İLÇE TARIM, KÖY KÖY GEZEREK YENİ TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASINI ANLATIYOR

İLÇE TARIM, KÖY KÖY GEZEREK YENİ TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASINI ANLATIYOR

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü’nün çiftçilerle bir araya geldiği Cuma Buluşmaları devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatıyla, 25 Ekim’den beri ülke genelinde düzenlenmeye başlayan ve “Cuma Buluşmaları” adı verilen organizasyon kapsamında her hafta üç mahalle ziyaret edilerek çiftçilerle bir araya gelinip, Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeline göre 2025-2027 yıllarında verilecek bitkisel ve hayvansal desteklemeler hakkında bilgiler veriliyor.

 

Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesindeki Bitkisel Üretim biriminde görevli ekipler tarafından, beş haftadır devam eden organizasyon kapsamında bugüne kadar; Mecidiye, Sarıçalı, Sazoba, Süleymanlı, Medar, Gökçeahmet, Beyoba, Zeytinliova, Selçikli, Çamönü, Selvili, Tütenli,Kayalıoğlu, Kapaklı ve Akselendi mahallelerinde çiftçilerle toplantılar gerçekleştirildi.

 

TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI VE YENİ DESTEKLEME MODELİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

 

  • 2025-2026-2027 üretim yıllarına ait bitkisel üretim destekleri yeni sisteme göre “Temel Destek” ve “Planlı Üretim Desteği” adıyla iki ana başlık altında ödenecek ve destek tutarları, girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.

 

  • Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere, Temel Destek kalemine ilave olarak Planlı Üretim Desteği verilecek. Örneğin; havzasında desteklenen ürünlerden Buğday üreten bir çiftçiye dekara 317 TL Temel Destek + 317 TL Planlı Üretim Desteği olmak üzere dekara toplam 634 TL destek ödenecek.

 

  • Çiftçiler ekime ve üretime karar vermeden önce; hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilecek. Bu maksatla belirlenen aşağıdaki 13 stratejik ürün ile 1 ürün grubunda (Yem Bitkileri) planlama ve etkin destekleme süreci başladı.

 


 

A- HUBUBATLAR

1. Arpa

2. Buğday

3. Dane Mısır

 

 

B- BAKLAGİLLER

4. Mercimek

5. Nohut

6. Kuru Fasulye

 

 

C- YAĞLI TOHUMLAR

7. Aspir

8. Kanola

9. Pamuk

10. Soya

11. Yağlık Ayçiçeği

D- DİĞERLERİ

12. Patates

13. Kuru Soğan

14. Yem Bitkileri


 

 

  • Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı tüm çiftçilere temel destek ödemesi yapılacak.
  • Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacak.
  • Temel girdi maliyetine göre ürünler kategorilere ayrılarak her kategori için destek katsayısı tespit edildi.

 

--- o0o ---

 

  • TEMEL DESTEK kapsamında, 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi. Kategorilere göre verilecek Temel Destek aşağıdaki gibidir:

1. Kategori: Aspir, Dane Mısır, Kuru Soğan, Mercimek, Nohut, Patates, Birinci Grup Yem Bitkileri, Diğer Ürünler > Katsayı 1,00 = dekara 244,00 TL

2. Kategori: Arpa, Buğday, Çavdar, Tritikale, Yulaf, İkinci Grup Yem Bitkileri > Katsayı 1,30 = dekara 317,20 TL

3. Kategori: Çay, Fındık, Kolza (Kanola), Kuru Fasulye, Soya, Yağlık Ayçiçeği > Katsayı 1,50 = dekara 366,00 TL

4. Kategori: Çeltik, Kütlü Pamuk > Katsayı 2,25 = dekara 549,00 TL

 

  • Birinci Grup Yem Bitkileri: Fiğ, Burçak, Mürdümük, Hayvan Pancarı, Yem Şalgamı, Yem Bezelyesi, Yem Baklası, Üçgül, İtalyan Çimi, Yulaf (Yeşil Ot), Çavdar (Yeşil Ot), Tritikale (Yeşil Ot) ve bu ürünlerin silajları
  • İkinci Grup Yem Bitkileri: Yonca, Korunga, Yapay Çayır Mera, Silajlık Mısır, Silajlık Soya, Sorgum Otu, Sudan Otu, Sorgum-Sudan Otu Melezi

 

--- o0o ---

 

  • PLANLI ÜRETİM DESTEĞİ kapsamında olan ürünler: Arpa, Aspir, Buğday, Dane Mısır, Kolza (Kanola), Kuru Fasulye, Kuru Soğan, Kütlü Pamuk, Mercimek, Nohut, Patates, Soya, Yağlık Ayçiçeği ve Yem Bitkileri.

 

  • İlgili tarım havzalarında, planlama kapsamındaki ürünleri üreten çiftçilere, aşağıda belirtilen kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden Planlı Üretim Desteği ödenecek.

 

1. Kategori: Aspir, Dane Mısır, Kuru Soğan, Mercimek, Nohut, Patates, Birinci Grup Yem Bitkileri > Katsayı 1,00 = dekara 244,00 TL

2. Kategori: Arpa, Buğday, İkinci Grup Yem Bitkileri > Katsayı 1,30 = dekara 317,20 TL

3. Kategori: Kanola, Kuru Fasulye, Soya, Yağlık Ayçiçeği > Katsayı 1,50 = dekara 366,00 TL

4. Kategori: Pamuk > Katsayı 2,25 = dekara 549,00 TL

 

  • Birinci Grup Yem Bitkileri: Fiğ, Burçak, Mürdümük, Hayvan Pancarı, Yem Şalgamı, Yem Bezelyesi, Yem Baklası, Üçgül, İtalyan Çimi, Yulaf (Yeşil Ot), Çavdar (Yeşil Ot), Tritikale (Yeşil Ot) ve bu ürünlerin silajları
  • İkinci Grup Yem Bitkileri: Yonca, Korunga, Yapay Çayır Mera, Silajlık Mısır, Silajlık Soya, Sorgum Otu, Sudan Otu, Sorgum-Sudan Otu Melezi

 

  • 2025 yılında İlçemizin de yer aldığı havzada; Arpa, Buğday, Mısır (Dane), Nohut, Fasulye (Kuru), Pamuk (Kütlü) ve Yem Bitkileri ürünleri Planlı Üretim Desteği kapsamında yer alıyor.
  • Kütlü Pamuk için yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanma şartı aranıyor.
  • Öte yandan; sertifikalı tohum kullanımı, sertifikalı/standart fidan kullanımı, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre kullanımı adıyla sağlanan üretimi geliştirme destekleri de verilmeye devam edilecek.

Haber Kaynak : haber merkezi


AKHİSAR'DA UMRE HEYECANI YAŞANDI

AKHİSAR DEVLET HASTANESİ “YAŞAM” SUNUYOR

BAŞKAN EMİN AKARSU'DAN YENİ YIL MESAJI

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHTİSAS OSB YÖNETİM KURULU TOPLANTISI YAPILDI

VETERİNER HEKİMLERE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

SÖZCÜER’DEN YENİ HASTANE PROJESİNİN ŞANTİYE ALANINA ZİYARET

ÇİFTÇİLERE SON HATIRLATMA