AORT YIRTILMASI NEDİR VE NASIL KORUNABİLİRİZ?

AORT YIRTILMASI NEDİR VE NASIL KORUNABİLİRİZ?

Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Doç. Dr. Habil Yücel "Aort Yırtılması Nedir ve Nasıl Korunabiliriz?" hakkında açıklamalarda bulundu.

Kardiyoloji Hekimi Doç. Dr. Habil Yücel açıklaması şu şekilde oldu. Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Doç. Dr. Habil Yücel “Aort Yırtılması Nedir?

Aort yırtılması, son zamanlarda gündemde olan ciddi ve hayati risk taşıyan bir hastalıktır. Öncelikle hiçbir şeyden bahsetmemek isterim. Aort, kalpten çıkan en büyük atardamardır ve kalpteki temiz kanın tüm dağıtımının yapılmasını sağlar.

Aort yırtılması, damar duvarının iç ve orta tabakası arasında oluşan bir yırtılma sonucu kanın damarın sızıntısı değil, bu tabakaların ayrılmasından sızmasıyla meydana gelir. Bu durum, bileşenlerin miktarına ve ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Hem teşhis hem de dağıtılması zor olan, kaybedilebilen bir tablodur.

Peki, aort yırtılmasından korunmak için neler yapmalıyız?

İlk olarak herkesin düzenli olarak yıllık kalp muayenelerini yaptırması büyük önem taşır. Kalp kontrolleri sırasında eğer aortta genişleme tespit edilirse — özellikle 4,5 cm üzerindeyse — mutlaka Kardiyoloji uzmanının öneri seçeneği daha sık kontrole gidilmelidir.

Bir diğer önemli nokta ise risk yönetimini kontrol altına almaktır. Bunların başında ise kontrolsüz bir şekilde geliyor. Ne yazık ki ölçülen ölçüm ölçüm oranları düşük ve bu da hipertansiyonun geçilmesinin nedeni oluyor. Bazı hastalıklar, şikayetleri olmadığı için iyileşme uyum göstermemekte, “ilaç almasam da olur” düşüncesiyle ciddi risk” girmektedir. Oysa ki, 'sessiz katil' olarak büyümek ve belirti vermese bile kalp, böbrek, beyin ve büyük atardamarlarımız — özellikle de aort — üzerinde ciddi tahribatlara yol açabilir. Bu nedenle düzenli kan basıncı ve iyileşme uyumu çok önemlidir.

Aort yırtılması için diğer risk faktörleri arasında ileri yaş da bulunmaktadır. Özellikle 40 yaş üzerinde daha dikkatli olunması gerekir. Erkeklerde kadınların oranları 2-3 kat daha sık görülüyor. Bu nedenle bu konuda daha iyi durumda olmaları önemlidir. Sigara kullanımı önemli bir risk faktörüdür; bu nedenle sigaranın azaltılması önerilir.

Sonuç olarak aort yırtılmasından korunmak için:

• Düzenli kalp kontrollerimizi yaptırmamalıyız,

• Kan basıncımızı sık sık kontrol etmemizi ve tedavimizi ihmal etmememiz,

• Aort damarı olanlar, bağ dokusu hastalıkları bulunanlar, erkek ilaçları ve sigara içen bireyler risk altında olduklarından daha sık takip edilmelidir.” Dedi. 

 


Haber Kaynak : haber merkezi


BAHAR ALERJİSİNE KARŞI VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRDİ

AORT YIRTILMASI NEDİR VE NASIL KORUNABİLİRİZ?

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ'NDE ANAOKULUNDA BİLGİLENDİRME VE ETKİNLİK YAPILDI

AKHİSAR’DA ORGAN BAĞIŞI ÜÇ HASTAYA UMUT OLDU

14-20 NİSAN KALP SAĞLIĞI HAFTASI

KİRAZOĞLU DEVLET HASTANESİ’NDEN VEREM HAKKINDA BİLGİLENDİRME

"DİYABET OKULU" EĞİTİMİ VERİLDİ