerin İlçe Tarım Müdürlüğüne dilekçe vermeleri gerekiyor. Dilekçe veren üreticilerin parsel parsel arazilerindeki zarar oranlarının tespiti yapılarak hazırlanacak rapor Bakanlığa bildirilecek. Borç erteleme ve destekleme konularının bu çalışmaların ardından gündeme gelmesi için çalışıyoruz. Çiftçilerimize tekrar geçmiş olsun dilerken, iklim değişikliğinin etkilerinin arttığı son dönemde TARSİM konusunun önemini vurgulamak gerekiyor.” denildi.
PAZARCILAR ODASI BAŞKANI GÜRAL’DA ÇİFTÇİLERİN SESİ OLDU
Öte yandan Türkiye Pazarcılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda Akhisar Manavlar ve Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Güral’da ilçemizdeki vatandaşların büyük çoğunluğunun geçim kaynağının çiftçilik olduğunu söyleyerek siyasi parti temsilcilerinin bu konuda gerekeni yapacağına inandığını belirtti.
Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekillerinin Manisa’dan olduğunu dile getiren Güral, bu durumda tarımda eylem planının hayata geçirilmesinin daha kolay olacağı görüşünde olduğunu aktardı.
Ayrıca Ak Parti Manisa Milletvekili Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun bir Akhisarlı olarak bu konu üzerinde daha hassas olacağını düşündüğünü ifade etti.
Akhisar’da tarımda yaşanacak düşüşün tüm ilçeye ve dolaylı olarak ekonomiye zarar vereceğini şu sözlerle belirtti; “Akhisar’daki çoğu vatandaş geçimini çiftçilikten sağlıyor. Bunun da büyük çoğunluğu zeytin üretimiyle uğraşıyor. Bu sene yok senesi olarak adlandırdığımız, rekoltenin düşük olacağı sene olacak. Birde 04 Eylül’de yaşadığımız şiddetli fırtına ve dolu yağışının meydana getirdiği olumsuzluklarda eklenince çiftçinin durumu çok zorlaştı.
Akhisar’da çiftçinin para kazanamaması demek, esnafın, iş yerlerinin para kazanamaması demek. Bu bir zincir, çiftçi üretim sorunu yaşar ve zincir kırılırsa esnaf üzerinde, ekonomi üzerinde kırılmalar meydana getirir. Tarımda Eylem Planı’nın kısa sürede hayata geçirilmesini umut ediyoruz.”
MAHALLE MUHTARI ÖZDEMİR, TARSİM VE TARIMDA EYLEM PLANI ÜZERİNE
Şiddetli fırtına ve dolunun vurduğu yerlerden Gökçeahmet Mahalle Muhtarı Muhammed Mustafa Özdemir’de çiftçi kredilerinin ertelenmesi hatta yeni kredi alma imkanının sağlanması gerektiğini söyledi. Yok senesinde ve rekoltenin %80 düşüş yaşadığı bir sene de yaşanan doğal afetin çiftçiye büyük zarar verdiğini, çiftçinin toprağını işleyebilmesi için paraya ihtiyacının olduğunu, kredi ötelemeleri ve yeni kredi imkanı ile bunun sağlanabileceğini aktardı.
Ayrıca TARSİM’in gerekliliğine dikkat çeken Özdemir, daha önce tarım sigortası yaptıranların bu süreci daha az zararla geçirdiğine dikkat çekerek, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenecek bir seminer ile çiftçilere bunun öneminin anlatılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.
Tarım ilçesi Akhisar’da tarım üzerine çalışmaların ilçe protokolü ve siyasi yetkililerin destek ve girişimleri ile daha hızlı gerçekleşmesi gerektiği yaşanan dolu olayı ile kendini bir kez daha göstermiş oldu. İlçenin büyük bir çoğunluğunun zeytin ile uğraşması, zeytin üretiminde başkent olarak gösterilen bir ilçede henüz kooperatifin kurulamaması, eylem planının yapılmaması tarımdaki eksikliğin önemli bir göstergesi. Öte yandan sıcak para akışının hayli yüksek olduğu hasat sürecinde geçtiğimiz yıllara nazaran ciddi derecede azalış göstermesi bekleniyor. Zeytindeki üretim azlığının zeytin ve zeytinden elde edilen ürünlerin fiyatlarında ciddi yükselme yaşanmasına sebep olacağı tahmin ediliyor.